Κόσμος

«Το βιολί του Ινγκρές»: Η φωτογραφία του Μαν Ρέι που πουλήθηκε για 12,4 εκατομμύρια δολάρια

Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1924 από τον αμερικανό εικαστικό καλλιτέχνη και σουρεαλιστή φωτογράφο, Μαν Ρέι. Η φωτογραφία βγήκε σε δημοπρασία από τον οίκο Christie’s και αγοράστηκε για 12,4 εκατομμύρια δολάρια.

Αρχικά από τον οίκο δημοπρασιών είχαν υπολογίσει ότι η τιμή της θα κυμανθεί μεταξύ 5 και 7 εκατομμυρίων δολαρίων. Όμως στη δημοπρασία η τιμή εκτοξεύτηκε και πλέον η φωτογραφία «Le Violon d’Ingres» (το βιολί του Ινγκρές) είναι η ακριβότερη φωτογραφία που πουλήθηκε ποτέ.

Η φωτογραφία

Η φωτογραφία είναι ασπρόμαυρη με διαστάσεις 29,6 εκατοστά επί 22,7 εκατοστά. Απεικονίζει τη γυμνή πλάτη μιας γυναίκας η οποία μεταμορφώνεται σαν μουσικό όργανο, σαν βιολί. Μάλιστα ο φωτογράφος έπαιξε με την ιδέα της μεταμόρφωσης και πρόσθεσε εκεί που είναι το αντηχείο δυο σχισμές σε σχήμα «f».

Και είναι γεγονός ότι η επιρροή αυτής της φωτογραφίας που είναι μια από τις πλέον εμβληματικές του περασμένου αιώνα, είναι μεγάλη. Κάποιοι την χαρακτηρίζουν ερωτική, κάποιοι άλλοι παιχνιδιάρικη, κάποιοι μυστηριώδη. Το σίγουρο είναι ότι αιχμαλώτισε τους πάντες τα τελευταία 100 χρόνια.

Το μοντέλο

Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο σουρεαλιστικό περιοδικό Littérature τον Ιούνιο του 1924. Το μοντέλο που ποζάρει είναι η περίφημη Αλίς Πριν, η οποία έμεινε ευρέως γνωστή με το ψευδώνυμο «Kiki de Montparnasse». Μια Γαλλίδα μοντέλο, τραγουδίστρια, ηθοποιός και ζωγράφος.

Η «Kiki de Montparnasse»έγινε ένα από τα πιο διάσημα μοντέλα του 20ού αιώνα και στην ιστορία της avant-garde τέχνης. Συνέβαλε σημαντικά μάλιστα στον καθορισμό της απελευθερωμένης κουλτούρας του Παρισιού, την περίοδο των Années folles (τρελών χρόνων)

Το φθινόπωρο του 1921 η Kiki συνάντησε για πρώτη φορά τον Μαν Ρέι. Ο έρωτας ήταν κάτι περισσότερο από κεραυνοβόλος. Οι δυο τους μπήκαν σε μια θυελλώδη οκταετή σχέση. Η Kiki έγινε η μούσα του Μαν Ρει ο οποίος μέχρι το 1929 έκανε μόνο πορτραίτα της, με αποκορύφωμα το Le violon d’Ingres αλλά και το Noire et blanche (Μαύρο και άσπρο).

Το 1929 στο αποκορύφωμα της καριέρας της η Kiki ήταν το σύμβολο του μποέμ και δημιουργικού Παρισιού και της δυνατότητας η γυναίκα να είναι γυναίκα στη θέση που θέλει.

Η ίδια ποτέ δεν ξέχασε τα δύσκολα και φτωχά παιδικά της χρόνια και ακόμη και όταν ήταν στο ζενίθ της έλεγε πάντα: «Το μόνο που χρειάζομαι είναι ένα κρεμμύδι, λίγο ψωμί και ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί. Και πάντα θα βρίσκω κάποιον να μου το προσφέρει αυτό»

Η Kiki πέθανε σε ηλικία πενήντα ενός ετών στις 29 Απριλίου του 1953 αφού κατέρρευσε έξω από το διαμέρισμά της στο Montparnasse, προφανώς από επιπλοκές αλκοολισμού ή εξάρτησης από τα ναρκωτικά.

Ένα μεγάλο πλήθος καλλιτεχνών και θαυμαστών της παρευρέθηκε στην κηδεία της στο Παρίσι και ακολούθησε την πομπή μέχρι τον ενταφιασμό της στο Cimetière parisien de Thiais . Ο τάφος της γράφει: «Kiki, 1901–1953, τραγουδίστρια, ηθοποιός, ζωγράφος, βασίλισσα του Μονπαρνάς».

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ