Κόσμος

Στόλτενμπεργκ: Να μιλήσουμε με την Τουρκία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινιστό και η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον ξεκίνησαν την πολυαναμενόμενη τετραμερή συνάντηση.

Πριν από τη σύνοδο, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε: "Όταν νέες χώρες εντάσσονται στη συμμαχία, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τις ανησυχίες των μελών. Η τρομοκρατική οργάνωση PKK είναι υπεύθυνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Πρέπει να καθίσουμε και να μιλήσουμε με την Τουρκία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας".

Νωρίτερα στο θέμα με δηλώσεις του είχε αναφερθεί και ο Τούρκος πρόεδρος. Για το ζήτημα της πιθανής ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι δύο χώρες πρέπει να λάβουν στα υπόψη τους τις ανησυχίες της Τουρκίας και να μη μείνουν μόνο στα λόγια αλλά να δείξουν απτά αποτελέσματα.

Έπειτα από δεκαετίες πολιτικής ουδετερότητας, η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αιτήματα για ένταξη στο ΝΑΤΟ λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η Τουρκία όμως έχει εμποδίσει τα αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία, κατηγορώντας τις ότι υποστηρίζουν ομάδες που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές. Οι πλευρές έχουν πραγματοποιήσει συνομιλίες για να αντιμετωπιστούν οι τουρκικές ανησυχίες, αλλά δεν έχει υπάρξει κάποια συμφωνία μέχρι στιγμής. Ο Ερντογάν τόνισε ότι οι δύο υποψήφιες χώρες πρέπει να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της Άγκυρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει συνομιλίες με τις σκανδιναβικές χώρες και το ΝΑΤΟ για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της και έχει παραδώσει σε Φινλανδούς και Σουηδούς αξιωματούχους γραπτές απαιτήσεις. Η Άγκυρα ωστόσο έχει αναφέρει ότι οι απαντήσεις που έλαβε δεν ήταν ικανοποιητικές και ότι θα μπλοκάρει την ένταξή τους στη Συμμαχία αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Άλλα κόλπα με το Ισραήλ με τεχνολογία C-UAS κατά των τουρκικών UCAV-Στα σκαριά σχέδιο ανάπτυξης ελληνικών πλοίων-αεροσκαφών μέσα σε αμερικανικές δυνάμεις στην Α.Μεσόγειο

Το αμερικανο- εβραίικό ινστιτούτο jinsa ζητά από την Ουάσιγκτον να σταλούν μόνιμα στην Ελλάδα αντιτορπιλικά (DDG) ενώ...