Κόσμος

Γερμανία: Φυλάκιση 5 ετών στον γηραιότερο πρώην αξιωματικό των SS

Οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές πρότειναν να επιβληθεί ποινή φυλάκισης 5 ετών στον Γιόζεφ Σουτς, ηλικίας 101 ετών, τον γηραιότερο πρώην αξιωματικό των Ες-Ες που κατηγορείται για εγκλήματα που έκανε την εποχή που υπηρετούσε ως φύλακας στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ζαξενχάουζεν.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Σουτς διώκεται για «συνέργεια» στον φόνο 3.518 κρατούμενων μεταξύ 1942-45 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ζαξενχάουζεν, στα βόρεια του Βερολίνου.

Ο γενικός εισαγγελέας Κίριλ Κλέμεντ σημείωσε ότι «επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι αποδείξεις» της κατηγορούσας αρχής, υποστηρίζοντας ότι ο Σουτς όχι μόνο «συμβιβάστηκε» με τις συνθήκες που επικρατούσαν στο στρατόπεδο αλλά «έκανε καριέρα» σε αυτό.

Παρόλα αυτά, εάν καταδικαστεί, δεν θα φυλακιστεί, λόγω της προχωρημένης ηλικίας του και της εύθραυστης υγείας του.

Σημειώνεται, ότι την τελευταία δεκαετία η Γερμανία έχει επεκτείνει τις έρευνες για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πρώην φύλακες στρατοπέδων και άλλα στελέχη της ναζιστικής μηχανής διώκονται για συνέργεια σε ανθρωποκτονίες. Αυτές οι δίκες, με κατηγορούμενους σε πολύ προχωρημένη ηλικία, εγείρουν ερωτηματικά για το νόημα που μπορεί να έχει η απόδοση δικαιοσύνης με τόσο μεγάλη καθυστέρηση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ