Κόσμος

Αφγανιστάν: Πώς τα πάνε οι Χριστιανοί ένα χρόνο μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν

 Για λίγο, υπήρξε ένα μικρό ενδιαφέρον από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, αλλά αυτό σύντομα εξαφανίστηκε και πάλι. Ένα χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, πώς τα πάνε οι Χριστιανοί στο Αφγανιστάν;


Μόλις τον Μάιο του τρέχοντος έτους, ο Inamullah Samangani, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν χριστιανοί στο Αφγανιστάν. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, κανένας χριστιανός δεν καταγράφηκε ποτέ στη χώρα. Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη δήλωση, διότι είναι γνωστό ότι ένας αριθμός χριστιανών στο Αφγανιστάν καταγράφηκε ως χριστιανοί λίγο πριν οι Ταλιμπάν αναλάβουν την εξουσία. Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Mindy Belz, αυτό καταγράφηκε στα κυβερνητικά αρχεία και στις ταυτότητές τους. Ένας χριστιανός, για παράδειγμα, είπε ότι έλαβε μια προειδοποίηση από τους Ταλιμπάν: "Ξέρουμε πού βρίσκεστε και τι κάνετε". Σύμφωνα με τον Belz, η δήλωση αυτή έδειξε ότι οι Ταλιμπάν διαθέτουν τα αρχεία της προηγούμενης κυβέρνησης της χώρας, από τα οποία αντλούν τέτοιες πληροφορίες.

Τη Δευτέρα, η International Christian Concern δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με τις πληροφορίες που της είναι γνωστές για την τύχη των Αφγανών χριστιανών. Λέει ότι είναι πολύ δύσκολο γι' αυτούς να εγκαταλείψουν τη χώρα επειδή συχνά δεν μπορούν να αυτοπροσδιοριστούν ως χριστιανοί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλοι οι χριστιανοί στη χώρα είναι προσηλυτισμένοι στο Ισλάμ, το οποίο, σύμφωνα με τους Ταλιμπάν, τιμωρείται με θάνατο. Αυτό σημαίνει ότι οι χριστιανοί στο Αφγανιστάν δεν είναι επιλέξιμοι για εκκένωση ή βοήθεια, απλώς και μόνο επειδή δεν μπορούν να αυτοπροσδιοριστούν ως χριστιανοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το γεγονός ότι οι χριστιανοί στη χώρα ζουν υπόγεια, υπό το συνεχή φόβο ότι θα τους ανακαλύψουν, σημαίνει ότι δεν υπάρχουν de facto στη χώρα. Με αυτόν τον τρόπο, καταλήγει το ΔΠΔ, οι Ταλιμπάν εξασφαλίζουν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ζωής για τους χριστιανούς στο Αφγανιστάν. Μακράν οι περισσότεροι χριστιανοί στο Αφγανιστάν είναι οι Χαζάρα, μια εθνοτική ομάδα της χώρας που είναι κυρίως σιιτική. Οι ίδιοι οι Χαζάρα, λόγω της σιιτικής τους πίστης, αποτελούν στόχο διώξεων στο Αφγανιστάν. Αυτό καθιστά την κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη για τους χριστιανούς προσήλυτους μεταξύ των Χαζάρα.

Η International Christian Concern αναφέρει ότι είναι σχεδόν αδύνατο για τους χριστιανούς να φύγουν από το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με την οργάνωση, η διαφυγή είναι δυνατή μόνο για λίγους, με τις λιγότερες πιθανότητες να έχουν οι ανύπαντρες γυναίκες, οι χήρες και οι ηλικιωμένοι. Πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της παραμονής τους υπό πολύ δύσκολες συνθήκες ή να διακινδυνεύσουν την παράνομη φυγή τους από τη χώρα. Οι χριστιανοί πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, ειδικότερα, έχουν λίγες καλές προοπτικές στις γύρω χώρες, όπως το Πακιστάν, το Ιράν και η Τουρκία, όπου διατρέχουν επίσης έναν ορισμένο κίνδυνο ως προσήλυτοι του Ισλάμ. Οι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν προσπαθούν να αποφύγουν τη διαδρομή προς το Ιράν ειδικότερα, διότι εκεί διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να πέσουν θύματα εμπορίας ανθρώπων ή σεξουαλικής διακίνησης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Συνεντεύξεις 0

Ναύαρχος Τσαϊλάς στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ με αφορμή το UFUK: Να ενεργοποιηθούν γρήγορα τα ελικόπτερα ROMEO, τα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη P-3 ORION και τα μη επανδρωμένα Alpha 900 για το Π.Ν.

Με την ενεργοποίηση του πλοίου ηλεκτρονικού πολέμου, οι συντάκτες της τουρκικής στρατηγικής πλέον έχουν τη δυνατότητα...