Κόσμος

Χιλή: Αστυνομικός κρίθηκε ένοχος για τύφλωση γυναίκας από δακρυγόνο

Δικαστήριο της Χιλής έκρινε ένοχο χθες Πέμπτη πρώην αξιωματικό των Ειδικών Δυνάμεων της αστυνομίας ο οποίος δικαζόταν για επίθεση και πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών στην υπόθεση γυναίκας που έμεινε τυφλή όταν χτυπήθηκε από δακρυγόνο στα μάτια στα τέλη του 2019, καθώς η χώρα της Λατινικής Αμερικής συγκλονιζόταν από μαζικές διαδηλώσεις με κεντρικό αίτημα περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη.

«Παράνομη» επίθεση

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο Πατρίσιο Ματουράνα, πρώην αστυνόμος Β΄, διέπραξε «παράνομη» επίθεση με αποτέλεσμα να υποστεί «σοβαρές και πολύ σοβαρές σωματικές βλάβες» η Φαμπιόλα Καμπιγιάι, η οποία χτυπήθηκε στο πρόσωπο από δακρυγόνο της αστυνομίας ενώ περίμενε λεωφορείο.

Η ποινή του πρώην αξιωματικού της αστυνομίας θα τού απαγγελθεί τη 10η Οκτωβρίου. Η εισαγγελία ζητεί να τού επιβληθεί ποινή 12 ετών κάθειρξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η υπόθεση χαρακτηρίζεται εμβληματική ανάμεσα στις περίπου 3.000 περιπτώσεις ανθρώπων που υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς στις μαζικές κινητοποιήσεις του 2019 στη Χιλή, οι οποίες αμαυρώνονταν συχνά από βίαια επεισόδια.

Εξελέγη στη Γερουσία

Το 2021, η κυρία Καμπιγιάι εξελέγη στη Γερουσία. Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν έντονα τη χρήση υπέρμετρης βίας από πλευράς των δυνάμεων επιβολής της τάξης της Χιλής στην καταστολή των διαδηλώσεων, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 30 άνθρωποι.

Ο κ. Ματουράνα είχε συλληφθεί από συναδέλφους του το 2020. Η κυρία Καμπιγιάι και μέλη της οικογένειάς τους έχουν επίσης ασκήσει αγωγή, ζητώντας από το κράτος αποζημίωση 2 εκατομμυρίων δολαρίων για την τύφλωσή της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ