Κόσμος

Το τέλος φυσικού αερίου θα μπορούσε να τριπλασιάσει τους λογαριασμούς θέρμανσης των νοικοκυριών στη Γερμανία

Η Ρωσία μειώνει περαιτέρω τις ροές μέσω του Nord Stream αυτή την εβδομάδα, σε μόλις 20% της δυναμικότητας του αγωγού, λίγες ημέρες μετά την επανεκκίνηση της σύνδεσης στο 40% της δυναμικότητας μετά από τακτική συντήρηση.   

Η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη παρέμβει για να διασώσει τον ενεργειακό όμιλο Uniper, τον μοναδικό μεγαλύτερο αγοραστή φυσικού αερίου της Ρωσίας στη Γερμανία. Η Uniper -και πολλοί άλλοι Γερμανοί έμποροι και προμηθευτές φυσικού αερίου- έχουν ταλαντευτεί από τη μειωμένη ρωσική προσφορά και την εκτίναξη των τιμών του μη ρωσικού φυσικού αερίου. Η Γερμανία και η Uniper συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα σε ένα πακέτο διάσωσης ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει την ανάληψη από τη γερμανική κυβέρνηση ποσοστού 30 τοις εκατό στην εταιρεία και τη διάθεση περισσότερης ρευστότητας και πιστωτικών γραμμών στον όμιλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, όλοι οι καταναλωτές φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών, θα πρέπει να καταβάλλουν πρόσθετη εισφορά, η οποία θα πηγαίνει για τη στήριξη των εταιρειών εισαγωγής φυσικού αερίου της Γερμανίας, οι οποίες παλεύουν με την έλλειψη ρωσικού φυσικού αερίου και τις ουρανοκατέβατες τιμές των μη ρωσικών εναλλακτικών λύσεων. Οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου πρόκειται να ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα.

Τα νοικοκυριά και οι βιομηχανικοί καταναλωτές αναμένεται να πληρώσουν την εισφορά μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει δει το Reuters.

"Δεν γνωρίζει κανείς ακριβώς πόσο θα κοστίζει (το φυσικό αέριο) τον Νοέμβριο, αλλά τα πικρά νέα είναι ότι σίγουρα πρόκειται για μερικές εκατοντάδες ευρώ ανά νοικοκυριό", ανέφερε την Πέμπτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Marcel Fratzscher, πρόεδρος του DIW, του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, δήλωσε στην εφημερίδα Rheinischen Post του Ντίσελντορφ ότι τα γερμανικά νοικοκυριά θα πρέπει να προετοιμαστούν για τουλάχιστον τριπλάσιο κόστος θέρμανσης με φυσικό αέριο. Η εισφορά θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα πακέτο ανακούφισης για τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα, διαφορετικά η νέα επιβάρυνση θα μπορούσε να οδηγήσει σε "κοινωνική καταστροφή", πρόσθεσε ο Fratzscher.  
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ουκρανός στρατιώτης σε Ζελένσκι: “ Θα το πληρώσεις αυτό”-Σφαγή Ουκρανών ενώ η Wagner δηλώνει ότι μπήκε στο Δημαρχείο του Μπαχμούτ (Βίντεο)

Δήλωση Αμερικανού Α/ΓΕΕΘΑ για περιορισμό των Ρώσων στην πόλη και τα περίχωρα του Μπαχμούτ- Έρχεται μεγάλη ουκρανική...