Κόσμος

Καταιγίδα για τα push-backs: Παραιτήθηκε ο διοικητής της Frontex

Μπροστά στον κίνδυνο να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για το προσφυγικό και τα push-backs βρισκεται η ελληνική κυβέρνηση, καθώς η δημοσιοποίηση της εμπεριστατωμένης έκθεσης της OLAF οδήγησε στην παραίτηση του επικεφαλής της Frontex, ο οποίος κατηγορείται ότι συναινούσε σε τέτοιες πολιτικές τόσο στην ανατολική Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, σύμφωνα με το crisismonitor.gr.

  • Μετά τη δημοσιοποίηση των πορισμάτων από τους ελέγχους της OLAF.
  • Εμπλέκεται και η Ελλάδα.
  • Κίνδυνος για την οικονομική ανάκαμψη
  • Επιταχύνεται ο ανασχηματισμός

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας συνόρων της ΕΕ Φαμπρίς Λεγκέρι ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά τη δημοσιοποίηση των αρχικών πορισμάτων από μια μακροχρόνια έρευνα OLAF για επικίδνυνες πρακτικές από την Frontex.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tα πορίσματα αποκάλυψε το Spiegel, με το δημοσίευμα να πυροδοτεί ραγδαίες εξελίξεις. Ο Λεγκέρι είχε κληθεί να παραιτηθεί πολλές φορές καθώς η OLAF ερευνούσε τα έργα και τις ημέρες του στη Frontex αλλά αρνούνταν.

Ο Λεγκέρι ηγείται της Frontex από το 2015. Τα τελευταία χρόνια, η Frontex έχει τεθεί υπό αυστηρό έλεγχο για τον υποτιθέμενο ρόλο της στην παράνομη απομάκρυνση των μεταναστών στα σύνορα της ΕΕ, μια πρακτική γνωστή ως απωθήσεις. Η Frontex έχει επίσης αντιμετωπίσει κατηγορίες για παρενόχληση και ανάρμοστη συμπεριφορά εντός του ίδιου του οργανισμού.

Ο εποπτικός φορέας της ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης, OLAF, ερευνά τις κατηγορίες για πάνω από ένα χρόνο και τώρα δημοσιεύει τα τελικά συμπεράσματά.

Αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι ο Λεγκέρι δεν είναι ο μόνος ανώτατος αξιωματούχος που εμπλέκεται στην έκθεση που παραιτήθηκε.

Η Frontex δεν έχει ακόμη απαντήσει σε αίτημα για σχολιασμό.

Σε αποκαλυπτικό δημοσίευμα το γερμανικό έγκυρο περιοδικό Spiegel εμπλέκει στην υπόθεση τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας Νότη Μιταράκη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ