Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Σύνοδος του ΝΑΤΟ: Πρώτο βήμα για Τουρκία-Φινλανδία-Σουηδία

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η τετραμερής συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο Φινλανδός πρόεδρος Νιινιστό, η Σουηδέζα πρωθυπουργός Άντερσον και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ. Η συνάντηση διήρκησε 2 ώρες. Στη συνάντηση ήταν επίσης παρόντες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ .

Όπως έγινε γνωστό η Τουρκία, η Σουηδία και η Φινλανδία θα προετοιμάσουν ένα κοινό μνημόνιο για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δημοσιεύματα στη μεγαλύτερη ημερήσια εφημερίδα Helsingin Sanomat της Φινλανδίας και στη φινλανδική εφημερίδα Iltalehti.

Πριν από αυτήν, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε: "Όταν νέες χώρες ενταχθούν στη συμμαχία, πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ανησυχίες των μελών. Η τρομοκρατική οργάνωση PKK είναι υπεύθυνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Πρέπει να καθίσουμε και να μιλήσουμε για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας με την Τουρκία".

Όταν ρωτήθηκε για τις αιτήσεις ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι πρόκειται για ιστορικές αιτήσεις και ότι η πιθανή ένταξη των δύο χωρών θα αυξήσει την ασφάλεια και των δύο αυτών χωρών και του ΝΑΤΟ.

Τονίζοντας ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια των συμμάχων θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την ένταξη νέων χωρών στο ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ είπε:

"Η Τουρκία έχει εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για θέματα όπως η τρομοκρατία. Όλοι γνωρίζουμε ότι καμία χώρα του ΝΑΤΟ δεν έχει υποφέρει τόσο πολύ από τρομοκρατικές επιθέσεις όσο η Τουρκία. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Το PKK και άλλες ομάδες είναι υπεύθυνες για αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Το PKK είναι μια τρομοκρατική οργάνωση. Όχι μόνο πολλά μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Φινλανδία και η Σουηδία ορίζουν το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση. Θα καθίσουμε με την Τουρκία και θα μιλήσουμε για το πώς μπορούν να γίνουν περισσότερα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας."

Δηλώνοντας ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας αποτελεί επίσης απειλή για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι είναι θεμιτό να αντιμετωπίζονται οι ανησυχίες της Τουρκίας κατά την ενταξιακή διαδικασία των δύο χωρών.

Ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ακόμη:  "Δεν υπόσχομαι τίποτα. Μπορώ μόνο να πω αυτό. Έχω μιλήσει πολλές φορές με τον Πρόεδρο Ερντογάν, τον Φινλανδό Πρόεδρο Νιινίστο και την Σουηδή πρωθυπουργό Άντερσον". 

Τι ανέφερε το τουρκικό ΥΠΕΞ

Στο μεταξύ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι αύριο θα πραγματοποιηθούν τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας στην Άγκυρα.

Η Ανακοίνωση Του Υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:

"Στις 29 Ιουνίου 2022 θα πραγματοποιηθούν τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ της χώρας μας και της Σουηδίας στην Άγκυρα υπό τη συμπροεδρία του Υφυπουργού Εξωτερικών και Διευθυντή για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Πρέσβη Faruk Kaymakcı και του Υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας, Πρέσβη Robert Rydberg. Στο πλαίσιο των πολιτικών διαβουλεύσεων, προβλέπεται ότι θα συζητηθούν εκτενώς οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας -Σουηδίας. Θα εστιάσουν στις  Σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ Και θα ανταλλάξουν απόψεις Για Τρέχοντα Περιφερειακά Και Διεθνή Ζητήματα"

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ