Κόσμος

Ιταλία: Έξι κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων - Ποια τα συμπτώματά τους

Είναι έξι, πλέον, τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ιταλία. Τρεις ασθενείς θεραπεύονται από τους γιατρούς του νοσοκομείου λοιμωδών νόσων της Ρώμης, Λάτζαρο Σπαλαντσάνι. Ένας άλλος βρίσκεται στην πόλη Αρέτσο της Τοσκάνης, στον πέμπτο ασθενή χορηγείται θεραπεία κατ' οίκον στην ιταλική πρωτεύουσα, ενώ το έκτο κρούσμα εντοπίσθηκε απόψε στο Μιλάνο.

Δεν εμφάνισαν ανησυχητικά συμπτώματα οι έξι ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων στην Ιταλία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ασθενής που θεραπεύεται με κατ' οίκον αγωγή στη Ρώμη, είχε μόλις επιστρέψει από τη Γερμανία. Άλλοι δυο είχαν επισκεφθεί πρόσφατα τις Κανάριες νήσους και ένας είχε ταξιδέψει στη Βιέννη. Εξάλλου, ένα από τα χαρακτηριστικά του νέου ξεσπάσματος της ευλογιάς των πιθήκων, το οποίο ανησυχεί τους ειδικούς, είναι η αδυναμία σύνδεσης των κρουσμάτων με ταξίδι στην Αφρική, όπου η ασθένεια είναι ενδημική.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, και οι έξι ασθενείς δεν έχουν εμφανίσει ανησυχητικά συμπτώματα. Συνολικά, δεκαπέντε άνθρωποι έχουν τεθεί σε απομόνωση στην Ιταλία, ορισμένοι για προληπτικούς λόγους.

Ευλογιά των πιθήκων: Για έναν «πανευρωπαϊκό ιό» μιλούν Ιταλοί επιστήμονες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι επιστήμονες του νοσοκομείου λοιμωδών νόσων Λάτζαρο Σπαλαντσάνι της Ρώμης δήλωσαν ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι «και στην Ιταλία, τα κρούσματα εξαρτώνται από έναν "πανευρωπαϊκό ιό"» και ότι «είναι συνδεδεμένα με εστίες που έχουν προκύψει σε άλλες χώρες, ιδίως στις Κανάριες νήσους».

Άλλωστε, ήδη έχουν τοποθετηθεί σχετικά και άλλοι ειδικοί, που έχουν αναφέρει ότι είναι πιθανό το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων εκτός Αφρικής ενδέχεται να ξεκίνησε από πάρτι. Διάφορες χώρες έχουν αρχίσει να στήνουν την υγειονομική στρατηγική τους για την αντιμετώπιση του ξεσπάσματος, με στοχευμένους εμβολιασμούς και απομονώσεις των κρουσμάτων ώστε να «σπάει» η αλυσίδα της μετάδοσης. Επί του παρόντος, πάντως, δεν γίνεται λόγος για μαζικό εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, αλλά, κατά κύριο λόγο, για χορήγηση εμβολίου σε υγειονομικούς υπαλλήλους και σε άτομα που κινδυνεύουν πολύ να κολλήσουν τον ιό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ