Κόσμος

Σκωτία: Μουσείο της Γλασκώβης επέστρεψε στην Ινδία 7 έργα τέχνης

Ο οργανισμός Glasgow Life, που διαχειρίζεται τις συλλογές του μουσείου της Γλασκώβης, «υποδέχθηκε σήμερα τους εκπροσώπους της ινδικής διπλωματικής αποστολής για την μεταβίβαση ιδιοκτησίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση, σύμφωνα με την ερτ.

Τα αντικείμενα είχαν αρπαγεί από τόπους λατρείας και παραδόθηκαν σε συλλογές των μουσείων της πόλης της Σκωτίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εξι αντικείμενα προέρχονται από την βόρεια Ινδία και εκλάπησαν στην δεκαετία του 1800 και το έβδομο, ένα τελετουργικό ξίφος του 14ου αιώνα, αγοράσθηκε παράνομα αφού εκλάπη από τους αρχικούς ιδιοκτήτες του.

Το μουσείο της Γλασκώβης έχει αποφασίσει να παραδώσει συνολικά 51 αντικείμενα: εκτός των επτά έργων τέχνης προς την Ινδία, θα επιστραφούν 19 ορειχάλκινα έργα τέχνης του αρχαίου βασιλείου του Μπενίν στην Νιγηρία και 25 λατρευτικά αντικείμενα των φυλών Σιου Cheyenne River και Oglala στην πολιτεία της Νότιας Ντακότα.

Οι επιστροφές αυτές εντάσσονται σε μία διαδικασία αξιολόγησης της προέλευσης αντικειμένων που βρίσκονται στα μουσεία δυτικών χωρών στον απόηχο της δραστηριοποίησης των κινημάτων κατά του ρατσισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι σημερινές επιστροφές αποτελούν σημαντικό βήμα για την Γλασκώβη με στόχο τα έργα αυτά να ξαναβρούν τους νόμιμους ιδιοκτήτες του, δηλώνει στην ανακοίνωσή του ο Ντάνκαν Ντόρναν, υπεύθυνος των μουσείων και των συλλογών του Glasgow Life.

«Τα αντικείμενα αυτά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κληρονομιάς μας ως πολιτισμού και τώρα θα σταλούν πίσω στην χώρα τους», δήλωσε ο επικεφαλής της ινδικής διπλωματικής αποστολής στο Ηνωμένο Βασίλειο, ευχαριστώντας «όλους όσοι εργάσθηκαν για να γίνει αυτό δυνατόν», ανάμεσά τους και την πόλη της Γλασκώβης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Συνεντεύξεις 0

Ναύαρχος Τσαϊλάς στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ με αφορμή το UFUK: Να ενεργοποιηθούν γρήγορα τα ελικόπτερα ROMEO, τα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη P-3 ORION και τα μη επανδρωμένα Alpha 900 για το Π.Ν.

Με την ενεργοποίηση του πλοίου ηλεκτρονικού πολέμου, οι συντάκτες της τουρκικής στρατηγικής πλέον έχουν τη δυνατότητα...