Κόσμος

Το μέλλον της αεροπορίας! Η "πλωτές" καμπίνες αεροσκαφών θα μπορούσε να είναι η επόμενη μεγάλη ιδέα

Η αεροπορική βιομηχανία επιδιώκει την καινοτομία για να κάνει τις πτήσεις πιο άνετες και ελκυστικές για τους ταξιδιώτες. Τα Crystal Cabin Awards είναι το μοναδικό διεθνές βραβείο που τιμά την αριστεία και την καινοτομία στον εσωτερικό σχεδιασμό αεροσκαφών.


Τα διάσημα βραβεία αεροπορίας απονεμήθηκαν σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο της Γερμανίας, σε συνδυασμό με την έκθεση 2022 Aircraft Interiors Expo (AIX).

Οι νικητές των φετινών βραβείων Crystal Cabin Awards περιλαμβάνουν ένα σχέδιο για "πλωτά" έπιπλα αεροσκαφών και μια ιδέα καμπίνας που θα μπορούσε να παρέχει σε κάθε επιβάτη ένα προσωπικό ψυγείο.

Ο Lukas Kaestner, επικεφαλής της ένωσης Crystal Cabin Award, δήλωσε στο CNN Travel κατά τη διάρκεια της απονομής των βραβείων ότι μια ομάδα επαγγελματιών του κλάδου πέρασε μια ημέρα εξετάζοντας κάθε πρόταση προτού καταλήξει στην κρίση της. Οι κριτές συζήτησαν την εφευρετικότητα και την ευφυΐα των προτάσεων, καθώς και τις αντιδράσεις των αεροπορικών εταιρειών και των πιθανών επιβατών.

Σύμφωνα με τον Kaestner, δεν είναι όλες οι καινοτομίες των φιναλίστ στην αγορά ή είναι κοντά. Πολλές από αυτές είναι ακόμη απλώς ιδέες. Αλλά, όπως προσθέτει, "το βασικό ερώτημα των περισσότερων αποφάσεων της κριτικής επιτροπής" είναι - "Είναι κάτι που έχει ρεαλιστικές πιθανότητες να πετάξει;".

'Πλωτά' έπιπλα καμπίνας

Οι 24 υποψήφιοι περιορίστηκαν σε οκτώ νικητές από έναν μακρύ κατάλογο, με το σχέδιο καμπίνας Elevate του Teague και της NORDAM, το οποίο οραματίζεται μια premium καμπίνα γεμάτη με "αιωρούμενα" καθίσματα, να κερδίζει την πρώτη θέση στην κατηγορία Cabin Concepts.

Το Elevate ήταν μία από τις συμμετοχές που συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη προσοχή των μέσων ενημέρωσης ενόψει της τελετής απονομής στις 14 Ιουνίου, με τους ειδικούς του κλάδου και τους μη ειδικούς δημοσιογράφους να περιμένουν με ανυπομονησία τα αποτελέσματα.

Ο πρωταρχικός στόχος της ιδέας ήταν να προσφέρει στους επιβάτες αεροσκαφών στενής ατράκτου την ιδιωτικότητα και την αποκλειστικότητα μιας εμπειρίας υψηλής ποιότητας αεροσκαφών ευρείας ατράκτου.

Ο στόχος είναι να προσφερθούν στους επιβάτες της premium κατηγορίας καθίσματα ενός διαδρόμου με ουσιαστική αίσθηση ιδιοκτησίας χώρου, διατηρώντας παράλληλα τη χωρητικότητα των αεροπορικών θέσεων.

Άλλα πλεονεκτήματα της ιδέας Elevate περιλαμβάνουν μικρότερο βάρος, το οποίο μειώνει την κατανάλωση καυσίμων, και απλούστερα εξαρτήματα που είναι ευκολότερα στη συντήρηση. Η κριτική επιτροπή απένειμε στην ομάδα το βραβείο Crystal Cabin Award 2022 για ιδέες καμπίνας.

Collins Aerospace "SpaceChiller"

Η κατηγορία των καινοτομιών για την άνεση των επιβατών έχει ως στόχο να προσφέρει μια αίσθηση αποκλειστικότητας και πολυτέλειας σε όλους τους επιβάτες, ανεξάρτητα από το αν βρίσκονται στην πρώτη ή την οικονομική θέση. Ο νικητής στην κατηγορία άνεση επιβατών φέτος ήταν το SpaceChiller της Collins Aerospace.

Η παροχή στους καταναλωτές παγωμένων σνακ και ποτών σε απόσταση αναπνοής ήταν μια πρόκληση. Ο ισχυρισμός του σχεδιαστή ότι το ψυγείο θα χρησιμοποιούσε τη μισή ενέργεια από τα συμβατικά σχέδια ψυγείων αεροπλάνων κέντρισε το ενδιαφέρον της κριτικής επιτροπής του Crystal Cabin.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αρθρωτή αρχιτεκτονική του παρέχει ανώτερη εμπειρία στον πελάτη, ενώ παράλληλα παρέχει στις αεροπορικές εταιρείες μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τις υπηρεσίες και τους σταθμούς εργασίας του πληρώματος. Το SpaceChiller, που έχει σχεδιαστεί ειδικά για premium κατηγορίες θέσεων, μπορεί να κλιμακωθεί σε μέγεθος ανάλογα με τις ανάγκες, γεγονός που εντυπωσίασε την κριτική επιτροπή.

Επιτρέπει στις αεροπορικές εταιρείες να προσφέρουν τμήματα εστίασης με αυτοεξυπηρέτηση στους επιβάτες χωρίς να επηρεάζονται οι χώροι εργασίας των αεροσυνοδών ή ο προσωπικός χώρος των επιβατών. Η κορυφαία τεχνολογία του SpaceChiller είναι μια ψύκτρα που αναπτύχθηκε για λογαριασμό της DARPA.

Το αθόρυβο θερμοηλεκτρικό σύστημα ψύξης λειτουργεί με υψηλότερη απόδοση και παρέχει καλύτερη απόδοση σε μικρότερο χώρο από ό,τι ήταν προηγουμένως εφικτό, και όλα αυτά χωρίς τη χρήση μη φιλικών προς το περιβάλλον ψυκτικών μέσων.

Προώθηση νέων ιδεών

Στην κατηγορία University των Crystal Cabin Awards, η επόμενη γενιά σχεδιαστών αεροσκαφών υποβάλλει τα οράματά της για το μέλλον των πτήσεων. Ο Kaestner δήλωσε στο CNN Travel, "είναι πάντα ενδιαφέρον να βλέπουμε πού καταλήγουν οι πρώην υποψήφιοι σε αυτή την κατηγορία".

Κάποιοι, όπως ο Alejandro Nunez Vicente, ο οποίος προκρίθηκε στη βραχεία λίστα το 2021 για το διώροφο κάθισμά του σε αεροπλάνο, συνέχισαν να ιδρύουν τη δική τους νεοφυή επιχείρηση. Ο Ken Kirtland του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια είναι ο νικητής της φετινής κατηγορίας Πανεπιστημίων για την ιδέα του Portal. Αυτό το ηλεκτρικό αεροσκάφος με μηδενικές εκπομπές ρύπων θα ταξιδεύει σε χαμηλότερα ύψη και θα χρησιμοποιεί περιφερειακά αεροδρόμια που υπολειτουργούν.

Ο σχεδιασμός του Kirtland προσέλκυσε την προσοχή των κριτών, δεδομένου ότι οι επιβάτες των αεροπορικών εταιρειών απαιτούν όλο και περισσότερο πιο βιώσιμες λύσεις και ο κλάδος είναι υποχρεωμένος να αντιμετωπίσει τη σκληρή πραγματικότητα του αποτυπώματος άνθρακα.

Το Portal οραματίζεται μια νέα μορφή αεροσκάφους με μηδενικές εκπομπές ρύπων και ηλεκτρική ενέργεια που θα μεταφέρει ανθρώπους μεταξύ τοπικών κόμβων- το αεροπλάνο θα έχει εμβέλεια 1000 μιλίων και θα μπορεί να μεταφέρει 30+ επιβάτες.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που επαίνεσε η κριτική επιτροπή ήταν η διάταξη της καμπίνας του Portal. Όλα τα εσωτερικά καθίσματα είναι υψηλής ποιότητας, με πανοραμική θέα από τα παράθυρα. Τα καθίσματα είναι τοποθετημένα σε όλη την καμπίνα για να διευκολύνουν την πρόσβαση και να επωφεληθούν από τη θεαματική θέα μέσα από τα εκτεταμένα παράθυρα.

Κατά την πτήση σε χαμηλό υψόμετρο, το σύστημα θα αποκομίσει επίσης τα οφέλη της χαμηλότερης ταχύτητας του αέρα, παρέχοντας μια πιο καθηλωτική, καταπραϋντική εμπειρία πτήσης. Η πρόταση αυτή προσφέρει μια ελκυστική ματιά στο μέλλον των περιφερειακών πτήσεων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί υποχώρησαν από την Παρασκοβίικα-Σαράντα Tu-95MS ετοιμάζουν κτύπημα τύπου “ Κόβεντρυ” στο ουκρανικό μέτωπο; (Βίντεο)

Ρωσικά κοινωνικά δίκτυα αναφέρουν ότι “μέσα σε 24 ώρες οι Ουκρανοί έχασαν περισσότερους από 1.700 στρατιώτες σε όλο το...