Κόσμος

«Μην πατήσεις το κουμπί» - Ν. Κορέα: H Βόρεια Κορέα θα αυτοκαταστραφεί αν χρησιμοποιήσει πυρηνικά

Η Βόρεια Κορέα πιθανότατα θα εξοργιστεί από τη ρητορική της Νότιας Κορέας, καθώς η Σεούλ συνήθως αποφεύγει τέτοιες σκληρές λέξεις για να αποφύγει την αύξηση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο.

Παρά το ολοένα και πιο επιθετικό πυρηνικό δόγμα της Βόρειας Κορέας, ορισμένοι ειδικοί λένε ότι η χώρα -που είναι υποδεέστερη από τις πιο ανώτερες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας- εξακολουθεί να είναι απίθανο να χρησιμοποιήσει πρώτα τα πυρηνικά της όπλα.

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι η νομοθεσία θα εμβαθύνει την απομόνωση της Βόρειας Κορέας και θα ωθήσει τη Σεούλ και την Ουάσινγκτον να "ενισχύσουν περαιτέρω τις ικανότητες αποτροπής και αντίδρασης".

Για να αποτρέψει τη Βόρεια Κορέα από το να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά της όπλα, το υπουργείο δήλωσε ότι η Νότια Κορέα θα ενισχύσει απότομα το δικό της σχέδιο προληπτικής επίθεσης, την πυραυλική άμυνα και τις δυνατότητες μαζικών αντιποίνων, ενώ θα επιδιώξει μεγαλύτερη δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια να υπερασπιστούν τον σύμμαχό τους με όλα τα διαθέσιμα μέσα, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού.

"Προειδοποιούμε ότι η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας θα αντιμετωπίσει τη συντριπτική απάντηση της στρατιωτικής συμμαχίας Νότιας Κορέας-ΗΠΑ και θα μπει στο δρόμο της αυτοκαταστροφής, αν επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μουν Χονγκ Σικ, εκτελών χρέη εκπροσώπου του υπουργείου.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρέιν Ζαν-Πιέρ δήλωσε νωρίτερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες "παραμένουν πλήρως προσηλωμένες στην υπεράσπιση (της Νότιας Κορέας), χρησιμοποιώντας το πλήρες φάσμα των αμυντικών δυνατοτήτων". Ο Ζαν-Ζαν-Πιερ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν καμία εχθρική πρόθεση έναντι της Βόρειας Κορέας και ότι παραμένουν επικεντρωμένες στην επιδίωξη στενού συντονισμού με τους συμμάχους τους για την προώθηση του κοινού στόχου της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου.

Την περασμένη εβδομάδα, το κοινοβούλιο της Βόρειας Κορέας, το οποίο είναι σφραγίδα λάστιχο, ενέκρινε τη νομοθεσία σχετικά με τους κανόνες χρήσης του πυρηνικού της οπλοστασίου. Θα επέτρεπε τη χρήση πυρηνικών όπλων εάν η ηγεσία της αντιμετώπιζε επικείμενη επίθεση ή εάν αποσκοπούσε στην αποτροπή μιας απροσδιόριστης "καταστροφικής κρίσης" για τον λαό της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Η χαλαρή διατύπωση δημιούργησε ανησυχίες ότι οι κανόνες προορίζονται σε μεγάλο βαθμό ως νομική βάση για ένα προληπτικό πυρηνικό πλήγμα για τον εκφοβισμό των αντιπάλων ώστε να κάνουν παραχωρήσεις εν μέσω των διαπραγματεύσεων που έχουν καθυστερήσει εδώ και καιρό σχετικά με το οπλοστάσιό της. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες λένε ότι η κίνηση της Βόρειας Κορέας έχει επίσης σχεδιαστεί για να ενισχύσει τον έλεγχο της ηγεσίας του Κιμ Γιονγκ Ουν μπροστά στις δυσκολίες που προκαλούνται από την πανδημία και το κλείσιμο των συνόρων.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του κοινοβουλίου, ο Κιμ δήλωσε σε ομιλία του ότι η χώρα του δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τα πυρηνικά της όπλα για να αντιμετωπίσει τις απειλές των ΗΠΑ. Κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι πιέζουν να αποδυναμώσουν την άμυνα του Βορρά και τελικά να καταρρεύσει η κυβέρνησή του.

Νωρίτερα φέτος, ο Κιμ δήλωσε ότι τα πυρηνικά του όπλα δεν θα περιοριστούν ποτέ στην αποκλειστική αποστολή της πολεμικής αποτροπής και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν προληπτικά εάν απειληθούν τα εθνικά συμφέροντα της χώρας του. Η Βόρεια Κορέα ενέκρινε αργότερα σχέδια για την ανάθεση νέων καθηκόντων σε μονάδες του στρατού πρώτης γραμμής, προκαλώντας εικασίες ότι επρόκειτο για ένα βήμα προς την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στο πεδίο της μάχης κατά μήκος των συνόρων της με τη Νότια Κορέα.

Φέτος, ο Κιμ αύξησε επίσης τις δοκιμές όπλων σε ρυθμό ρεκόρ, εκτοξεύοντας μια σειρά από βαλλιστικούς πυραύλους με πυρηνικές δυνατότητες που στόχευαν τόσο την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ όσο και τη Νότια Κορέα. Εδώ και μήνες, αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας δήλωσαν ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε επίσης να πραγματοποιήσει την πρώτη της πυρηνική δοκιμή εδώ και πέντε χρόνια.

Από την ανάληψη των καθηκόντων της τον Μάιο, η νέα συντηρητική κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιουν Σουκ Γιολ, δήλωσε ότι θα τηρήσει σκληρότερη στάση απέναντι στις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας, αλλά προσέφερε επίσης σχέδια μαζικής υποστήριξης εάν ο Βορράς αποπυρηνικοποιηθεί. Η Βόρεια Κορέα απέρριψε ευθέως αυτή την προσφορά βοήθειας για αφοπλισμό και εξαπέλυσε ωμές προσβολές στην κυβέρνηση Γιουν.

Η χρήση από τη Σεούλ λέξεων όπως "αυτοκαταστροφή" είναι ασυνήθιστη, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά. Όταν η Νότια Κορέα κυβερνήθηκε από μια άλλη συντηρητική ηγέτιδα, την Παρκ Γκουν-Χι, από το 2013-2017, η κυβέρνησή της προειδοποίησε επίσης ότι η Βόρεια Κορέα θα εξατμιστεί από τη Γη ή θα αυτοκαταστραφεί με τις προκλήσεις της, καθώς ο Βορράς διεξήγαγε μια σειρά πυραυλικών και πυρηνικών δοκιμών.

Ο φιλελεύθερος πρόεδρος Μουν Τζε-ιν, ο οποίος υπηρέτησε από το 2017 έως φέτος, τάχθηκε υπέρ της μεγαλύτερης συμφιλίωσης μεταξύ των Κορεών. Πιστώθηκε ότι κανόνισε την πυρηνική διπλωματία μεταξύ της Πιονγκγιάνγκ και της Ουάσινγκτον που έχει πλέον σταματήσει, αλλά αντιμετώπισε επίσης επικρίσεις ότι μια τέτοια διπλωματία επέτρεψε μόνο στον Κιμ Γιονγκ Ουν να κερδίσει χρόνο για να τελειοποιήσει την τεχνολογία των όπλων, ενώ απολάμβανε μια αναβαθμισμένη θέση στην παγκόσμια σκηνή.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ