Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Τουρκία: Αναμένει συγκεκριμένα βήματα από τη Σουηδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ-"Ανοικτές και ευθείες" συνομιλίες του Φινλανδού προέδρου με τον Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τόνισε σήμερα στην πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον ότι η Άγκυρα αναμένει συγκεκριμένα βήματα όσον αφορά τις ανησυχίες της για τις τρομοκρατικές οργανώσεις, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu σύμφωνα με το Reuters.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε, ο Ερντογάν είπε επίσης ότι θα πρέπει να αρθεί το εμπάργκο εξαγωγών όπλων που επιβλήθηκε στην Τουρκία μετά την εισβολή της στη Συρία το 2019, σύμφωνα με το Anadolu.

Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν επίσημα αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ την Τετάρτη, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία εξέπληξε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα, αντιδρώντας στην ένταξη των δύο χωρών, αλλά οι δυτικοί ηγέτες εξέφρασαν την πεποίθηση ότι οι αντιρρήσεις της Άγκυρας δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο για τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Η Άγκυρα λέει ότι η Σουηδία και η Φινλανδία φιλοξενούν άτομα που συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Πρόεδρος Φινλανδίας: "Ανοικτές και ευθείες" συνομιλίες με τον Ερντογάν

Ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο δήλωσε το Σάββατο ότι είχε "ανοικτές και ξεκάθαρες" συνομιλίες με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να συζητήσει την υποψηφιότητα της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν έχει αμφισβητήσει δημοσίως κατά πόσον η Φινλανδία και η Σουηδία θα πρέπει να επιτραπεί να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία.

"Δήλωσα ότι ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Τουρκία θα δεσμευτούν για την ασφάλεια η μία της άλλης και έτσι η σχέση μας θα γίνει ισχυρότερη", έγραψε ο Νινίστο στο Twitter μετά την τηλεφωνική επικοινωνία.

"Η Φινλανδία καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της. Ο στενός διάλογος συνεχίζεται".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ