Κόσμος

Χιλή: Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης προχώρησε ο πρόεδρος Μπόριτς

Μόλις έξι μήνες αφότου ανέλαβε την προεδρία, ο Μπόριτς προχώρησε στην αντικατάσταση των υπουργών Μεταλλείων, Ενέργειας και Εσωτερικών. Αντικατέστησε επίσης τον γενικό γραμματέα της προεδρίας, που επιβλέπει τη νομοθετική ατζέντα της κυβέρνησης.

Στη ομιλία του στο προεδρικό μέγαρο Λα Μονέδα, ο Μπόριτς είπε ότι ο ανασχηματισμός αυτός ήταν «ένα από τα δυσκολότερα πράγματα» που έχει κάνει, όμως ήταν αναγκαίος για να διευρυνθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός. «Δεν μπορείς να κυβερνάς επιφανειακά. Δεν ήταν εύκολο, όμως οι αλλαγές ποτέ δεν είναι εύκολες», σχολίασε.

Η Καρολίνα Τόα, μια έμπειρη κεντρώα πολιτικός, πρώην δήμαρχος του Σαντιάγο και υπουργός επί προεδρίας της Μισέλ Μπατσελέτ, αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών στη θέση της Ίσκια Σίτσες. Ο Τζόρτζιο Τζάκσον, πρώην ηγέτης του φοιτητικού κινήματος διαμαρτυρίας μαζί με τον Μπόριτς, θα αντικατασταθεί από την Άνα Λία Ουριάρτε στη γενική γραμματεία της προεδρίας. Θα παραμείνει όμως στην κυβέρνηση, αφού αναλαμβάνει υπουργός Κοινωνικής Ανάπτυξης στη θέση της Ζανέτ Βέγκα που παραιτήθηκε στα τέλη Αυγούστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μπόριτς, ο νεότερος πρόεδρος της Χιλής, υποσχέθηκε φιλόδοξες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και ανήλθε στην εξουσία εν μέσω ενός κύματος αισιοδοξίας που πυροδοτήθηκε από την ελπίδα για ένα νέο, προοδευτικό Σύνταγμα. Όμως οι ψηφοφόροι το απέρριψαν με συντριπτική πλειοψηφία (62%) στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Ο πρόεδρος είπε ότι σχεδιάζει να προτείνει ένα νέο Σύνταγμα, με τη στήριξη του κοινοβουλίου και άλλων πολιτικών παραγόντων.

Εκατοντάδες φοιτητές που ζητούσαν μια νέα Συντακτική Συνέλευση είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Λα Μονέδα λίγο πριν ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός. Η αστυνομία διέλυσε το πλήθος χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και νερό υπό πίεση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Διαμόρφωση τακτικής για την Ελλάδα: H παροχή εγγύς αεροπορικής υποστήριξης από τα Ρωσικά μαχητικά καταλύτης στην εξέλιξη των επιχειρήσεων

Παρά την αριθμητική υπεροχή 10:1 έναντι της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, η Ρωσία έχει τεθεί σε επισφαλή θέση και...