Κόσμος

Βρετανία: Φυλλορροούν οι Τόρις - Ακόμη 2 βουλευτές εγκαταλείπουν τον Τζόνσον μετά το Partygate

Τα πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ ήταν γεμάτα ξεφάντωμα, όπως αναφέρει το πόρισμα της Σου Γκρέι, και έτσι οι βουλευτές των Τόρις, Τζον Μπάρον και Ντέιβιντ Σίμοντς, δήλωσαν ότι δεν μπορούν πλέον να υποστηρίξουν τον πρωθυπουργό της Βρετανίας.

Οι δύο αυτοί βουλευτές προστίθενται στην ολοένα και μεγαλύτερη λίστα βουλευτών των Τόρις που έχουν καλέσει τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί εξαιτίας του σκανδάλου ώστε να αναλάβει τις ευθύνες του για τη στάση που κράτησε μετά τη γνωστοποίηση των επίμαχων πάρτι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός βρίσκεται υπό έρευνα για το αν παραπλάνησε την Βουλή των Κοινοτήτων, όταν δήλωσε πως δεν γνώριζε ότι παραβιάσθηκαν νόμοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Τζον Μπάρον, ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά το 2001, δήλωσε ότι αποσύρει την υποστήριξή του διότι πιστεύει ότι ο Τζόνσον «ενσυνειδήτως» παραπλάνησε το κοινοβούλιο – κατηγορία που ο Βρετανός πρωθυπουργός αρνείται, αλλά αποτελεί αντικείμενο έρευνας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

«Δεδομένης της κλίμακας παραβίασης των κανόνων στον αριθμό 10 (της Ντάουνινγκ Στριτ), δεν μπορώ να δεχθώ ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε. Κατά συνέπεια, οι επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του στο κοινοβούλιο ότι δεν υπήρξε παραβίαση κανόνων απλώς δεν είναι αξιόπιστες», εξηγεί στην ανακοίνωση ο βουλευτής.

«Έχοντας ανέκαθεν δηλώσει ότι θα εξετάσω όλα τα διαθέσιμα στοιχεία πριν αποφασίσω, φοβάμαι ότι ο πρωθυπουργός δεν απολαμβάνει πλέον στην υποστήριξή μου – δεν μπορώ πλέον να του δώσω το ελαφρυντικό της αμφιβολίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ντέιβιντ Σίμοντς, ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά το 2019, δήλωσε ότι ο Μπόρις Τζόνσον έχει απολέσει την εμπιστοσύνη του κοινού. «Κατά συνέπεια, είναι η ώρα να αποχωρήσει ώστε μια νέα ηγεσία να μπορέσει να προωθήσει το σημαντικό έργο της κυβέρνησης», αναφέρει στην επιστολή του.

Περισσότεροι από 15 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος έχουν καλέσει δημοσίως τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί. Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιμένει στην άρνησή του και δηλώνει ότι έχει έργο να υλοποιήσει στην κυβέρνηση.

Για να εκκινήσει διαδικασία πρότασης μομφής κατά της πρωθυπουργίας Τζόνσον, 54 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος πρέπει να αποστείλουν επιστολές προς τον πρόεδρο της επιτροπής 1922 διατυπώνοντας το σχετικό αίτημα.

Οι επιστολές είναι εμπιστευτικές και μόνο ο πρόεδρος γνωρίζει πόσες τέτοιες επιστολές τού έχουν απευθύνει μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις μέχρι στιγμής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ