Κόσμος

Έκρυθμη η κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ! Λεκτικά και πραγματικά πυρά από Αλίεφ- Οι "κόκκινες γραμές" Πασινιάν

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τόσο σε διπλωματικό επίπεδο, όσο και στο στρατιωτικό πεδίο, με το Μπακού να συντηρεί και εμπράκτως την αποσταθεροποίηση της περιοχής με στρατιωτικές ενέργειες και πολεμική ρητορική.

Μετά τις απειλές του κ. Αλίεφ στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, για μια νέα επίθεση, ένας Αρμένιος στρατιώτης σκοτώθηκε από τα πυρά του Αζερμπαϊτζάν εντός των συνόρων της Αρμενίας.

Σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας του Αζερμπαϊτζάν είπε το εξής: «το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων αποφασίζεται από τον κ. Ιλχάμ Αλίεφ». Επίσης σημείωσε, ότι «κατόπιν αιτήματος του κ. Αλίεφ, οι εκφράσεις όπως «διένεξη του Ναγκόρνο Καραμπάχ» και «καθεστώς» δεν χρησιμοποιούνται πλέον στις διαπραγματεύσεις».

Ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Αρμενίας, κ. Νικόλ Πασινιάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Al-Jazeera, επισήμανε τις κόκκινες γραμμές της Αρμενίας στο θέμα ομαλοποίησης των σχέσεων με το Αζερμπαϊτζάν. Δήλωσε, ότι οι συζητήσεις περί του διαδρόμου είναι απαράδεκτες και ότι, ο μόνος διάδρομος που υφίσταται, σύμφωνα με τις συμφωνίες, είναι ο διάδρομος του Λατσίν.

Ο κ. Αλίεφ απείλησε την Αρμενία, ότι θα ακολουθήσουν επικίνδυνες συνέπειες, εάν η Αρμενική κυβέρνηση συνεχίζει να θέτει το ζήτημα του καθεστώτος των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο κ. Αλίεφ επανέλαβε εδαφικές αξιώσεις κατά του νοτίου τμήματος της Αρμενίας, απειλώντας ταυτόχρονα να κλείσει τον διάδρομο του Λατσίν και θέτοντας το άνοιγμα του «διαδρόμου» μέσω της Αρμενίας ως προϋπόθεση για την ειρήνη. Ακόμη, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε κάπως να επαινέσει τις δηλώσεις του κ. Αλίεφ.

Απαντώντας στη δήλωση του κ. Αλίεφ, ο υπουργός Επικράτειας του Αρτσάχ υπογράμμισε το εξής: «η διένεξη Αζερμπαϊτζάν - Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν έχει επιλυθεί και δεν θα επιλυθεί έως ότου το Αζερμπαϊτζάν λάβει υπόψη το αναφαίρετο δικαίωμα του αυτόχθονου πληθυσμού του Αρτσάχ στην αυτοδιάθεση».

Ο αξιωματούχος του Αρτσάχ κάλεσε τον κ. Αλίεφ να αναλάβει τις υποχρεώσεις, σχετικά με τη μεταχείριση των μειονοτήτων στο Αζερμπαϊτζάν, όπως εγγυάται το Σύνταγμα αυτής της χώρας. Τέλος, ρώτησε τον κ. Αλίεφ, εάν υπάρχουν Αρμένιοι που επιτρέπεται να ζουν στα εδάφη που κατέλαβε το Αζερμπαϊτζάν ως αποτέλεσμα του πολέμου του 2020.

Οι διαπραγματεύσεις λοιπόν περνούν από χίλια κύματα, καθώς το Αζερμπαϊτζάν διατηρεί μια πολιτική που παραπέμπει αισθητά στο τουρκικό καθεστώς. Η διένεξη του Ναγκόρνο Καραμπάχ παραμένει διένεξη και όλα δείχνουν πως δεν θα επιλυθεί σύντομα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ