Akinci
Κόσμος

Ποιο είναι το τουρκικό drone "Επιδρομέας" που θα εκθρονίσει το Bayraktar; (Εικόνα)

Το αναφερόμενο ως πιο εξελιγμένο drone της Τουρκίας, το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα Akinci, εκτέλεσε πρωτοφανή πτήση από το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας μέχρι το Αζερμπαϊτζάν. Η τελευταία χώρα φημολογείται πως είναι ο πρώτος ξένος πελάτης που θα λάβει το drone μάχης.

Δύο Akinci drone απογειώθηκαν από την βορειοδυτική περιοχή Tekirdağ’s Çorlu στις 21 Μαΐου, ένα το πρωί και ένα τις απογευματινές ώρες. Τα αεροσκάφη ταξίδεψαν μέσω Τουρκίας και Γεωργίας πριν προσγειωθούν στο διεθνές αεροδρόμιο Heydar Aliyev στη Μπακού, είπε η εταιρεία Baykar. Η τουρκική Baykar είναι η εταιρεία ανάπτυξης του γνωστού drone TB2 Bayraktar. 

Τα δύο drone κάλυψαν απόσταση περίπου 2 χιλιάδων χιλιομέτρων, ολοκληρώνοντας μία πτήση πέντε ωρών διασχίζοντας τρεις χώρες. 

Τον προηγούμενο μήνα, το Akinci για πρώτη φορά χτύπησε ναυτικό στόχο επιτυχώς χρησιμοποιώντας την laser κατευθυνόμενη βόμβα MK-82. Το χτύπημα έγινε από υψόμετρο 6 χιλιομέτρων και ως μέρος δοκιμής πριν την ένταξη του drone στο τουρκικό ΠΝ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καλύτερο Από το TB2 Bayraktar;

Το Akinci, το οποίο σημαίνει "επιδρομέας", είναι ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα υψηλού υψομέτρου και μεγάλης διάρκειας ζωής αναπτυγμένο ως διάδοχος του τακτικού drone TB2 Bayraktar, το οποίο αποτελεί μέχρι στιγμής το βασικό UAV (μη επανδρωμένο εναέριο όχημα) του τουρκικού στρατού.

Λέγεται πως είναι ικανό να εκτελέσει αποστολές αέρος-εδάφους και αποστολές αέρος-αέρος.

Η Baykar αρχικά παρήγαγε τρία πρωτότυπα, το πρώτο εκ των οποίων πέταξε τον Δεκέμβριο του 2021. Η δοκιμαστική πτήση για το πρώτο μαζικής παραγωγής Akinci ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2021, έπειτα από την παράδοση του μη επανδρωμένου συστήματος στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις τον Αύγουστο του 2021. 

Το drone μάχης έχει μήκος 12,2 μέτρων, ύψος 4,1 μέτρων και άνοιγμα φτερών 20 μέτρων. Μπορεί να πετάξει σε μέγιστο υψόμετρο 12,2 χιλιομέτρων, μπορεί να απογειωθεί με μέγιστο βάρος 5,500 κιλών και να μεταφέρει φορτίο βάρους έως 1.350 κιλών.

Οι αισθητήρες πάνω του περιλαμβάνουν ένα AESA ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών, και σύστημα σημάτων πληροφόρησης. Το drone λέγεται πως χρησιμοποιεί εξελιγμένα χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης, ενώ συγκεντρώνει και επεξεργάζεται δεδομένα που λαμβάνει από τους ενσωματωμένους του αισθητήρες και κάμερες.

Ειδικοί προτείνουν πως η μεγάλη χωρητικότητα όπλων του Akinci, συγκριτικά με το Bayraktar TB2, κάνει το drone πιο καταστροφικό, ενώ επιπλέον του δίνει την δυνατότητα να εκτελεί μεγαλύτερη ποικιλία επιχειρήσεων στο πεδίο της μάχης.

Το drone μπορεί να εξοπλιστεί με διαφορετικούς οπλισμούς, όπως έξυπνα laser κατευθυνόμενα πυρομαχικά, πυραύλους και stand-off όπλα μεγάλης εμβέλειας. 

Το Akinci μπορεί να εκτοξεύσει και άλλα όπλα, συμπεριλαμβανομένου του πυραύλου Cirit, των μικρών έξυπνων πυρομαχικών Bozok, του αντιαρματικού πυραυλικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς (L-UMTAS) και των κατευθυνόμενων βομβών MK-81, MK-82, MK-83. Το drone μπορεί επίσης να οπλιστεί με τους πυραύλους αέρος-αέρος Gokdogan και Bozdogan, και τους stand-off πυραύλους SOM-A. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπρόσθετα, το Akinci μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μητρικό αεροσκάφος για επιθέσεις σμηνών drone. Για παράδειγμα, το 2019, ο επικεφαλής της προεδρίας αμυντικών βιομηχανιών της Τουρκίας, Ismail Demir, δημοσίευσε μία προσομοίωση απεικονίζοντας τα εγχώριας παραγωγής καμικάζι drone Alpagu, τα οποία "ελευθερώθηκαν" στον αέρα από το Akinci. 

Το Alpagu είναι ένα drone σταθερών φτερών αναπτυγμένο από τη STM (μία τουρκική αμυντική εταιρεία) το οποίο χρησιμοποιείται για παρακολούθηση, αναγνώριση και επιθέσεις. Το drone διαθέτει έξυπνους αλγορίθμους και άλλα αυτόνομα χαρακτηριστικά και εξελιγμένα συστήματα επεξεργασίας εικόνας.

Λέγεται πως το Akinci, χρησιμοποιώντας τους αισθητήρες του (συμπεριλαμβανομένου του AESA ραντάρ), μπορεί να μοιραστεί ενημερώσεις στόχου σε πραγματικό χρόνο με τα καμικάζι drone για να διασφαλίσει ακριβείς επιθέσεις. 

Μέχρι τώρα, έξι drone Akinci έχουν ξεκινήσει υπηρεσία με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ έλαβαν μέρος σε πραγματική μάχη για πρώτη φορά εναντίων στόχων στο βόρειο Ιράκ. Τους στόχους αυτούς οι Τούρκοι τους χαρακτηριζούν ως Κούρδους τρομοκράτες (PKK). 

Θα Λάβει το Αζερμπαϊτζάν Πρώτη το Akinci Drone;

Το drone Akinci θα παρουσιαστεί στο τουρκικό Teknofest φεστιβάλ αεροναυπηγικής και τεχνολογίας αργότερα αυτήν την εβδομάδα, το οποίο αυτήν την χρονιά θα γίνει στο Αζερμπαϊτζάν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το 2020, το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησε τουρκικά drone στα τέλη του έτους εναντίων αρμένικων στόχων.  

Τον Μάρτιο, ο διευθύνων σύμβουλος της Baykar, Haluk Bayraktar, αποκάλυψε πως η εταιρεία υπέγραψε δύο συμβόλαια εξαγωγής για το drone Akinci, χωρίς όμως να αποκαλύπτει τις χώρες. Σύμφωνα με το EurAsian Times, το Αζερμπαϊτζάν, το Πακιστάν και η Ουκρανία φημολογούνται πως θα είναι μεταξύ των πρώτων κρατών που θα λάβουν το Akinci. 

Κάποιες μη επιβεβαιωμένες αναφορές στην ρωσική γλώσσα προτείνουν πως η Baykar θέλει να ξεκινήσει εργοστάσιο παραγωγής για τα Akinci drone στο Αζερμπαϊτζάν.  

GALLERY

Akinci
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ