Κόσμος

Καζακστάν: Τη διεξαγωγή εκλογών προτείνει ο πρόεδρος Τοκάγεφ

Τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών το φθινόπωρο προτείνει ο πρόεδρος του Καζακστάν, ενώ παράλληλα, αιτείται την αλλαγή των δεδομένων αναφορικά με τη θητεία του εκλεγμένου πρόεδρου, καθώς ζητά να μειωθεί η θητεία του προέδρου σε επτά χρόνια, χωρίς τη δυνατότητα ανανέωσης.

Ο Τοκάγεφ, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2019 μετά την παραίτηση του μέχρι τότε πανίσχυρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, πρότεινε επίσης τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών του πρώτο εξάμηνο του 2023.

«Προτείνω τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών το φθινόπωρο του 2022», επεσήμανε μιλώντας ενώπιον του κοινοβουλίου, εξηγώντας ότι αυτό είναι απαραίτητο για «να ενισχυθεί η δομή του κράτους» και να προχωρήσουν «οι μεταρρυθμίσεις».

Κανονικά οι επόμενες προεδρικές εκλογές θα πραγματοποιούνταν στο Καζακστάν το 2024. Μέχρι τώρα η θητεία του προέδρου διαρκούσε πέντε χρόνια και μπορούσε να ανανεωθεί άλλες δύο φορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τον Ιανουάριο το Καζακστάν συγκλονίστηκε από ειρηνικές κινητοποιήσεις κατά της αύξησης των τιμών των καυσίμων, τις οποίες ακολούθησαν ταραχές στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν περισσότεροι από 230 άνθρωποι.

Αυτή ήταν η χειρότερη πολιτική κρίση που έχει συγκλονίσει την πρώην σοβιετική δημοκρατία μετά την ανεξαρτησία της το 1991.

Τοκάγεφ: Επιχειρεί να κλείσει την εποχή Ναζαρμπάγεφ, του κραταιού μετασοβιετικού προέδρου του Καζακστάν
Σύμφωνα με παρατηρητές, στην καρδιά των ταραχών του Ιανουαρίου βρισκόταν μια αντιπαράθεση μεταξύ του Τοκάγεφ και του προκατόχου του Ναζαρμπάγεφ.

Το 2019, όταν εξελέγη ο Τοκάγεφ στην προεδρία για μια πενταετή θητεία, ο Ναζαρμπάγεφ τον στήριζε, ενώ διατήρησε και πολλές εξουσίες ως επικεφαλής του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας και του κυβερνώντος κόμματος.

Ωστόσο οι σχέσεις τους επιδεινώθηκαν μετά τις ταραχές του Ιανουαρίου, με τον Ναζαρμπάγεφ να χάνει τις εξουσίες του και τους συγγενείς του να παραιτούνται ή να εκδιώκονται από θέσεις κλειδιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τον Ιούνιο υιοθετήθηκαν σε δημοψήφισμα συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που είχε προτείνει ο Τοκάγεφ και οι οποίες είχαν στόχο να κλείσουν την εποχή Ναζαρμπάγεφ.

Οι επερχόμενες εκλογές αναμένεται να ενισχύσουν την εντολή του Τοκάγεφ, καθώς αναμένεται να τις κερδίσει.

Εξάλλου σήμερα, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη στήριξή του μεταξύ των πολιτών, ο πρόεδρος του Καζακστάν ανακοίνωσε αύξηση κατά 17% του κατώτατου μισθού και ένα σχέδιο για τη μεταφοτά των μισών εσόδων του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου στους προσωπικούς λογαριασμούς παιδιών κάτω των 18 ετών, ώστε να μπορέσουν να σπουδάσουν ή να αγοράσουν σπίτι.

Στο Ταμείο αυτό, με πόρους ύψους 53 δισεκ. δολαρίων, συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος των εσόδων του Καζακστάν από τις πωλήσεις πετρελαίου και ορυκτών, τα οποία επενδύονται σε ξένα νομίσματα και σε ομόλογα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στρατός Ξηράς 0

Το ελληνικό σύστημα LASER “Μινώταυρος” έγινε αντικείμενο έρευνας ξένων εταιρειών-Εξουδετερώνει στόχους άνω των 23000 ποδών (Βίντεο)

Θα τοποθετηθεί σε νησιά μικρονήσους κατά τουρκικών drone-Σούκος : Πρέπει να τα τοποθετήσουμε τα συστήματα στα νησιά για...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Διαμόρφωση τακτικής για την Ελλάδα: H παροχή εγγύς αεροπορικής υποστήριξης από τα Ρωσικά μαχητικά καταλύτης στην εξέλιξη των επιχειρήσεων

Παρά την αριθμητική υπεροχή 10:1 έναντι της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, η Ρωσία έχει τεθεί σε επισφαλή θέση και...