Κόσμος

Γερμανικός Τύπος: Πώς ο Μπαχτσελί εντείνει την πίεση στον εταίρο του Ερντογάν

«Δεξιά και ακροδεξιά κόμματα δεν συμμετέχουν στην τουρκική κυβέρνηση. Έχουν ωστόσο μεγάλη επιρροή στην πολιτική της χώρας. Αφενός εκπροσωπούνται δυσανάλογα στις αρχές ασφαλείας, αφετέρου καταφέρνουν με προκλήσεις σε σημαντικά ζητήματα να ορίζουν εκείνα την ατζέντα της κυβέρνησης του προέδρου Ερντογάν», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Εθνικιστικές προκλήσεις».

Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης παρατηρεί: «Δύο από τα δεξιά και ακροδεξιά κόμματα διαθέτουν σήμερα καθοριστικό ρόλο το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), που ιδρύθηκε το 1969 και το Κόμμα της Νίκης (Zafer Partisi), το οποίο ιδρύθηκε μόλις τον Αύγουστο του 2021.

Με τις 48 του έδρες το MHP διασφαλίζει στο κυβερνών AKP του Ερντογάν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, χωρίς ωστόσο να συμμετέχει στην κυβέρνηση. Ενίοτε ο πρόεδρός του Ντεβλέτ Μπαχτσελί εντείνει την πίεση στην κυβέρνηση σαν να ήταν πολιτικός της αντιπολίτευσης.

Στις 11 Ιουλίου, για παράδειγμα, παρουσίασε έναν χάρτη του Αιγαίου Πελάγους, στον οποίο περιλαμβάνονται στην τουρκική επικράτεια όλα τα νησιά που απέχουν έως και 100 χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές, ακόμα και η Κρήτη. Η πρόκληση του Μπαχτσελί πέτυχε τον σκοπό της. Ο Ερντογάν ανέβασε τους τόνους κατά της Ελλάδας και ταυτόχρονα αυξήθηκαν οι εντάσεις στο Αιγαίο».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

TOS-1A Solntsepek
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αμείωτη βαρβαρότητα στην Ουκρανία! Ρωσικά θερμοβαρικά «έλιωσαν» Ουκρανούς στρατιώτες μέσα σε λίγα λεπτά-Κανείς δεν επιβίωσε! (Βίντεο)

Στην κατεύθυνση του Κουπιάνσκ αυτήν την φορά, ρωσικά συστήματα εκτόξευσης θερμοβαρικών βλημάτων τύπου TOS-1A Solntsepek...