Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Αντιτουρκικό λόμπι ξαναχτυπά! Αμερικανοί αξιωματούχοι: Ανήκει η Τουρκία του Ερντογάν στο ΝΑΤΟ;

Την Τετάρτη, 18 Μαΐου, ο πρώην γερουσιαστής Τζο Λίμπερμαν και ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ Μαρκ Ντ. Γουάλας δημοσίευσαν ένα ανατρεπτικό άρθρο στη Wall Street Journal, με τίτλο "Ανήκει η Τουρκία του Ερντογάν στο ΝΑΤΟ;"

Όπως έχουμε ξαναγράψει στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, τα αντιτουρκικά λόμπι στις ΗΠΑ έχουν ενεργοποιηθεί πλήρως και στρώνουν το χαλί για να πετάξουν την Άγκυρα από το ΝΑΤΟ.

Επισημαίνουν ότι ενώ η Τουρκία έχει δηλώσει την αντίθεσή της στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, οι προκλητικές και επιθετικές ενέργειες της ίδιας της Τουρκίας θα την απέκλειαν από την ένταξη και ανοίγουν το ενδεχόμενο το ΝΑΤΟ να επωφεληθεί από την απομάκρυνση της Τουρκίας από τη συμμαχία.

Ο Λίμπερμαν και ο Γουάλας γράφουν: «Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά υπό τον κ. Ερντογάν δεν προσυπογράφει πλέον τις αξίες που στηρίζουν αυτή τη μεγάλη συμμαχία». Το είδαμε αυτό με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της εκκλησίας της Χώρας σε τζαμιά, και πολλές άλλες ενέργειες κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου και άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία. Εκτιμάται πως αυτό το προσεκτικά αιτιολογημένο κομμάτι θα αποτελέσει την αφορμή για μια σοβαρή επανεξέταση του ρόλου της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Κάθε μέλος του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου έχει καλωσορίσει με ενθουσιασμό τη Φινλανδία και τη Σουηδία εκτός από ένα: την Τουρκία, η οποία την Τετάρτη εμπόδισε μια πρόωρη ψηφοφορία για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών.

Για λόγους πολιτικούς, τοπικούς και άσχετους με την απόφαση, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υιοθέτησε σκληρή γραμμή στις προσπάθειές του να εκτροχιάσει τα υποψήφια μέλη. Αυτό θα πρέπει να εγείρει το ερώτημα εάν η Τουρκία υπό την ηγεσία του κ. Ερντογάν ανήκει στη συμμαχία.

Ομοίως, τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν δείξει σταθερή αποφασιστικότητα μετά την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, εκτός από την Τουρκία. Με την εξαίρεση της άδειας πώλησης πολεμικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ουκρανία—μια συμφωνία μεταξύ του Κιέβου και του ιδιωτικού κατασκευαστή άμυνας Baykar Makina που υπογράφηκε πριν από τον πόλεμο—η Άγκυρα έχει προσφέρει κάτι περισσότερο από θορυβώδη διπλωματία.

Ο κ. Ερντογάν προσπάθησε να τοποθετηθεί ως μεσολαβητής της ειρήνης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, αντικατοπτρίζοντας την προηγούμενη και παρόμοια αναποτελεσματική προσφορά του να διαπραγματευτεί με τους Ταλιμπάν κατά την αποχώρηση της Αμερικής πέρυσι.

Οι δύο αξιωματούχοι δεν είναι οι μοναδικοί που λαμβάνουν τόσο ηχηρές θέσεις κατά του τουρκικού καθεστώτος, με πλήθος λόμπι να στρέφονται ενεργά κατά της Άγκυρας και να ζητούν τον αποκλεισμό της από το ΝΑΤΟ, καθώς, όπως είχαμε επισημάνει στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, «επιδίδεται σε εκβιασμό» προκειμένου να «παζαρέψει» για τον εαυτό της ευνοϊκούς όρους για την επέκταση του ΝΑΤΟ.

Τουρκία πρέπει να αποβληθεί από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία στο πλαίσιο των δηλώσεων διαμαρτυρίας της Άγκυρας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο μπλοκ, δήλωσε ο Ντάνιελ Πάιπς, πρόεδρος του αμερικανικού αναλυτικού κέντρου του Φόρουμ Μέσης Ανατολής.

Ο ειδικός χαρακτήρισε εκβιασμό την πολιτική της Άγκυρας. Κατά τη γνώμη του, η χώρα επιδιώκει να διαπραγματευτεί προνόμια για τον εαυτό της με αντάλλαγμα τη στήριξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Ο Πάιπς μίλησε επίσης επικριτικά για τη θέση της Τουρκίας στην εξωτερική πολιτική, την οποία ακολουθεί τα τελευταία 20 χρόνια, και ζήτησε τον αποκλεισμό της από τη συμμαχία.

«Από το 1952 έως το 2002, η Τουρκία ήταν ένας πολύ καλός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, αλλά τα τελευταία 20 χρόνια έχει γίνει εξαιρετικά κακή. Ούτε καν σύμμαχος. Η Άγκυρα ακολουθεί μια εχθρική πολιτική προς τα μέλη του ΝΑΤΟ όπως η Ελλάδα, έχει εισβάλει στη Συρία, απειλεί την Ευρώπη με Σύριους μετανάστες, αγοράζει συστήματα S-400 από τη Ρωσία», είπε ο Πάιπς.

Ο Πάιπς σημείωσε ότι λόγω της πολιτικής της Άγκυρας και των απόψεών της για την επέκταση του ΝΑΤΟ, η Τουρκία ουσιαστικά δεν είναι μέρος της συμμαχίας. «Ήρθε η ώρα να αποκλειστεί η Τουρκία από το ΝΑΤΟ. Αφήστε την να πάει στη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν. Καλή απαλλαγή», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ