Κόσμος

Πώς η Τουρκία λειτουργεί ως κόμβος για την οικονομική σωτηρία του ISIS (Έγγραφο)

Ο πρόσφατος χαρακτηρισμός από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ως χρηματοδότης του ISIS με έδρα την Τουρκία αποκαλύπτει την αποτυχία της καταστολής των τρομοκρατικών οργανώσεων από την ισλαμιστική κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρει το Nordic Monitor.

Την Τρίτη, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών (OFAC) όρισε τον Muhammad Dandi Adhiguna, (γνωστός και ως Adhiguna Lesmana Dandi), έναν Ινδονήσιο υπήκοο που ζει στην κεντρική επαρχία Kayseri της Τουρκίας, ως οικονομικό διαμεσολαβητή που βοήθησε στη μεταφορά κεφαλαίων για το ISIS. Ο χαρακτηρισμός επιβεβαιώνει ένα μοτίβο σύμφωνα με το οποίο το ISIS αξιοποιεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Τουρκία για να χρηματοδοτήσει το δίκτυό του, ενώ οι αρχές αποφεύγουν να περιορίσουν τους πυρήνες του ISIS.

Οι πληροφορίες που παρέχονται από την OFAC δείχνουν ότι το ISIS είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τους μαχητές και τις επιχειρήσεις του στη βόρεια Συρία, ειδικά σε περιοχές όπου οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TSK) και οι συνδεδεμένες ένοπλες ομάδες του ασκούν έλεγχο. Παρόμοια ευρήματα σημειώθηκαν επίσης από τις εκθέσεις της επιτροπής κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι οποίες ανέφεραν ότι τόσο ο ISIS όσο και η Αλ Κάιντα κατάφεραν να συγκεντρώσουν κεφάλαια σε περιοχές υπό τη δικαιοδοσία της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την OFAC, ο Adhiguna, 26 ετών, συνεργάζεται στενά με την Dwi Dahlia Susanti, μια Ινδονήσια γυναίκα που στηρίζει οικονομικά τον ISIS. Ο Adhiguna τη βοήθησε όχι μόνο σε οικονομικά θέματα αλλά και σε επιχειρησιακές μεθόδους. Μέσα στο τρίγωνο Τουρκίας, Ινδονησίας και Συρίας, οι δύο συνεργάστηκαν για την παράδοση μετρητών στους πυρήνες του ISIS για να επιτρέψουν στα μέλη της οικογένειας του ISIS να μετακινηθούν σε πιο ασφαλείς περιοχές στο Ιντλίμπ, την Ντερ εζ Ζορ και τη Ράκκα καθώς και να στρατολογήσουν νεαρούς άνδρες στο τάξεις του ISIS.

Η κίνηση των ΗΠΑ έγινε εν μέσω της 16ης συνάντησης της Counter ISIS Finance Group (CIFG) του Παγκόσμιου Συνασπισμού για την ήττα του ISIS, μιας ομάδας σχεδόν 70 χωρών και διεθνών οργανισμών με επικεφαλής τις ΗΠΑ, την Ιταλία και τη Σαουδική Αραβία.

«Σήμερα, το Υπουργείο Οικονομικών ανέλαβε δράση για να αποκαλύψει και να διακόψει ένα διεθνές δίκτυο διευκόλυνσης που υποστήριξε τη στρατολόγηση του ISIS, συμπεριλαμβανομένης της στρατολόγησης ευάλωτων παιδιών στη Συρία», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών για την Τρομοκρατία και τις Οικονομικές Πληροφορίες Μπράιαν Ε. Νέλσον. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως μέρος του Παγκόσμιου Συνασπισμού για την ήττα του ISIS, έχουν δεσμευτεί να αρνηθούν στο ISIS τη δυνατότητα να συγκεντρώσει και να διακινήσει κεφάλαια σε πολλαπλές δικαιοδοσίες», πρόσθεσε.

Υποστηρικτές του ISIS σε περισσότερες από 40 χώρες έχουν στείλει χρήματα σε άτομα που συνδέονται με το ISIS στη Συρία, κάτι που οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι υποστηρίζουν τη μελλοντική αναζωπύρωση του ISIS. Ο χαρακτηρισμός προσδιόριζε το στρατόπεδο εκτοπισμού al-Hawl στο βόρειο τμήμα της Συρίας, όπου τα μέλη του ISIS λάμβαναν έως και 20.000 δολάρια το μήνα, με την πλειοψηφία της χρηματοδότησης να προέρχεται από την Τουρκία. «Το ISIS επικεντρώνεται ιδιαίτερα στη λαθραία μεταφορά παιδιών από στρατόπεδα εκτοπισμένων για στρατολόγηση ως μαχητές», σημείωσαν οι ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι ορίζοντας τους, η κυβέρνηση Μπάιντεν στοχεύει «να αποκαλύψει και να διακόψει ένα διεθνές δίκτυο διευκόλυνσης του ISIS που έχει χρηματοδοτήσει τη στρατολόγηση του ISIS, συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων παιδιών στη Συρία».

Το Kayseri, μια συντηρητική επαρχία στην καρδιά της Τουρκίας όπου εδρεύει ο Adhiguna, είναι προπύργιο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του οποίου ηγείται ο Πρόεδρος Ερντογάν. Η επαρχία είναι εστία ριζοσπαστών, από την Αλ Κάιντα μέχρι το ISIS. Πολλοί που κρατήθηκαν ως ύποπτοι σε έρευνες του ISIS ή της Αλ Κάιντα αφέθηκαν ελεύθεροι, αφήνοντας μόνο λίγους να συλληφθούν επίσημα και ακόμη λιγότεροι να κατηγορηθούν και να καταδικαστούν.

Το μεγαλύτερο μέρος των επιτυχημένων καταδίκων του ISIS, που είναι ήδη σπάνιες στα κατώτερα δικαστήρια, έχουν απορριφθεί από ανώτερους δικαστές που φαίνεται να ακολουθούν τις επιεικείς οδηγίες της κυβέρνησης Ερντογάν όσον αφορά την καταστολή των τζιχαντιστικών ομάδων.

Η πολιτική πίεση σε δικαστές και εισαγγελείς από τους οποίους ζητήθηκε να ξεφύγουν από τους τζιχαντιστές ξεκίνησε το 2014, όταν η κυβέρνηση Ερντογάν άρχισε να απομακρύνει δικαστές, εισαγγελείς και αρχηγούς αστυνομίας που ερευνούσαν ριζοσπαστικές ομάδες στην Τουρκία.

Οι απολυθέντες αξιωματούχοι κατηγορήθηκαν για διασυνδέσεις με το κίνημα Γκιουλέν, με επικεφαλής τον Τούρκο μουσουλμάνο κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος υπήρξε ειλικρινής επικριτής του καθεστώτος Ερντογάν λόγω της διάχυτης διαφθοράς και της υποβοήθησης της Τουρκίας σε ομάδες τζιχαντιστών στη Συρία και τη Λιβύη.

Περισσότεροι από 130.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολυθεί από την κυβέρνηση χωρίς αποτελεσματική δικαστική ή διοικητική έρευνα, 4.560 από τους οποίους ήταν δικαστές και εισαγγελείς και αντικαταστάθηκαν από φιλο-Ερντογανικούς, ισλαμιστές και νεοεθνικιστές. Ως αποτέλεσμα της μαζικής εκκαθάρισης, η τουρκική δικαιοσύνη και οι αρχές επιβολής του νόμου έχουν γίνει εργαλεία στα χέρια της ισλαμιστικής κυβέρνησης του Προέδρου Ερντογάν και των συμμάχων του.

Χιλιάδες μαχητές, Τούρκοι και ξένοι, έχουν χρησιμοποιήσει το τουρκικό έδαφος για να περάσουν στη Συρία με τη βοήθεια λαθρεμπόρων προκειμένου να πολεμήσουν μαζί με τις ομάδες του ISIS εκεί. Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT (Milli İstihbarat Teşkilatı) διευκόλυνε τα ταξίδια τους, με το Κιλίς, μια συνοριακή επαρχία στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, ένα από τα κύρια σημεία διέλευσης σε εδάφη που ελέγχεται από το ISIS. Οι λαθρέμποροι ήταν γνωστό ότι δραστηριοποιούνταν στη συνοριακή περιοχή, αν και οι τουρκικές αρχές συχνά παραβλέπουν τα ταξίδια τους εντός και εκτός Συρίας.

Υπήρξαν ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, στις οποίες ύποπτοι του ISIS συνελήφθησαν και απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τρομοκρατία. Αλλά πολύ λίγοι κατέληξαν σε καταδίκες στα κατώτερα δικαστήρια. Η απόφαση του Ανώτατου Εφετείου της Τουρκίας να ανατρέψει σπάνιες υποθέσεις καταδίκης υπόπτων για τις κατηγορίες για τρομοκρατία του ISIS δημιούργησε σημαντικό προηγούμενο στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης της Τουρκίας. Η απόφαση ουσιαστικά μηδενίζει τις πιθανότητες καταδίκης ενός μέλους του ISIS για τρομοκρατικές κατηγορίες στα κατώτερα δικαστήρια.

Τούρκοι αξιωματούχοι δεν αποκαλύπτουν τον αριθμό των επιτυχών καταδικαστικών αποφάσεων σε υποθέσεις του ISIS και αρνούνται να απαντήσουν σε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις που ζητούν τέτοιες πληροφορίες. Αντίθετα, συχνά μαγειρεύουν στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των κρατήσεων και συλλήψεων, που σε πολλές περιπτώσεις καταλήγουν σε απελευθέρωση και αθώωση.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε στις 10 Οκτωβρίου 2019 ότι υπήρχαν περίπου 5.500 τρομοκράτες του ISIS στις τουρκικές φυλακές, εκ των οποίων οι μισοί ήταν ξένοι υπήκοοι. Ωστόσο, στις 25 Οκτωβρίου 2019 ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Abdülhamit Gül δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι υπήρχαν 1.163 συλληφθέντες και κατάδικοι του ISIS στη φυλακή.

Απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση στις 21 Ιουλίου 2020, ο Γκιουλ είπε ότι 1.195 μέλη του ISIS ήταν στη φυλακή είτε ως κατάδικοι είτε ως ύποπτοι σε προσωρινή κράτηση. Από αυτούς, οι 791 ήταν αλλοδαποί, πρόσθεσε. Αρνήθηκε να πει πόσοι πραγματικά είχαν καταδικαστεί.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού είπε στους νομοθέτες στο κοινοβούλιο τον Νοέμβριο του 2021 ότι οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου διεξήγαγαν 1.173 επιχειρήσεις κατά του ISIS το 2021, συλλαμβάνοντας 2.438 υπόπτους. Μόνο 487 από αυτούς συνελήφθησαν επίσημα από τα δικαστήρια. Δεν έδωσε τον αριθμό των καταδικαστικών αποφάσεων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ