Κόσμος

Β.Κορέα: Το εφιαλτικό σενάριο της πανδημίας - Φόβοι για λιμό και δρακόντεια μέτρα από το καθεστώς

Για σχεδόν δυόμισι χρόνια, η Βόρεια Κορέα επέμενε στον ισχυρισμό της ότι δεν έχει δει κανένα κρούσμα Covid-19. Οχι πια. Αυτή την εβδομάδα, η χώρα επιβεβαίωσε τις πρώτες της μολύνσεις. Οι αρχές όχι μόνο αναγνώρισαν την παρουσία του ιού αλλά κήρυξαν μια ολοκληρωτική μάχη για τον έλεγχό του, με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν να τον αποκαλεί ως τη «μεγαλύτερη αναταραχή» στο έθνος από την ίδρυσή του.

Σχεδόν καμία χώρα του κόσμου δεν έμεινε άθικτη από τον κορονοϊό. Έχουν καταγραφεί κρούσματα στο στρατόπεδο βάσης του Έβερεστ και στην Ανταρκτική. Οι απαντήσεις των μεμονωμένων εθνών στην πανδημία ποικίλλουν ως προς τη σοβαρότητα, αλλά σε γενικές γραμμές σημαίνουν προγράμματα εμβολίων, τεστ κοινωνική απόσταση και περιορισμούς στα ταξίδια.

Το πώς θα εκτυλιχθεί η πανδημία στη Βόρεια Κορέα θα παραμείνει θολό, δεδομένης της μυστικότητας του έθνους. Υπάρχουν φόβοι ότι το ξέσπασμα της Covid-19 θα μπορούσε να είναι καταστροφικό στη χώρα «Ανησυχώ πραγματικά για το πόσοι άνθρωποι θα πεθάνουν», είπε ένας από τους ειδικούς που μίλησε στο BBC.

Εύθραυστο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης

Η συντριπτική πρόκληση που αντιμετωπίζει η Βόρεια Κορέα είναι ότι η χώρα δεν διαθέτει τα πιο αποτελεσματικά όπλα κατά του κορονοϊού. Ο πληθυσμός είναι ανεμβολίαστος και με τα κρούσματα να είναι χαμηλά μέχρι τώρα, σε μεγάλο βαθμό δεν είχε εκτεθεί στον ιό. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν φόβοι για μεγάλους αριθμούς θανάτων και σοβαρές ασθένειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι δοκιμές είναι επίσης πολύ περιορισμένες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει περίπου 64.000 τεστ από την έναρξη της πανδημίας. Στη Νότια Κορέα, η οποία κατέστησε την ιχνηλάτηση και τα τεστ κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής της για τον κορονοϊό, ο αριθμός ανέρχεται σε περίπου 172 εκατομμύρια.

Τα δεδομένα ήταν ένα σημαντικό εργαλείο για πολλές κυβερνήσεις, ακόμη και αυτό όμως στην περίπτωση της Βόρειας Κορέας είναι διφορούμενο. Το Σάββατο τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μισό εκατομμύριο περιπτώσεις ανεξήγητου πυρετού, πιθανότατα αντανάκλαση των δυσκολιών στον εντοπισμό των κρουσμάτων Covid και μια ένδειξη για την κλίμακα της επιδημίας που αντιμετωπίζει η Βόρεια Κορέα.

Και, ακόμη και σε πλούσιες χώρες, η Covid-19 πυροδότησε ανησυχίες ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης θα μπορούσαν να κατακλυστούν. Η Βόρεια Κορέα κινδυνεύει ιδιαίτερα. «Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης ήταν και είναι αρκετά τραγικό», δήλωσε ο Jieun Baek, ιδρυτής της Lumen, μιας ΜΚΟ που παρακολουθεί τη Βόρεια Κορέα.

«Είναι ένα πολύ άθλιο σύστημα. Εκτός από δύο εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στην Πιονγκγιάνγκ, η πλειοψηφία της χώρας έχει πρόσβαση σε πολύ κακής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη». Όσοι αυτομόλησαν μιλούν για μπουκάλια μπύρας που επιστρατεύονται για διάφορες χρήσεις ή για βελόνες που επαναχρησιμοποιούνται μέχρι να σκουριάσουν. Όσο για πράγματα όπως οι μάσκες ή τα απολυμαντικά, «μπορούμε μόνο να φανταστούμε πόσο περιορισμένα είναι», είπε η κ. Baek.

Θα λειτουργήσει το lockdown;

Ελλείψει μαζικής εκστρατείας εμβολιασμού, η Βόρεια Κορέα πρόκειται να στραφεί στη μοναδική κύρια άμυνα κατά του κορονοϊού: τα lockdown. Οι καταστολές ωμής βίας θα γίνουν ακόμη πιο αυστηρές προβλέπουν οι αναλυτές.

Ο κ. Κιμ είπε ότι η Βόρεια Κορέα πρέπει να «διδαχθεί ενεργά» από το πώς η Κίνα αντέδρασε στην πανδημία. Ενώ οι περισσότερες χώρες ζουν τώρα με τον ιό, η Κίνα έχει επιμείνει στην πολιτική της για μηδενικά κρούσματα σε μία προσπάθεια να εξαλείψει την ασθένεια. Οι μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του χρηματοοικονομικού κόμβου της Σαnγκάης, παραμένουν υπό lockdown.

North Korea confirms 21 new deaths as it continues to battle COVID-19 spread | ABC News

Αυτό είχε ένα τίμημα, με τους κατοίκους της Σαγκάης να διαμαρτύρονται για τις συνθήκες, την έλλειψη τροφής και την κακή ιατρική περίθαλψη. Η δημόσια κριτική για τις κυβερνητικές πολιτικές είναι σπάνια στην Κίνα. Εάν η Βόρεια Κορέα επιβάλει παρόμοιους περιορισμούς, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κατάσταση με τις προμήθειες θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη.

Ακόμη και τότε, το μέτρο μπορεί να μην είναι αρκετό για να σταματήσει την εξάπλωση του εξαιρετικά μεταδοτικού στελέχους Omicron. «Κοιτάξτε πόσο δύσκολο είναι για τη Σανγκάη να σταματήσει την Omicron - και έκαναν ο,τι περνούσε απο το χέρι τους για να αναχαιτίσουν την επιδημία, το ξέσπασμα», είπε ο καθηγητής Ben Cowling, επιδημιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Φόβοι για δραματική έλλειψη τροφίμων

Η Βόρεια Κορέα έχει επίσης μακροχρόνια προβλήματα με την παραγωγή τροφίμων. Υπέστη άγριο λιμό κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και σήμερα, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα εκτιμά ότι 11 εκατομμύρια από τα 25 εκατομμύρια της χώρας υποσιτίζονται.

Οι μέθοδοι καλλιέργειας είναι ξεπερασμένες, γεγονός που καθιστά δύσκολη την επιτυχημένη συγκομιδή. Εάν οι εργάτες της γεωργίας δεν μπορούν να περιποιηθούν τα χωράφια, θα υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα.

 

Η βοήθεια είναι διαθέσιμη, εάν τη δεχθεί η Βόρεια Κορέα. Τόσο η Κίνα όσο και ο ΠΟΥ έχουν προσφέρει στο παρελθόν βοήθεια στη χώρα, με τη μορφή εμβολίων, αλλά οι αρχές την αρνήθηκαν.

Η αναφορά του Κιμ στην Κίνα θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια αλλαγή πλεύσης. «Υποψιάζομαι ότι θέλουν απεγνωσμένα τη βοήθεια της Κίνας και η Κίνα θα προσφέρει ό,τι περισσότερο μπορεί», λέει ο Όουεν Μίλερ, λέκτορας Κορεατικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο SOAS του Λονδίνου. Προτεραιότητα της Κίνας, λέει, είναι να διατηρήσει τη Βόρεια Κορέα σταθερή. Προς το παρόν, δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι ακόμη και αν η Βόρεια Κορέα βρίσκεται στη μέση μιας κρίσης υγείας, θα αλλάξει την προσέγγισή της στις παγκόσμιες σχέσεις.

Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα έχουν προειδοποιήσει ότι ο Βορράς θα μπορούσε σύντομα να πραγματοποιήσει άλλη μια πυρηνική δοκιμή - κάτι που λένε οι παρατηρητές της Βόρειας Κορέας θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή του πληθυσμού. Ο κ. Κιμ θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει την απάντησή του στον κορονοϊό ως τρόπο να συσπειρώσει τους Βορειοκορεάτες και να δικαιολογήσει περαιτέρω δυσκολίες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ