Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Γιατί η Ρωσία έσωσε το 2016 τον Ερντογάν και πως το εξαργυρώνει σήμερα εν μέσω κυρώσεων με τον αγωγό Turkish Stream

Μπορεί οι ρωσοτουρκικές σχέσεις να έχουν περάσει από 40 κύματα εντούτοις βασίζονται από μια βασική ρήση: "Τα καλά και συμφέροντα" 

Το 2016, συνέβη ένα περίεργο περιστατικό, του οποίου την...ουρά διακρίνουμε σήμερα εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία και κυρώσεων της Δύσης προς την Ρωσία. 

Τότε, λοιπόν, το Κρεμλίνο βοήθησε να σωθεί η εξουσία και πιθανότατα κι η ζωή του Τούρκου προέδρου Ερντογάν. Σύμφωνα με ρωσικές πηγές οι Τούρκοι στρατιωτικοί, με τη συμμετοχή της CIA, σχεδίασαν την ανατροπή του. Ειδικοί ισχυρίζονται πως οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών την τελευταία στιγμή ενημέρωσαν για το σχέδιο τον Ερντογάν. Έφυγε από το ξενοδοχείο όπου ήθελαν να τον μεταφέρουν οι πραξικοπηματίες και ως αποτέλεσμα, το σχέδιο απέτυχε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι είναι ασυνήθιστο εδώ; Υπενθυμίζεται πως το 2015, η Τουρκία κατέρριψε ένα αεροσκάφος της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας και ένας από τους πιλότους τελικά πέθανε. Την ίδια στιγμή, η ρωσική ηγεσία δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Άγκυρα θα το πλήρωνε αυτό και σε καμία περίπτωση με... ντομάτες.

Γιατί , λοιπόν, πραγματικά το Κρεμλίνο έσωσε αυτόν στον οποίο υποσχέθηκε αντίποινα;

Ο λόγος είναι ο εξής. Κατά πως φαίνεται ήταν ο τουρκικός στρατός εκείνος που κατέρριψε το ρωσικό αεροπλάνο και, όπως έγινε σαφές αργότερα, μεταξύ των πρωταγωνιστών του χτυπήματος ήταν και όσοι συμμετείχαν στη συνωμοσία που ακολούθησε.

Κι ερχόμαστε στ ζουμί... Τον Νοέμβριο του 2015, μετά τον θάνατο του Ρώσου πιλότου, το έργο του αγωγού Turkish Stream ανεστάλη, ωστόσο στις 26 Ιουλίου 2016, αμέσως μετά την αποτροπή του πραξικοπήματος με τη ρωσική βοήθεια, η Άγκυρα ενδιαφέρθηκε ξανά για το έργο. Εν τω μεταξύ, ο Turkish Stream έχει σχεδιαστεί για 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και αυτό είναι περισσότερο από αυτό που διοχετεύεται στη Δύση μέσω των αγωγών φυσικού αερίου της Ουκρανίας.

Η ιδιαιτερότητα της κατάστασης συνίσταται στο ότι δεν είναι η Gazprom που επίσημα εμπορεύεται μέσω αυτού του αγωγού. Οι παραδόσεις πραγματοποιούνται από την Τουρκία, αν και το φυσικό αέριο είναι ρωσικό. Οι ίδιοι οι Τούρκοι δεν μπορούν να καταναλώνουν τόσο πολύ - αλλά μπορούν να προμηθεύουν αυτό το αέριο στα ελληνικά σύνορα, δηλαδή στην Ε.Ε.

 

Έτσι, ο Turkish Stream, ο οποίος τελικά ξεκίνησε το 2020, είναι μια πολύ ισχυρή κίνηση που μπλοκάρει τις πιθανές συνέπειες τυχόν γεγονότων με το ουκρανικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου. Και αυτό σημαίνει ότι η διάσωση του Ερντογάν από τη Μόσχα, η οποία προηγουμένως δεν φαινόταν εντελώς προφανής, έχει γίνει ένα λογικό βήμα.

Προφανώς και η Άγκυρα δεν είναι σύμμαχος της Ρωσίας με την πραγματική έννοια της λέξης. Ναι, προμήθευσε το UAV Bayraktar στο Κίεβο. Αυτό όμως δεν θα αλλάξει την πορεία και την έκβαση των εχθροπραξιών. Όμως ο Turkish Stream αλλάζει την κατάσταση: λόγω της υλοποίησής του, η Μόσχα είναι ασφαλισμένη έναντι τυχόν εκπλήξεων φυσικού αερίου στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ