Κόσμος

Βρετανία: Ρεκόρ 40 ετών έκανε ο πληθωρισμός - Έφτασε στο 9% τον Απρίλιο

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι ένας στους 4 Βρετανούς κόβει γεύματα λόγω ακρίβειας

Σε υψηλό 40 ετών σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού διαμορφώθηκε στο 9% τον Απρίλιο, λόγω του σπιράλ ανόδου που δημιουργήθηκε στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, όπως αποκάλυψαν σήμερα τα νούμερα της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, κλιμακώνοντας την άνοδο του κόστους ζωής για τους Βρετανούς.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,5% σε μηνιαία βάση, οριακά κάτω από τις προβλέψεις οικονομολόγων για 2,6% άνοδο σε δημοσκόπηση του Reuters. Η δημοσκόπηση προέβλεπε ετήσια άνοδο 9,1%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αύξηση του πληθωρισμού είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 1989 που άρχισαν να τηρούνται αρχεία. Τον Μάρτιο του 1992 είχε φτάσει το 8,4%, ενώ τον Μάρτιο του 2022 ο ετήσιος πληθωρισμός είχε φτάσει το 7%.

Σύμφωνα με μοντέλο των στοιχείων του δείκτη τιμών καταναλωτή που εκπόνησε η στατιστική υπηρεσία, εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός ήταν υψηλότερος «κάποια στιγμή γύρω στο 1982 (σσ. για τότε δεν υπάρχουν σήμερα αρχεία), όπου οι εκτιμήσεις κυμαίνονται μεταξύ περίπου 6,5% τον Δεκέμβριο έως σχεδόν 11% τον Ιανουάριο».

Όπως αναφέρει το CNBC, την 1η Απριλίου η ρυθμιστική αρχή ενέργειας (Ofgem) αύξησε το ανώτατο όριο των τιμών ενέργειας για τα νοικοκυριά κατά 54% μετά την άνοδο των ενεργειακών τιμών παγκοσμίως.

Παράλληλα, η Ofgem δεν έχει αποκλείσει και νέες αυξήσεις στο ανώτατο όριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια σε τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις, ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού από το ιστορικό χαμηλό της εποχής της πανδημίας του 0,1% στο 1% (υψηλό 13 ετών ), καθώς προσπαθεί να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό χωρίς να ανακόψει την οικονομική ανάπτυξη.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι ένας στους 4 Βρετανούς κόβει γεύματα λόγω ακρίβειας

Τα στοιχεία του πληθωρισμού , πάντως, δείχνουν ότι τα χειρότερα έρχονται για τα νοικοκυριά, ενώ αναμένεται να αυξηθούν οι πιέσεις για νέα άνοδο των επιτοκίων, καθώς, όπως παραδέχονται από την Τράπεζα της Αγγλίας, είναι πολλοί οι παράγοντες που οδηγούν τον πληθωρισμό εκτός ελέγχου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τι σημαίνει για τα ελληνοτουρκικά το γεγονός πως το 1/5 των τουρκικών στρατηγικών μεταφορικών αεροσκαφών Α-400 βρίσκεται εγκλωβισμένο στην Ουκρανία

Η ύπαρξη πολλών ομάδων πολιτοφυλακής που πολεμούν για λογαριασμό της Ουκρανίας και της Ρωσίας, όπου σχεδόν όλες...