Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Tην «πάτησαν» οι Πακιστανοί με τις κινεζικές φρεγάτες που είχαν αγοράσει

Το Πολεμικό Ναυτικό του Πακιστάν βρίσκεται σε δύσκολη θέση αφού τέσσερις φρεγάτες που αγόρασε από την Κίνα φέρονται να είναι ελαττωματικές και με ελαττωματικά πυραυλικά συστήματα. Οι φρεγάτες παραδόθηκαν στο Πακιστάν μεταξύ 2009 και 2013, αφού η χώρα συνήψε συμφωνία ύψους 750 εκατομμυρίων δολαρίων με την Κίνα.

Τρεις από τις φρεγάτες κλάσης Zulfiquar 2.500 τόνων πολλαπλών αποστολών, συμβατικής ισχύος αγοράστηκαν από την China Shipbuilding Trading Company, ενώ μία κατασκευάστηκε στο ναυπηγείο Karachi Shipyard and Engineering Works βάσει μεταφοράς τεχνολογίας από την κινεζική εταιρεία, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Μελετών Γεωπολιτικής και Διεθνών Σχέσεων με έδρα την Ιταλία.

Μετά τη θέση σε λειτουργία των σκαφών, το πακιστανικό ναυτικό διαπίστωσε ότι τα σκάφη είχαν ελαττωματικά πυραυλικά συστήματα, τα οποία δεν ήταν σε θέση να κλειδώσουν στο στόχο. Αυτό νίκησε έναν από τους κρίσιμους στόχους της αποστολής της φρεγάτας, ο οποίος ήταν η υπεράσπιση μιας δύναμης που επιχειρούσε στη θάλασσα ή σε νηοπομπή.

Το Ναυτικό του Πακιστάν ανακάλυψε αργότερα ότι τα πλοία αυτά ήταν εξοπλισμένα με ελαττωματικό σύστημα αισθητήρων υπέρυθρης ακτινοβολίας και ραντάρ SR 60, δύο από τους σημαντικότερους αισθητήρες επί του πλοίου που χρησιμοποιούνται για την έρευνα στον αέρα και την επιφάνεια. Οι αισθητήρες δεν έχουν ακόμη αντικατασταθεί. 

Οι κινητήρες των φρεγατών ήταν επίσης ελαττωματικοί, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες των καυσαερίων του στροβιλοσυμπιεστή προκαλούσαν χαμηλές στροφές του κινητήρα, ιδίως στους κινητήρες 3 και 4. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκτός αυτού, υπήρχαν και άλλες συγκεκριμένες ελλείψεις σε διάφορα πλοία. Ενώ το PNS Aslat παρουσίαζε κακή απόδοση ραντάρ, το σόναρ του PNS Zulfiqar φέρεται να έπαιρνε λανθασμένες επαφές που προκαλούνταν από τα υψηλά επίπεδα θορύβου που εξέπεμπε το πλοίο. Η φρεγάτα παρουσίασε σοβαρό πρόβλημα κατά τη διάρκεια επιχειρησιακής ανάπτυξης στον Κόλπο του Άντεν.

Η PNS Zulfiqar, η πρώτη κινεζική φρεγάτα που τέθηκε σε υπηρεσία, είχε επίσης μηχανικά και ηλεκτρικά προβλήματα με το μονόκαννο πυροβόλο των 76 χιλιοστών που ήταν τοποθετημένο σε αυτήν. Το PNS Saif λειτουργεί με προβληματικό γυροσκόπιο σταθεροποιητή HP5 από την παραλαβή του.

"Τα ελαττώματα και η κακή εξυπηρέτηση από τους Κινέζους κατασκευαστές έχουν αναγκάσει το Πακιστανικό Ναυτικό να λειτουργεί αυτές τις τέσσερις φρεγάτες με υποβαθμισμένες επιχειρησιακές δυνατότητες, θέτοντας σε κίνδυνο ορισμένους από τους βασικούς στόχους της αποστολής με τους οποίους τα πλοία αυτά αγοράστηκαν σε υψηλή τιμή", αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι η λειτουργία των φρεγατών στα ταραγμένα ύδατα της Αραβικής Θάλασσας και του Ινδικού Ωκεανού είναι ένας "εφιάλτης" για το Πακιστανικό Ναυτικό.

Το θέμα έχει εκνευρίσει τον αντιπρόεδρο του Ναυτικού Επιτελείου του Πακιστανικού Ναυτικού, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του στον επικεφαλής της ναυτιλιακής εταιρείας. Το Πακιστανικό Ναυτικό φέρεται να ζήτησε από την Κίνα να αντισταθμίσει την απώλεια επιχειρησιακού χρόνου. 

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Πεκίνο κατηγορείται για πώληση ελαττωματικού στρατιωτικού υλικού στο Πακιστάν. Υπήρχαν παλαιότερες αναφορές ότι το Πακιστάν ανακάλυψε ότι τα άρματα μάχης τρίτης γενιάς MBT-3000 και τα πυροβόλα βαρέως πυροβολικού 203 χιλιοστών που έφερε από την Κίνα ήταν ελαττωματικά.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Άλλα κόλπα με το Ισραήλ με τεχνολογία C-UAS κατά των τουρκικών UCAV-Στα σκαριά σχέδιο ανάπτυξης ελληνικών πλοίων-αεροσκαφών μέσα σε αμερικανικές δυνάμεις στην Α.Μεσόγειο

Το αμερικανο- εβραίικό ινστιτούτο jinsa ζητά από την Ουάσιγκτον να σταλούν μόνιμα στην Ελλάδα αντιτορπιλικά (DDG) ενώ...