Κόσμος

Συνθήκες λιμού στο Τιγκράι - Έκκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Είχε προηγηθεί η έκκληση του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους προς τη διεθνή κοινότητα, να ενδιαφερθεί για τα σχεδόν 6 εκατ. κατοίκων του Τιγκράι.

Αν και η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας ξεκίνησε εκ νέου αφού η κυβέρνηση της Αιθιοπίας κήρυξε μονομερή κατάπαυση του πυρός στο Τιγκράι τον Μάρτιο, το ποσοστό υποσιτισμού έχει «εκτοξευθεί» και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ. Το τραπεζικό σύστημα και οι τηλεπικοινωνίες έπαψαν να λειτουργούν στην Τιγκράι, όπου ζουν περίπου 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι, μερικές ημέρες αφού ο στρατός της Αιθιοπίας και οι συμμαχικές του δυνάμεις αποσύρθηκαν από την επαρχία πριν από ένα χρόνο. Ακόμη δεν έχουν αποκατασταθεί, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να δυσκολεύονται να αγοράσουν τρόφιμα, επεσήμανε το WFP. «Η πείνα έχει επιδεινωθεί, τα ποσοστά υποσιτισμού εκτοξεύθηκαν και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί», σημείωσε σε έκθεσή του.

Οι μισές από τις έγκυες γυναίκες και τις λεχώνες στο Τιγκράι είναι υποσιτισμένες, όπως και το ένα τρίτο των παιδιών κάτω των 5 ετών, γεγονός που προκαλεί καθυστέρηση στην ανάπτυξή τους και αύξηση της μητρικής θνησιμότητας.

Σε όλο το Τιγκράι και τις γειτονικές επαρχίες Άφαρ και Αμχάρα, που επίσης έχουν επηρεαστεί από τις συγκρούσεις, εκτιμάται ότι 13 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη από επισιτιστική βοήθεια, ποσοστό αυξημένο κατά 44% σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση του WFP που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι από την 1η Απριλίου μόνο 1.750.000 λίτρα καυσίμων εισήλθαν στο Τιγκράι, καλύπτοντας λιγότερο από το 20% των ανθρωπιστικών αναγκών στην περιοχή.

Οι ελπίδες να διεξαχθούν σύντομα ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ του Αιθίοπα πρωθυπουργού Άμπιι Άχμεντ και του Μετώπου Απελευθέρωσης του Λαού του Τιγκράι (TPLF), το κόμμα που ελέγχει την επαρχία, εξανεμίζονται καθώς οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται ότι δεν επιθυμούν τις διαπραγματεύσεις. Η κυβέρνηση είχε επισημάνει νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι επιθυμεί συνομιλίες «χωρίς προϋποθέσεις», όμως η κυβέρνηση του Τιγκράι έχει ζητήσει να αποκατασταθούν οι υπηρεσίες στην επαρχία πριν την έναρξη διαπραγματεύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τη σύγκρουση έχουν εκτοπιστεί εκατομμύρια άνθρωποι, έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άμαχοι και μεγάλο μέρος του πληθυσμού του Τιγκράι ζει σε συνθήκες που πλησιάζουν τον λιμό.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, που κατάγεται από το Τιγκράι, επέκρινε την έλλειψη προσοχής της διεθνούς κοινότητας στην κρίση στην περιοχή, που διαρκεί 21 μήνες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ