Κόσμος

To ολλανδικό Κιλελέρ γίνεται πανευρωπαϊκό-Απλώνεται το δίχτυ των αγροτικών κινητοποιήσεων και στην Ιταλία (Βίντεο)

Ιταλοί αγρότες ξεσηκώνονται και στο Πιεμόντε, προς συμπαράσταση των Ολλανδών συναδέλφων τους, καθώς η ακρίβεια, οι δυσκολίες που προκύπτουν από τα κυβερνητικά μέτρα και οι κλιματικές συνθήκες, έχουν καταστήσει τη εργασιακή ζωή τους εξαιρετικά δύσκολη.

«Δεν είμαστε σκλάβοι, είμαστε αγρότες!». Στη συνέχεια το βράδυ έγινε γλέντι με παρόντες πολλούς πολίτες, φαγητό, μπύρα, μουσική και... τρακτέρ.

Ολλανδοί αγρότες έριξαν κοπριά και έβαλαν φωτιά σε σανό κατά μήκος των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων την Τετάρτη, προκαλώντας μποτιλιάρισμα σε κεντρικά και ανατολικά τμήματα της Ολλανδίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια της κυβέρνησης να μειώσει τη χρήση λιπασμάτων και τον αριθμό των ζώων.

Οι αναταραχές ήταν οι τελευταίες σε μια σειρά διαμαρτυριών που συγκλόνισαν τη χώρα και συγκέντρωσαν υποστήριξη στο εξωτερικό από ανθρώπους όπως ο Ντόναλντ Τραμπ και η Μαρίν Λεπέν από τότε που η Χάγη παρουσίασε σχέδια για μείωση των εκπομπών που παράγονται σε μεγάλο βαθμό από τα ζώα στο μισό έως το 2030. Αυτό έχει αυξήσει την οργή των αγροτών, που λένε ότι τα μέτρα θα επηρεάσουν όλες τις μορφές γεωργίας στην Ολλανδία — τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα γεωργικών αγαθών στον κόσμο.

Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι τα σχέδια δεν είναι ρεαλιστικά και θα μπορούσαν να αναγκάσουν πολλούς να εγκαταλείψουν τις δραστηριότητές τους λόγω του παγκόσμιου πληθωρισμού, της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, όλα αυτά πιέζουν την παραγωγή τροφίμων, αλλά οι διαμαρτυρίες έχουν γίνει επίσης όλο και πιο αναταραχές, με την αστυνομία να πυροβολεί αγρότες κατά τη διάρκεια ενός διαδήλωση στις αρχές αυτού του μήνα. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με την ακροδεξιά που προσκολλάται τώρα στο κίνημα, χρησιμοποιώντας το ως νέα πλατφόρμα για να κερδίσει υποστηρικτές.

Η διαμαρτυρία αγροτών που ξεκίνησε στην Ολλανδία για προτάσεις για μείωση των εκπομπών εξαπλώθηκε και σε άλλα μέρη της Ευρώπης με καλλιεργητές στη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πολωνία να βγαίνουν στους δρόμους σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους ομολόγους τους.

Όλα ξεκίνησαν τον Ιούνιο καθώς Ολλανδοί αγρότες διαμαρτυρήθηκαν για τις προτάσεις της κυβέρνησής τους για μείωση των εκπομπών επιβλαβών ρύπων, ένα σχέδιο που πιθανότατα θα αναγκάσει τους καλλιεργητές να μειώσουν τα κοπάδια των ζώων τους ή να σταματήσουν εντελώς την εργασία.

Περίπου 40.000 αγρότες συγκεντρώθηκαν τον Ιούνιο στην αγροτική καρδιά της κεντρικής Ολλανδίας για να διαμαρτυρηθούν για τα σχέδια της κυβέρνησης. Πολλοί έφτασαν με τρακτέρ, ταράζοντας την κυκλοφορία σε όλη τη χώρα.

Μέρες αργότερα, οι αγρότες μετέφεραν ξανά τις διαμαρτυρίες τους σε πολυσύχναστους αυτοκινητόδρομους, οδηγώντας αργά στους δρόμους ή σταματώντας εντελώς. Κάποιοι έχουν πετάξει δέματα σανού στους δρόμους και μικρές ομάδες διαδήλωσαν στα δημαρχεία, σε ορισμένες περιπτώσεις ξεκινώντας φωτιές έξω από τα κτίρια.

Η ολλανδική κυβέρνηση αναγκάστηκε να ενεργήσει μετά από μια σειρά δικαστικών αποφάσεων που εμπόδισαν έργα υποδομής και οικοδομής λόγω των φόβων ότι θα προκαλούσαν εκπομπές που παραβιάζουν τους περιβαλλοντικούς κανόνες. Δίνει στις επαρχιακές αρχές ένα χρόνο για να βρουν τρόπους για την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών.

Η κυβέρνηση λέει ότι οι εκπομπές οξειδίου του αζώτου και αμμωνίας, που παράγουν τα ζώα, πρέπει να μειωθούν δραστικά κοντά σε φυσικές περιοχές που αποτελούν μέρος ενός δικτύου προστατευόμενων οικοτόπων για απειλούμενα φυτά και άγρια ​​ζωή που εκτείνεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 εθνών.

Σκαρφαλώνει στις κάλπες το Κίνημα Αγρότη-Πολίτη (BBB)

Σε μια επίσκεψη σε ένα αγρόκτημα κοντά στην ολλανδική πόλη Ντέβεντερ, η αρχηγός του κόμματος Καρολίν βαν ντερ Πλας εξέφρασε την ανησυχία της για την ολοένα και πιο τοξική φύση της συζήτησης.

Προειδοποίησε ότι μικρές ομάδες απογοητευμένων αγροτών ριζοσπαστικοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε ομάδες Telegram και σε chat rooms που χειραγωγούνται από ακροδεξιούς πολιτικούς που έβλεπαν τη δυνατότητα να πηδήσουν στις διαδηλώσεις τρακτέρ για να οργώσουν τις δικές τους ατζέντες.

«Καταλαβαίνω τον θυμό τους, αλλά δεν είμαι πυροσβέστης... και ας είμαστε αληθινοί, η χώρα δεν εκρήγνυται, δεν είναι ότι θα γίνει εμφύλιος πόλεμος τους επόμενους μήνες, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να αρχίσει να μιλάει με τους οι αγρότες, όχι απλώς να μιλάει, αλλά να τους ακούει και να τους ακούει πραγματικά διαφορετικά τα πράγματα θα χειροτερέψουν».

Παρόλα αυτά, η κα. βαν ντερ Πλας λέει ότι το κόμμα της δεν θα καθίσει με κυβερνητικούς διαπραγματευτές:

«Θέλουμε να τεθεί σε αναμονή ολόκληρη η πολιτική και τα σχέδια για το άζωτο που βρίσκονται στο τραπέζι αυτή τη στιγμή και να αναζητήσουμε άλλες λύσεις. Είπα στις [κοινοβουλευτικές] συζητήσεις, να προσέχετε τι εύχεστε γιατί όταν φύγουν οι αγρότες, δεν πρόκειται να επιστρέψουν. Εάν εξαρτόμαστε από εισαγωγές - το βλέπετε με φυσικό αέριο από τη Ρωσία - έχουμε μεγάλο πρόβλημα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τουρκική διείσδυση στο Αιγαίο-Στα δικαστήρια Ροδίτης και Τούρκοι μέτοχοι ελληνικής ακτοπλοϊκής εταιρείας που έπαθε ζημιά 120.000 ευρώ

Οι ίδιοι Τούρκοι ήταν ταυτόχρονα και μέτοχοι σε ξενοδοχειακές μονάδες στην Ρόδο-Ο Φιντάν θέλει επιχειρηματικές...
Οπλικά συστήματα 0

Μετά τις Κορβέτες έρχεται ορυμαγδός οπλικών συστημάτων από την ΕΕ και για την Ελλάδα-Το Γαλλικό σχέδιο και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε ένα εξόχως σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα, που είναι η  υλοποίηση του Γαλλικού σχεδίου, που...