Κόσμος

Βρετανία: Χωρίς άνθρακα η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εδώ και τρεις εβδομάδες

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει χρησιμοποιήσει άνθρακα για την ηλεκτροδότησή του για τρεις εβδομάδες, τη μεγαλύτερη περίοδο από τα μέσα του 2020, όταν οι περιορισμοί λόγω πανδημίας εξάντλησαν τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η χρήση άνθρακα έχει σιγά-σιγά μειωθεί στο ηλεκτρικό δίκτυο της Βρετανίας ενόψει της πλήρους κατάργησης που έχει οριστεί για το 2024, αλλά η σημασία του ρυπογόνου καυσίμου έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, αφού οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύτηκαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Η Βρετανία χρησιμοποίησε για τελευταία φορά ενέργεια που τροφοδοτείται με άνθρακα στις 5 Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία της National Grid. Τον Μάιο του 2021, ο άνθρακας αντιπροσώπευε μόλις το 1% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, από 21% πέντε χρόνια νωρίτερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων άνθρακα του Ηνωμένου Βασιλείου έχει σταδιακά κλείσει. Η λειτουργία των μονάδων που συνεχίζουν την παραγωγή ηλεκτρικής παραγωγής μέσω άνθρακα δεν είναι κερδοφόρα, επειδή το κόστος του βρετανικού φυσικού αερίου έχει μειωθεί σε σύγκριση με το αντίστοιχο της ηπειρωτικής Ευρώπης, δίνοντας πλεονέκτημα στις μονάδες φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον Glenn Rickson, επικεφαλής της ανάλυσης ευρωπαϊκής ενέργειας στην S&P Global Commodity Insights. Ο βρετανικός άνθρακας θα είναι "χωρίς χρήματα μέχρι τον Ιούλιο", πρόσθεσε.

Το προηγούμενο μακρύτερο σερί χωρίς άνθρακα στο Ηνωμένο Βασίλειο διήρκεσε σχεδόν 67 ημέρες και έληξε τον Ιούνιο του 2020.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τι σημαίνει για τα ελληνοτουρκικά το γεγονός πως το 1/5 των τουρκικών στρατηγικών μεταφορικών αεροσκαφών Α-400 βρίσκεται εγκλωβισμένο στην Ουκρανία

Η ύπαρξη πολλών ομάδων πολιτοφυλακής που πολεμούν για λογαριασμό της Ουκρανίας και της Ρωσίας, όπου σχεδόν όλες...