Serval
Κόσμος

Ο γαλλικός στρατός έλαβε τα πρώτα Serval οχήματα πολλαπλών ρόλων (Εικόνα)

Η οικογένεια Scorpion έχει μεγαλώσει με τρίτο μέλος μετά την υιοθέτηση των πρώτων VBMR-L Serval οχημάτων από το γαλλικό υπουργείο άμυνας. Συνολικά 978 μονάδες θα παραδοθούν στον στρατό της χώρας μέχρι το 2030, συμπεριλαμβανομένων 440 μέχρι το 2025.

"Ο εκσυγχρονισμός του στρατού συνεχίζει με σταθερό ρυθμό. Το Serval έρχεται συγκεκριμένα για να αντικαταστήσει το VAB, το οποίο υπηρετεί για περισσότερα από 40 χρόνια. Σε ένα ταχύτητα εξελισσόμενο στρατηγικό περιβάλλον και ενώ ο πόλεμος επιστρέφει στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ο εκσυγχρονισμός κρίσιμου εξοπλισμού είναι βασικός για την αξιοπιστία των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων," δήλωσε ο υπουργός ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας, Florence Parly. 

Μέχρι στιγμής, 364 Serval έχουν παραγγελθεί από την κοινοπραξία Nexter και Texeris. Διόρισαν την γραμμή ενσωμάτωσης Serval σε υποδομές της Nexter στην πόλη Ροάν τον Σεπτέμβριο του 2021. Τα πρώτα τέσσερα οχήματα (από τα 70 που θα ληφθούν το 2022), βρίσκονται τώρα στο Κέντρο Υποστήριξης και Προετοιμασίας Μάχης Συνδυασμένων Δυνάμεων - 51η Σύνταγμα Πεζικού (Combined Arms Combat Support and Preparation Center - 51st Infrantry Regiment) στην Mourmelon, το οποίο σχεδιάζεται να γίνει το μοναδικό κέντρο εκπαίδευσης και αξιολόγησης των Serval.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Αναπτυγμένο σε χρόνο ρεκόρ, το Serval σκοπεύεται να επαναπροσδιορίσει το εθνικό επίπεδο ανάγκης και να επεμβαίνει στην ζώνη επαφής στις αρχικές φάσεις μίας επιχειρήσεις," δήλωσε η εταιρεία Nexter. Το όχημα θα αντικαταστήσει το VAΒ, το οποίο υπηρετεί για περίπου μισό αιώνα, αρχικά με ελαφριές ταξιαρχίες μονάδων του πεζικού, ξεκινώντας με την 11η ταξιαρχία αλεξιπτωτιστών και την 27η ταξιαρχία ορεινού πεζικού. 

Το όχημα θα είναι διαθέσιμο σε τρεις βασικές εκδόσεις: ένα τεθωρακισμένο όχημα περιπολίας (APV), ένα όχημα παρακολούθησης, πληροφοριών και αναγνώρισης (S2AR) και ένας κόμβος τακτικής επικοινωνίας (NCT). Κάθε ένα από αυτά περιλαμβάνει αρκετές υπο-εκδόσεις. Υπάρχουν μέχρι δέκα υπο-εκδόσεις για το Serval VPB, οι οποίες συγκρίνονται με αυτές που υιοθετήθηκαν για την οικογένεια οχημάτων Griffon VTT: οβιδοβόλο 81 χιλιοστών, 120 χιλιοστών ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο, MMP, πεζικό, μηχανικό, ασθενοφόρο, παρατήρηση πυροβολικού και Πολύ Μικρού Βεληνεκούς Επιφάνειας-Αέρος (STACP). 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Serval S2AR περιλαμβάνει "επεξεργασία πληροφοριών" (TDR) και "απόκτηση" (ACQ) υπο-εκδόσεων, οι οποίες μελλοντικά θα μεταφέρουν το ραντάρ MURIN και οπτική σφαίρα. Όσο για το Serval NCT, θα βασίζεται σε τέσσερεις υπο-εκδόσεις που θα μπορούν να επικοινωνούν "εκ κινήσει" και "εν παύσει". Αρκετές εκδόσεις είναι ήδη μέρος της παρτίδας που ανακοινώθηκε το 2020.

Το όχημα ζυγίζει περίπου 17 τόνους σε σχηματισμό μάχης, ενώ οι διαστάσεις του το επιτρέπουν "να προστατεύεται εύκολα από εξωτερικά περιβάλλοντα, αφού το A400M μεταγωγικό αεροπλάνο μπορεί να μεταφέρει δύο Serval σε σχηματισμό μάχης," πρόσθεσε η Nexter. 

Όπως και το Scorpion, περίπου 1.060 επιπλέον Serval έχουν παραγγελθεί ως μέρος του προγράμματος Θωρακισμένου Ελαφριού Τακτικού Οχήματος Πολλαπλών Σκοπών (VLTP-P) μέχρι το 2033. Αυτό το τμήμα θα εξοπλίσει μονάδες του στρατού που μέχρι τώρα επιχειρούσαν μη θωρακισμένα οχήματα. 

GALLERY

Serval
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ρωσία: Φέρτε τον Ζελένσκι στο τραπέζι αλλιώς θα ταπεινωθείτε όπως στο Αφγανιστάν-Ποιος ανατινάζει τις γέφυρες; Νέες "εκκαθαρίσεις" εθνικιστών και HIMARS (Βίντεο)

Η Ρωσία απειλεί να «επεκτείνει τους γεωγραφικούς στόχους» του πολέμου λόγω της προμήθειας δυτικών όπλων στην...