Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Η Γερμανία μειώνει στο 7% τον ΦΠΑ στο φυσικό αέριο

Η γερμανική  κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει τον συντελεστή ΦΠΑ στο φυσικό αέριο: «Ο φόρος θα μειωθεί από 19% σε 7% για περιορισμένο χρονικό διάστημα ως τα τέλη Μαρτίου του 2024», δήλωσε ο καγκελάριος 'Ολαφ Σολτς.

Στόχος είναι η ανακούφιση των καταναλωτών από την επιβάρυνση του φυσικού αερίου, καθώς οι τιμές έχουν απογειωθεί.
Ο Σολτς, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι εταιρείες θα μεταφέρουν τη φορολογική μείωση στους καταναλωτές. «Αυτό είναι ένα ακόμη βήμα για την ανακούφιση των καταναλωτών», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος.

Η γερμανική  κυβέρνηση ήθελε να εξαλείψει τον ΦΠΑ στο αέριο και έτσι να διασφαλίσει ότι το κράτος δεν θα κέρδιζε χρήματα. Ωστόσο, η Κομισιόν το απέρριψε καθώς η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν προβλέπει απαλλαγή από τον ΦΠΑ. «Το νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει καμία εξαίρεση», έγραψε ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον ισχύοντα ΦΠΑ ακόμη και στο 5%-τον  ελάχιστο συντελεστή της ΕΕ.
Στη Γερμανία, συνήθως ισχύει συντελεστής ΦΠΑ 19% για όλα τα προϊόντα. Ωστόσο, υπάρχει και συντελεστής 7% σε επιλεγμένα προϊόντα.

Περίπου τα μισά από τα νοικοκυριά στη Γερμανία θερμαίνονται με φυσικό αέριο. Σύμφωνα με επίσημους υπολογισμούς, η προσαύξηση για ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό με ετήσια κατανάλωση 5000 κιλοβατώρες σημαίνει ετήσιο πρόσθετο κόστος περίπου 121 ευρώ, ακόμη και χωρίς  ΦΠΑ. Για ένα οικογενειακό νοικοκυριό με ετήσια κατανάλωση 20.000 κιλοβατώρες, το επιπλέον κόστος χωρίς ΦΠΑ είναι περίπου 484 ευρώ ετησίως.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Επέλαση χωρίς τέλος των Ρώσων που κατέλαβαν το Αρτιομόβσκ και εισήλθαν σε Μποχντανίβκα-Στην όχθη του Δνείπερου έχουμε το δράμα εκατοντάδων Ουκρανών (Βίντεο)

Αμερικανός ειδικός: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει μέχρι τον Φεβρουάριο-Όλα δείχνουν ήττα κατά κράτος του Κιέβου...