Κόσμος

Το FBI νοίκιασε βίλα στην Κωνσταντινούπολη για υπόπτους του Ισλαμικού Κράτους πριν ειδοποιήσει τις τουρκικές αρχές

Η υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI), αποκαλύπτεται ότι νοίκιασε μια βίλα στην Κωνσταντινούπολη ως καταφύγιο για φερόμενα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Daesh, σε μια υπόθεση που αποδεικνύει ακόμη περισσότερο τη χρήση μεθόδων παγίδευσης από το γραφείο.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Middle East Eye που εδρεύει στο Λονδίνο, ένας βετεράνος μυστικός πράκτορας του FBI ονόματι Kamran Faridi υπέγραψε σύμβαση μίσθωσης και κατέβαλε το ενοίκιο για μια πολυτελή βίλα στο παραθαλάσσιο προάστιο Silivri της Κωνσταντινούπολης το 2015.

Το ακίνητο χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια ως ασφαλές σπίτι από διάφορα φερόμενα ως μέλη του ΙΚ, συμπεριλαμβανομένου ενός Βρετανού ονόματι Aine Davis, ο οποίος κατηγορείται ότι ήταν μέλος του πυρήνα της τρομοκρατικής ομάδας Βρετανών μαχητών με την ονομασία "Beatles".

Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν τότε έφοδο στο ακίνητο και συνέλαβαν τους έξι άνδρες που κρύβονταν μέσα σε αυτό. Τότε, οι τουρκικές αρχές χαιρέτισαν την αναχαίτιση των προετοιμασιών για μια μεγάλη επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

Σχεδόν επτά χρόνια αργότερα, ωστόσο, το ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου ρίχνει φως στην εμπλοκή του FBI, επικαλούμενο δικαστικά έγγραφα που δείχνουν ότι οι Τούρκοι εισαγγελείς δεν βρήκαν στοιχεία για οποιαδήποτε συνωμοσία, αλλά ότι η επιδρομή πραγματοποιήθηκε αφού το ίδιο το FBI ενημέρωσε τις τουρκικές αρχές για πιθανή επίθεση.

Σε ένα σημείωμα με ημερομηνία Απριλίου 2016, οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι "δεν μπόρεσαν να βρεθούν επαρκή στοιχεία για να κατατεθεί δημόσια αγωγή... εκτός από την έκθεση πληροφοριών μιας ξένης χώρας, η οποία δεν έχει την ποιότητα των αποδεικτικών στοιχείων".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν και είναι άγνωστο αν οι Τούρκοι αξιωματούχοι γνώριζαν για τον Faridi - τον πράκτορα του FBI - και το έργο του για το γραφείο, το Middle East Eye επικαλείται πηγή που γνωρίζει το θέμα και αναφέρει ότι το FBI προσέγγισε Τούρκους αξιωματούχους τον Φεβρουάριο του 2016 για να προσφέρει στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες του Faridi. Σύμφωνα με το μέσο, ωστόσο, οι αξιωματούχοι απέρριψαν την πρόταση λόγω του ότι ο πράκτορας είχε ήδη αποκαλυφθεί.

Ο Φαρίντι -ένας 58χρονος πακιστανικής καταγωγής που είχε εργαστεί για το FBI ως πληροφοριοδότης από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και στη συνέχεια στο εξωτερικό σε πολλές χώρες στην Κοινή Ομάδα Δράσης για την Τρομοκρατία του γραφείου κατά τη διάρκεια των δύο δεκαετιών του "πολέμου κατά της τρομοκρατίας"- φέρεται να απολύθηκε από την υπηρεσία του το 2020. Στη συνέχεια συνελήφθη και φυλακίστηκε τον επόμενο χρόνο, αφού έστειλε απειλές θανάτου στους πρώην προϊσταμένους του.

Οι δραστηριότητες του πρώην πράκτορα, ωστόσο, ειδικά στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και το έργο του ενώ ήταν "δανεικός" σε άλλες δυτικές μυστικές υπηρεσίες, πρόκειται να ρίξουν περαιτέρω φως στη χρήση μεθόδων "παγίδευσης" από το FBI και άλλες υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο αυτών των μεθόδων, οι μυστικές υπηρεσίες προσελκύουν, προσελκύουν και στρατολογούν ευεπηρέαστα άτομα σε εγκληματικές ή τρομοκρατικές ομάδες - ή τουλάχιστον έτσι οδηγούνται τα άτομα να πιστεύουν - προτού τους δημιουργηθεί παγίδα, συλληφθούν και διωχθούν με την κατηγορία της ένταξης στις εν λόγω ομάδες. Πρόκειται για μια αμφισβητούμενη πρακτική εδώ και πολύ καιρό, η οποία όμως είτε αρνούνται είτε δικαιολογείται από τις υπηρεσίες με το επιχείρημα της εξόντωσης δυνητικών τρομοκρατών.

Ως αποτέλεσμα αυτής της επιδρομής το 2015, ο Ντέιβις και δύο άλλοι ύποπτοι μαχητές καταδικάστηκαν και φυλακίστηκαν δύο χρόνια αργότερα με την κατηγορία ότι ήταν μέλη του ΙΚ - την οποία αρνήθηκαν - ενώ τρεις άλλοι άνδρες που συνελήφθησαν στη βίλα αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ωστόσο, ο Ντέιβις αναμένεται τώρα να απελαθεί από την Τουρκία στο Ηνωμένο Βασίλειο εντός των ημερών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ