Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Η ιδιαίτερη σχέση του νέου Βασιλιά με το Άγιο Όρος αν και πλέον είναι επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας

Στο Άγιον Όρος προστρέχει πολύ συχνά ο νέος βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας, Κάρολος.

Σύμφωνα με ανθρώπους πολύ κοντά στον πρίγκιπα Κάρολο, ανέφερε η 'Καθημερινή" σε παλιότερο άρθρο, οι σχέσεις του πρίγκιπα με την Ορθοδοξία είναι βαθιές και ουσιαστικές. Δεν είναι τυχαίο ότι στο Highgrove, στο κτήμα του έξω από το Λονδίνο, μια γωνιά του σπιτιού του είναι γεμάτη από βυζαντινές εικόνες, πολλές εκ των οποίων προέρχονται σίγουρα και από το Αγιον Ορος ως δώρα των μοναχών. Μοναχοί που τον γνώρισαν τονίζουν ότι ο πρίγκιπας είναι πολύ κοντά στην ορθόδοξη πίστη και παράδοση, κάτι το οποίο δεν μπορεί να εκφράζει δημόσια λόγω των περιορισμών που απορρέουν εκ της θέσεώς του.

Ως βασιλιάς, θα ηγηθεί και της Αγγλικανικής Εκκλησίας, ως αρχηγός της. Αυτό όμως σε τίποτα δεν του απαγορεύει να παραμένει ένθερμος υποστηρικτής των θρησκευτικών ελευθεριών χιλιάδων Βρετανών πολιτών και μια προσωπικότητα που πάντα στηρίζει τον διαθρησκευτικό διάλογο και την ομόνοια μεταξύ αλλοθρήσκων. Εξάλλου, η Αγγλία είναι μια χώρα που έχει αφομοιώσει και ενσωματώσει δεκάδες θρησκείες και πολιτισμούς. Και το έχει κάνει με μεγάλη επιτυχία.

Το Αγιον Ορος για τον πρίγκιπα Κάρολο ενσαρκώνει την ιδεολογία, που έχει να κάνει με το σεβασμό στην ιστορία, την παράδοση, την πνευματικότητα, την αρμονία, την επαφή με τη φύση, με το σεβασμό του περιβάλλοντος και την πίστη στις αρχές της πολυπολιτισμικότητας. Εξάλλου, στο Αγιον Ορος συναντώνται πολλές διαφορετικές ορθόδοξες Εκκλησίες, κάτι που ο Κάρολος βρίσκει εξαιρετικά ενδιαφέρον. Η συνύπαρξη μοναχών από τη Ρωσία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Ελλάδα τόσες εκατοντάδες χρόνια στο Αγιον Ορος είναι ένδειξη πνευματικής αρμονίας. Αρμονία είναι η λέξη που έχει συνδεθεί με τον πρίγκιπα Κάρολο και την προσωπική του φιλοσοφία.

Αυτός είναι και ο τίτλος βιβλίου που έχει εκδώσει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ