Κόσμος

Αυστραλία: Επίσημη ανακήρυξη του βασιλιά Καρόλου Γ’ ως μονάρχη της χώρας

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ ανακηρύχθηκε επισήμως Μονάρχης της Αυστραλίας από τον Γενικό Κυβερνήτη της χώρας David Hurley.

 

Ανταπόκριση – Μελβούρνη: Αλέκος Μάρκελλος

«Λόγω του θανάτου της αγαπημένης και δοξασμένης βασίλισσας μας Elizabeth II, ο Θρόνος δικαιωματικά και αποκλειστικά περνά στον πρίγκηπα Charles Philip Arthur George,” ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης ο Γενικός Κυβερνήτης Hurley έξω από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Αυστραλίας στην πρωτεύουσα Καμπέρρα.

«Είθε ο βασιλιάς Charles III να ζήσει πολλά και ευτυχισμένα χρόνια βασιλευοντάς μας.

Με ολόκαρδη και ταπεινή θέληση, του υποσχόμαστε αμέριστη πίστη», τόνισε ο κ. Hurley στη διάρκεια της συμβολικής εκδήλωσης που τελέστηκε το πρωί της Κυριακής.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Anthony Albanese σε δηλώσεις του χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας την ανακήρυξη του Καρόλου ως Μονάρχη της Αυστραλίας ενώ αναφερόμενος στην βασίλισσα Ελισάβετ επεσήμανε πως απολάμβανε καθολικού σεβασμού στη χώρα καθώς είχε προοδευτική αντίληψη του ρόλου της:

«Ήταν ξεκάθαρη πως η Αυστραλία είναι η μόνη υπεύθυνη της μοίρας της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα με το Αυστραλιανό Δημοψήφισμα για το ρόλο της Μοναρχίας στη χώρα, τήρησε ουδέτερη στάση και δεν ενεπλάκη, δηλώνοντας πως θα σεβαστεί το αποτέλεσμα όποιο κι είναι».

Η Αυστραλία είναι συνταγματική Μοναρχία με το πολίτευμα να έχει καθοριστεί μετά το αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το 1999 με το οποίο καταψηφίστηκε η πρόταση μετατροπής του πολιτεύματος σε Προεδρική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.

Έκτοτε τα βασιλικά καθήκοντα περιορίστηκαν σε καθαρά συμβολικό χαρακτήρα, δίχως ο Μονάρχης να έχει λόγο για ζητήματα διακυβέρνησης, εκπροσωπούμενος στη χώρα από τον Γενικό Κυβερνήτη που ορίζει η Κοινοπολιτεία.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός και ο Γενικός Κυβερνήτης θα μεταβούν στο Λονδίνο για της κηδεία της Ελισάβετ και θα συναντηθούν εθιμοτυπικά με νέο βασιλιά.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Albanese, η Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου θα είναι γενική αργία σε όλη τη χώρα σε ένδειξη πένθους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ