Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ερντογάν για F-16: Στέλνω αντιπροσωπεία στην Αμερική χωρίς καθυστέρηση-Η Ελλάδα παραβίασε τον εναέριο χώρο μας 147 φορές

Μετά τον Αμερικανό πρόεδρο και ο Τούρκος ομόλογός του είχε ένα σχόλιο για το ζήτημα των F-16. 

"Οι ειλικρινείς προσπάθειες του κ. Μπάιντεν στο θέμα αυτό θα βρουν σοβαρή υποστήριξη. Θα στείλω αμέσως μια αντιπροσωπεία στην Αμερική χωρίς καθυστέρηση" τόνισε ενώ σε ερώτηση απάντησε πως "ο Μπάιντεν θα κάνει τα βήματα που μπορεί". 

Για την έγκριση από το Κόγκρεσο είπε: 

Ξέρετε, τα κοινοβούλια είναι μέρη όπου βιώνονται οι διαδικασίες. Ο κ. Πρόεδρος είπε ότι θα κάνει τα καλύτερα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Είχα και μεγάλη ομάδα στις ΗΠΑ. Έκαναν τις απαραίτητες διαπραγματεύσεις. Οι προσπάθειες του Μπάιντεν θα είναι καρποφόρες εάν λάβουμε την υποστήριξή του διαπραγματευόμενοι με τους Ρεπουμπλικάνους εκεί. Ως εκ τούτου, χωρίς καθυστέρηση, θα στείλουμε και αντιπροσωπεία.

Για την Ελλάδα τόνισε: 

«Η Ελλάδα, που παραβίασε τον εναέριο χώρο μας 147 φορές, πρέπει να απαντήσει για αυτό»

Συγκεκριμένα ο Ερντογάν ανέφερε: «Αφού η Ελλάδα δεν δημιουργεί ένταση, δεν μας ενδιαφέρει η ένταση, αλλά η Ελλάδα, που παραβίασε τον εναέριο χώρο μας 147 φορές, πρέπει να απαντήσει γι' αυτό». 

 

Eνώ δεν παρέλειψε να κάνει ευρύτερη αναφορά του και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε ξανά και με σαφή τρόπο στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, λέγοντας ότι «δεν μπορείς να οπλίσεις τα νησιά αλλά η Ελλάδα το έκανε». 

«Όπως γνωρίζετε, η πρόσφατη στάση της Ελλάδας δεν ταιριάζει με την αντίληψή μας για την πολιτική. Μετά το δείπνο που είχα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη, έκανα μια προσφορά. Είπα να μην εμπλέκονται τρίτα πρόσωπα. Όμως 2-3 εβδομάδες μετά ανέτρεψε την κατάσταση με την ομιλία του στις ΗΠΑ. Το ίδιο έκανε και στο Νταβός. Όχι μόνο αυτό, αλλά συνέχισε την προσπάθεια να στρατιωτικοποιήσει τα νησιά. Δεν μπορεί να στρατιωτικοποιήσει τα νησιά. Για τις βάσεις που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, ειπώθηκε ότι έγινε λόγω της Ρωσίας. Εάν πρόκειται να δημιουργήσουμε έναν κόσμο που θα κυριαρχείται από την ειρήνη, γιατί γίνονται αυτά;», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Περί τρομοκρατίας 

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Συνεδριακό Κέντρο IFEMA μετά τη Σύνοδο των Ηγετών του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν είπε: «Είναι σημαντικό να δείξουμε την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ να καταπολεμήσει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της. Ωστόσο, αυτή η αποφασιστικότητα δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά». 

Αναφορικά με το μνημόνιο που υπογράφηκε με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, ο Ερντογάν τόνισε: «Επιτεύχθηκε μια διπλωματική νίκη» δηλώνοντας ωστόσο ότι «Σουηδία-Φινλανδία πρέπει να κάνουν το καθήκον τους», και πως «εάν δεν το κάνουν, η συμφωνία δεν θα πάει στη Βουλή».

"Το μνημόνιο που υπογράφηκε με τη Σουηδία και τη Φινλανδία είναι διπλωματική νίκη. Θα ακολουθήσουμε τις πρακτικές της συμφωνίας με τη Σουηδία και τη Φινλανδία και θα κάνουμε τα βήματά μας ανάλογα. Η υπόσχεση της Σουηδίας είναι ότι 73 τρομοκράτες θα εκδοθούν στην Τουρκία" ανέφερε. 

 

Το κερασάκι στην τουρτα ήταν όταν δήλωσε: "Δεν υπάρχει κανείς στη χώρα μου που να βρίσκεται στη φυλακή εξαιτίας της γνώμης του"

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ