Κόσμος

Γυναίκες σε ρόλους μάχης στο Ισραήλ! Έλαβαν το πράσινο φως για να υπηρετήσουν στην επίλεκτη Μονάδα 669

Ο Αρχηγός του Επιτελείου των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF), Αντιστράτηγος Αβίβ Κοχάβι, ενέκρινε την ένταξη των γυναικών σε ρόλους μάχης στην επίλεκτη Μονάδα Διάσωσης 669 της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, έξι χρόνια αφότου ο προκάτοχός του έδωσε το αρχικό πράσινο φως.

«Η Πολεμική Αεροπορία θα ανοίξει τις πόρτες της στις γυναίκες για την επιλογή ρόλων μάχης στη Μονάδα 669, επιτρέποντας έτσι την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού στις IDF», αναφέρεται σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Εκπρόσωπο Τύπου την Παρασκευή.

Ο Κοχάβι υιοθέτησε τη σύσταση του Διοικητή της IAF Αρχιστράτηγου, Τομέρ Μπαρ, «ως μέρος των συζητήσεων που διεξήχθησαν μετά το έργο μιας επαγγελματικής ομάδας που εξετάζει την υπηρεσία των γυναικών σε πρόσθετους μάχιμους ρόλους», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι αποφάσεις για τη Μονάδα 669 θα γίνουν σύμφωνα με τις τρέχουσες επιχειρησιακές απαιτήσεις, οι οποίες έχουν καθοριστεί σύμφωνα με τις οδηγίες του Αρχηγού Υγειονομικού, του Αρχηγού Πεζικού και Αλεξιπτωτιστών και της 7ης Πτέρυγας της IAF για τις ειδικές δυνάμεις.

Όλες οι δόκιμοι θα πρέπει να πληρούν τις επιχειρησιακές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η μονάδα συνεχίζει να εκπληρώνει τα επιχειρησιακά της καθήκοντα και την απαιτούμενη ποιότητα των στρατευμάτων που υπηρετούν στη μονάδα.

«Η Πολεμική Αεροπορία είναι πρωτοπόρος στον τομέα της ενσωμάτωσης των γυναικών σε όλους τους ρόλους και, ειδικότερα, σε ρόλους μάχης. Ο Διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όπου υπήρχε η δυνατότητα φυσιολογικά και επιχειρησιακά να ενσωματωθούν γυναίκες, η Πολεμική Αεροπορία θα το έκανε», πρόσθεσε ο στρατός.

Η επίλεκτη Αερομεταφερόμενη Μονάδα Μάχης, Έρευνας και Διάσωσης 669 των IDF είναι μία από τις τέσσερις ειδικές δυνάμεις του IDF. Αν και πάνω από 1.200 δόκιμοι συμμετέχουν κατά μέσο όρο στη μονάδα, μόνο ένα μικρό μέρος αποφοιτά από τη 18μηνη εκπαίδευση.

Η εκπαίδευση θεωρείται ιδιαίτερα έντονη και διαρκεί περίπου ένα χρόνο και οκτώ μήνες με την εκπαίδευση των δόκιμων στον αέρα, στη στεριά και στη θάλασσα.

Κατά τη διάρκειά της, οι στρατιώτες εκπαιδεύονται στην ιατρική μάχης, το αλεξίπτωτο, τις καταδύσεις, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το rappelling, τη διάσωση κάτω από σκληρές συνθήκες, τη ναυσιπλοΐα και επίσης υποβάλλονται σε μαθήματα διοικητικής.

Οι στρατιώτες στη μονάδα υπογράφουν για επιπλέον 16 μήνες υπηρεσίας επιπλέον των υποχρεωτικών 30 μηνών.

Ιδρύθηκε το 1974 μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ και αρχικά επιφορτίστηκε με την διάσωση Ισραηλινών πιλότων που καταρρίφθηκαν σε εχθρικό έδαφος, ενώ αργότερα άρχισε να αναλαμβάνει αποστολές διάσωσης στρατιωτών της Ειδικής Δύναμης καθώς και τραυματισμένων ή αποκλεισμένων Ισραηλινών, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Συνεχίζει να σώζει στρατιώτες στο πεδίο της μάχης κάτω από πυρά και σε όλα τα πεδία, συμπεριλαμβανομένης της εκστρατείας μεταξύ των πολέμων και σε επιχειρήσεις ρουτίνας. Στα σχεδόν 50 χρόνια από τη σύσταση της μονάδας, έχει διασώσει πάνω από 10.000 ανθρώπους σε όλο το Ισραήλ και σε όλο τον κόσμο, λαμβάνοντας επαίνους από τον αρχηγό του επιτελείου του IDF για το έργο της.

Η ανακοίνωση το πρωί της Παρασκευής έρχεται καθώς οι γυναίκες συνεχίζουν να μάχονται με τον στρατό για να ανοίξουν περισσότερους μάχιμους ρόλους σε ελίτ μονάδες.

Ο νόμος για τις υπηρεσίες άμυνας του Ισραήλ ορίζει ότι κάθε άνδρας και γυναίκα έχει το δικαίωμα να υπηρετήσει σε οποιαδήποτε θέση στο στρατό, εκτός εάν η εγγενής φύση της θέσης απαιτεί διαφορετικά.

Το 1949, ο στρατός του Ισραήλ έγινε ο πρώτος στον κόσμο που εισήγαγε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες, αλλά λίγο αργότερα, οι γυναίκες αποκλείστηκαν για άλλη μια φορά από θέσεις μάχης.

Οι γυναίκες έχουν αγωνιστεί για χρόνια για να ανοίξουν ξανά τις πόρτες μάχης και τώρα υπολογίζεται ότι το 90% των θέσεων στο IDF είναι πλέον ανοιχτές για γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων ρόλων μάχης στο Πολεμικό Ναυτικό, στη Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου, στο Σώμα Πυροβολικού και στη Στρατιωτική Αστυνομία στη Δυτική Όχθη.

Τα τελευταία χρόνια, ο IDF αύξησε τη στρατολόγηση γυναικών σε μονάδες μάχης όπως τα τάγματα άμυνας συνόρων μικτών φύλων Caracal και Bardelas.

Άλλες θέσεις μάχης που έχουν εκκαθαριστεί για γυναίκες στρατιώτες περιλαμβάνουν τη λειτουργία του πυραύλου Spike (Tammuz) και του χειροκίνητου UAV Skylark. Η Πολεμική Αεροπορία βλέπει επίσης όλο και περισσότερες γυναίκες να γίνονται δεκτές στη διάσημη εκπαίδευση πιλότων και η IAF έχει προωθήσει περισσότερες γυναίκες σε ανώτερες θέσεις όπως αναπληρώτρια διοικητής μοίρας μάχης και άλλα.

Τα νέα πυραυλικά πλοία Sa'ar 6 του Πολεμικού Ναυτικού θα έχουν επίσης γυναίκες ναύτες που αποτελούν το 25% του πληρώματος, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που γυναίκες υπηρετούν σε πυραυλικά πλοία στο Ισραήλ. Τα πλοία κατασκευάστηκαν κατά παραγγελία για να χωρούν γυναίκες ναύτες και έχουν ξεχωριστά μπάνια και κουκέτες για το γυναικείο πλήρωμα.

Ωστόσο, οι γυναίκες εξακολουθούν να απαγορεύεται να υπηρετούν σε ταξιαρχίες πεζικού, τεθωρακισμένες ταξιαρχίες, υποβρύχια, ορισμένες ελίτ αναγνωριστικές μονάδες όπως η Sayeret Maktal και η Shayetet 13 του Ναυτικού.

Ο στρατός επιμένει ότι επιτρέπει σε περισσότερες γυναίκες να υπηρετούν σε θέσεις μάχης για πρακτικούς λόγους και όχι λόγω κοινωνικής ατζέντας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ