Cheetah
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Αυτά είναι τα αντιαεροπορικά "Τσιτάχ" που θα στείλει η Γερμανία στην Ουκρανία

Κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το Cheetah ήταν ένα είδος ναυαρχίδας για τον Bundeswehr, επειδή προστάτευε την κεντρική δύναμη των Γερμανών: τα 2.000 Leopard άρματα μάχης. Ο συγκεκριμένος στόλος τανκ σκοπεύονταν να καθυστερήσει μία σοβιετική εισβολή μέχρι τον ερχομό των αμερικανικών ενισχύσεων. Σήμερα, ο γερμανικός στρατός δεν διαθέτει ενεργά Cheetah οχήματα. Βέβαια, νέες αναφορές μιλούν για πιθανή αποστολή 30 τανκ αυτού του τύπου στην Ουκρανία.

Bundeswehr ονομάζονταν και ονομάζεται μέχρι και σήμερα οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις. Κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ο γερμανικός στρατός υπήρξε ο κορμός της συμβατικής άμυνας του ΝΑΤΟ στην κεντρική Ευρώπη.

Το Cheetah σχεδιάστηκε να συνοδεύει σχηματισμούς αρμάτων μάχης και να τα προστατεύει από αεροπορικές επιθέσεις, διακόπτοντας επιθέσεις από ελικόπτερα και μαχητικά jet. Με αυτό ακριβώς το σενάριο μάχης έρχονται αντιμέτωποι οι Ουκρανοί στην μεγαλύτερη επικράτεια του Ντονμπάς. Το Cheetah διαθέτει διπλό πυροβόλο που μπορεί να εκτοξεύσει διαφορετικούς τύπους πυρομαχικών με υψηλή ταχυβολία. Οι χώρες του ΝΑΤΟ λέγεται πως ζήλευαν τους Γερμανούς για το ισχυρό "τσιτάχ", το οποίο ξεκίνησε να υπηρετεί την δεκαετία του '70.

Εξαιτίας της σημασίας της για τον Bundeswehr, η αντιαεροπορική άμυνα αποτελούσε ξεχωριστός κλάδο της υπηρεσίας, όπως ακριβώς το πεζικό ή το πυροβολικό. Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις απάρτιζαν 14 αντιαεροπορικά συντάγματα με Cheetah. Το 1990, ο Bundeswehr διέθετε ακόμα 432 από αυτά τα άρματα. Ωστόσο, η αεράμυνα του στρατού της χώρας μειώθηκε δραματικά τις επόμενες δεκαετίες. Λόγω των ασύμμετρων συρράξεων, όπως αυτή του Αφγανιστάν, οι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες θεωρούσαν πως δεν απαιτούνταν κάποιο ισχυρό σύστημα αεράμυνας. Το Cheetah έτσι εξαφανίστηκε από το οπλοστάσιο. Ακόμη και ο αντιαεροπορικός κλάδος του γερμανικού στρατού διαλύθηκε τελείως το 2012. Η αεράμυνα των στρατευμάτων ξηράς ανατέθηκε στην γερμανική ΠΑ, ως δευτερεύων καθήκον.

Δύο χρόνια μετά, με την προσάρτηση της Κριμέας και την επαναφορά του ρωσικού κινδύνου, η απόσυρση των αντιαεροπορικών δυνάμεων αποδείχθηκε ένα πολύ σοβαρό λάθος. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια αναδόμηση του κλάδου στον Bundeswehr. Στην γερμανική ΠΑ, κινητές αντιαεροπορικές άμυνες αποτελούν σκιερές υπάρξεις, αριθμώντας 19 συστήματα Ozelot. Υπάρχουν και μικρά ερπυστριοφόρα οχήματα τύπου Wiesel, εξοπλισμένα με αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Γερμανοί Έχουν Ξανά Δώσει Cheetah

Ο γερμανικός στρατός έστειλε 43 Cheetah στην Ρουμανία στις αρχές της δεκαετίας του 2000' και εκπαίδευσε τα πρώτα πληρώματα στην χώρα. Η συνολική εκπαίδευση ολοκληρώθηκε μέσα σε 9 μήνες. Οι ρουμανικές ένοπλες δυνάμεις απαρτίζουν πλέον δύο αντιαεροπορικά τάγματα με τα Cheetah τους. Για χρόνια, τα οχήματα αυτά αποτελούσαν σημαντικά στοιχεία για την αεράμυνα των ομάδων μάχης του ΝΑΤΟ. 

Η οπλική εταιρεία Krauss-Maffei Wegmann (KMW) πούλησε και κάποια Cheetah στο Κατάρ και στην Βραζιλία. Και οι δύο χώρες χρησιμοποιούν το σύστημα για να προστατεύουν εκδηλώσεις σε αστικές περιοχές, όπως το μουντιάλ, από πιθανές επιθέσεις drone. 

Η προστασία εναντίων μη επανδρωμένων πυραύλων είναι το νέο σημείο αναφοράς για την αυτοκινούμενη αεράμυνα κοντινής εμβέλειας. Σε αυτό το κομμάτι, ο γερμανικός στρατός είναι τελείως κενός, ειδικά εναντίων μικρών drone. Τον επόμενο χρόνο, η Γερμανία θα αναλάβει την κεντρική δύναμη του ΝΑΤΟ, η οποία ονομάζεται VJTF. Για να αντιμετωπίσει μικρά drone, ο Bundeswehr δημιουργεί μία αυτοσχέδια λύση. Μία παρτίδα τροχοφόρων οχημάτων Boxer εξοπλίζονται με πολυβόλα οβίδων για να καταρρίπτουν μικρά drone. Ωστόσο, ο επιθεωρητής του στρατού Alfons Mais παραδέχτηκε πως η αεράμυνα της VJTF για το 2023 θα πετύχει μόνο "περιορισμένη ποιότητα"

Τουλάχιστον Ένα Τάγμα για την Ουκρανία

Η απόκτηση του διαδόχου του Cheetah και η δημιουργία σχετικών μονάδων θα εφαρμοστεί μέσω δύο προγραμμάτων μέχρι το 2032. Είναι βέβαια ακόμη άγνωστο εάν ειδική χρηματοδότηση θα επιταχύνει την διαδικασία. Το πρώτο πρόγραμμα εστιάζει στην άμυνα εναντίων μαχητικών jet, ελικοπτέρων και μεγάλων drone. Σύμφωνα με το πλάνο της γερμανικής ΠΑ, ο κατευθυνόμενος πύραυλος IRIS-T, ο οποίος εισάχθηκε στον στρατό της Γερμανίας ως έκδοση αέρος-αέρος, βασίζεται στον πύραυλο του πρώτου προγράμματος. Μέχρι στιγμής δεν έχει καμία δήλωση για τα οχήματα μεταφοράς. 

Το δεύτερο πρόγραμμα σκοπεύει να εστιάσει στην άμυνα εναντίων μικρών drone και έμμεσων πυρών, όπως ρουκέτες και οβίδες. Η γερμανική ΠΑ διατηρεί χαμηλό προφίλ με αυτά τα συστήματα. Αφού μιλάμε για αντιμετώπιση πολλών μικρών στόχων, είναι ξεκάθαρο πως απαιτείται μία λύση πυροβόλου, το οποίο μπορεί να εκτοξεύσει βλήματα διασποράς στον αέρα με υψηλή ταχυβολία. Η εταιρεία Rheinmetall ασκεί εδώ και καιρό παρασκηνιακή πολιτική πίεση, προωθώντας το Skyranger, το νέο της αντιαεροπορικό όχημα με περιστρεφόμενο πυροβόλο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με 30 Cheetah, οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να απαρτίσουν τουλάχιστον ένα τάγμα, σύμφωνα με τον ειδικό αεράμυνας Richter. Η KMW πρέπει πρώτα να προετοιμάσει τα αποθηκευμένα οχήματα για την Ουκρανία, ενώ πρέπει να προσφέρει επίσης πακέτο συντήρησης, το οποίο θα περιλαμβάνει ειδικά εργαλεία για επιδιόρθωση. Η βιομηχανία θα παρέχει και σχετική εκπαίδευση.

Το Πρόβλημα των Πυρομαχικών

Η Ουκρανία έρχεται αντιμέτωπη με ένα δίλημμα: από την μία πρέπει να αναπτύξει όπλα γρήγορα, αλλά από την άλλη η βιαστική τους εισαγωγή θα μειώσει την χρησιμότητά τους.

"Έξη με οχτώ εβδομάδες εκπαίδευσης είναι κάτι εφικτό για αντιαεροπορικούς στρατιώτες με κίνητρο στην Ουκρανία," είπε ο Richter.

Είναι βέβαια αμφισβητήσιμο εάν μπορεί η βιομηχανία να προλάβει το τεχνικό κομμάτι. Ένα εξάρτημα του πίνακα ελέγχου των Cheetah που σκοπεύονται να σταλούν στην Ουκρανία βρίσκεται στην Γερμανία. Όσο για το Κατάρ ή τους άλλους πελάτες, το εξάρτημα αυτό έπρεπε να τροποποιηθεί από την KMW.

"Αναλόγως πόσο καλά θα πάει η εκπαίδευση και η τεχνική παροχή, πιθανότατα θα απαιτούνται μεταξύ δύο και πέντε μήνες μέχρι μία μονάδα να είναι έτοιμη για δράση," είπε ο Richter. 

Άλλο ένα πρόβλημα είναι η δημιουργία ανθεκτικής υλικοτεχνικής υποστήριξης πυρομαχικών για τα ουκρανικά Cheetah. Η KMW δεν έχει βρει ακόμη λύση σε αυτό το πρόβλημα. Η προσπάθεια να σταλεί εξοπλισμός γρήγορα μέσω Ελβετίας απέτυχε. Η γερμανική Rheinmetall είναι σημαντικός παραγωγός των σχετικών πυρομαχικών 35 χιλιοστών, επί ελβετικού όμως εδάφους. Αλλά, η Βέρνη αρνείται να παραδώσει ή να μεταφέρει πυρομαχικά στην εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας, διατηρώντας την ουδετερότητα της. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Zvezda - Ρώσοι αλεξιπτωτιστές καθάρισαν ισχυρό ουκρανικό οχυρό
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σαν Βιντεοπαιχνίδι: Ρώσοι κομάντος «καθάρισαν» πάνοπλο ουκρανικό οχυρό (Βίντεο)-Ανατινάχθηκε ΤΟΜΠ γεμάτο Ουκρανούς στρατιώτες (Βίντεο)

Δύο εντυπωσιακά πλήγματα προκάλεσε ο ρωσικός στρατός στις ουκρανικές δυνάμεις, με τον απολογισμό για το Κίεβο να είναι...