Κόσμος

Αεροπορικές εταιρείες: Ανώμαλη… προσγείωση μετοχών, αγωνία για ύφεση προ των πυλών

Αεροπλάνα πλήρη από επιβάτες. Αεροπορικά εισιτήρια με τιμές στα ύψη. Τεστ Covid «τέλος» για τις διεθνείς πτήσεις. Τόσα πολλά είναι υπέρ των αεροπορικών εταιρειών σε αυτή τη χρονική συγκυρία – εκτός από τις τιμές των μετοχών τους.

Η τελευταία πτώση των μετοχών του κλάδου στη Wall Street ξεπερνά μια ευρεία πτώση της αγοράς καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τις πιθανότητες ύφεσης και πόσο επιθετική θα γίνει η Fed για να μειώσει την πιο απότομη αύξηση του πληθωρισμού από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πτώση έως και 10% των μετοχών

Η American Airlines έκλεισε με πτώση σχεδόν 10% το απόγευμα της Πέμπτης, αγγίζοντας τη χαμηλότερη τιμή από τον Νοέμβριο του 2020. Η Southwest Airlines υποχώρησε κοντά στο 6%, αγγίζοντας το χαμηλό σχεδόν δύο ετών. Η Delta Air Lines και η United Airlines σημείωσαν πτώση κατά 8%, ενώ ο δείκτης NYSE Arca Airline Index, που παρακολουθεί 18 αερομεταφορείς, σημείωσε πτώση άνω του 7%

Την Τετάρτη, η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1994, σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

«Αν έχετε πετάξει με αεροπλάνο τον τελευταίο καιρό, τα αεροπλάνα είναι υπερπλήρη και τα αεροπορικά εισιτήρια είναι πολύ ακριβά», δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζέι Πάουελ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ταξιδιώτες αποδέχονται τα πιο ακριβά εισιτήρια

Η έντονη ταξιδιωτική ζήτηση μετά από περισσότερα από δύο χρόνια απαγορεύσεων και άλλων περιορισμών λόγω της πανδημίας ήταν ένα όφελος για τις αεροπορικές εταιρείες, με τις Delta, United και American να προβλέπουν πρόσφατα επιστροφή στην κερδοφορία. Τα στελέχη των αερομεταφορέων σχολίασαν ότι οι ταξιδιώτες αποδέχονται τους υψηλότερους ναύλους.

Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν περιοριστεί στον εφοδιασμό. Η Delta, η JetBlue Airways, η Spirit Airlines, η Alaska Airlines και άλλες έχουν περικόψει τα καλοκαιρινά σχέδια πτήσεων για να δώσουν στους εαυτούς τους περισσότερο χώρο για διακοπές ρουτίνας και σε ορισμένες περιπτώσεις για να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού.

Οι CEOs των αεροπορικών εταιρειών προβλεπόταν να συναντηθούν με τον υπουργό Μεταφορών Pete Buttigieg αργά την Πέμπτη για να συζητήσουν πόσο προετοιμασμένοι είναι μετά την αύξηση των καθυστερήσεων και των ακυρώσεων φέτος, σύμφωνα με πηγές του CNBC.

Θα μειωθεί η μεγάλη ταξιδιωτική ζήτηση;

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η ταξιδιωτική έκρηξη θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνεται. Σύμφωνα με την Hopper, τα αεροπορικά εισιτήρια εσωτερικού μειώθηκαν για πρώτη φορά φέτος, με τα ταξίδια μετ’ επιστροφής να ανέρχονται κατά μέσο όρο στα 390 δολάρια, από 410 δολάρια που ήταν στα μέσα Μαΐου.

Η νεοσύστατη αμερικανική αεροπορική εταιρεία Avelo ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι μειώνει τους ναύλους της κατά 50% και στους 25 προορισμούς «για να προσφέρει κάποια ανακούφιση από τον πληθωρισμό στους ανθρώπους σε αυτές τις αβέβαιες περιόδους».

Αυτό που θα είναι το κλειδί για τις αεροπορικές εταιρείες στο μέλλον είναι η ζήτηση μετά την καλοκαιρινή άνοδο των ταξιδιών, όταν συνήθως τα επαγγελματικά ταξίδια αυξάνονται. Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ανησυχούν για μια ύφεση και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και η ανακοίνωση απολύσεων θα μπορούσε να περιορίσει τα σχέδια για ταξίδια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Η Κομισιόν ενέκρινε την επόμενη φάση-Αναμένουμε την κατασκευή πρωτότυπων υπερσύγχρονων Κορβετών μέσω PESCO με στόχο το ελληνικό ΠΝ

Η χώρα μας μέσω αυτού του προγράμματος έχει μια μεγάλη ευκαιρία αναβάθμισης της δυνατότητας της να κατασκευάσει αρκετές...