Κόσμος

Θύελλα αντιδράσεων με το Νetflix: Mετατρέπει τον ηγεμόνα των Βίκινγκς σε μαύρη γυναίκα

Έχει προκληθεί αναστάτωση για τη νέα σεζόν της δημοφιλούς σειράς του Netflix Vikings. Σε αυτό, τον χαρακτήρα του ηγέτη των Βίκινγκς Håkon Sigurdsson, ο οποίος κυβέρνησε τη σημερινή Νορβηγία μεταξύ 971 και 995, υποδύεται μια μαύρη γυναίκα. Αν και αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, το Netflix λέει ότι η κοινωνία την εποχή των Βίκινγκς ήταν πιο ποικιλόμορφη απ' ό,τι φαίνεται.


Το Vikings: Valhalla είναι η τελευταία σεζόν της δημοφιλούς σειράς. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά που υπάρχει πραγματική αναταραχή σχετικά με τη σειρά, η οποία έχει να κάνει με το γεγονός ότι επιλέχθηκε μια μαύρη γυναίκα να υποδυθεί έναν χαρακτήρα που στην πραγματικότητα ήταν λευκός. Ωστόσο, σύμφωνα με το Netflix, αυτό δεν αποτελεί λάθος ή επιλογή για να είμαστε αφυπνισμένοι, αλλά μια αντανάκλαση της κοινωνίας την εποχή των Βίκινγκς.

"Στη νέα σειρά Vikings: Valhalla, η πολυσχιδής πόλη Kattegat μπορεί να φανεί σαν μια εξαίρεση σε όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την ιστορία των Βίκινγκς. Αλλά η πραγματικότητα είναι πιο κοντά απ' ό,τι νομίζετε", ακούγεται στον ιστότοπο του Netflix. "Στην πραγματική ζωή, και όπως φαίνεται στην ταινία, οι Βίκινγκς ταξίδευαν συχνά και εγκαταστάθηκαν σε όλο τον κόσμο, απο την Κωνσταντινούπολη, τη Ρωσία, τη Βόρεια Αφρική, την Ισπανία, ακόμη και τον Καναδά".

Η ηθοποιός Caroline Henderson, η οποία αναλαμβάνει το ρόλο του Sigurdsson, λέει ότι αισθάνεται άνετα με τον χαρακτήρα που υποδύεται. "Έχω πραγματικά μια σύνδεση με τον χαρακτήρα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Jeb Stuart, σκηνοθέτης της σειράς, υπερασπίζεται επίσης την επιλογή μιας μαύρης γυναίκας. "Οι Βίκινγκς δεν ήταν απαραίτητα μια ομοιογενής, λευκή ομάδα ανθρώπων- ήταν πολυπολιτισμικοί και πολυφυλετικοί", λέει ο σκηνοθέτης.

Κριτική

Η επιλογή του Netflix να αναθέσει τον ρόλο σε μια μαύρη γυναίκα έχει επικριθεί ευρέως. ​"Τι εμποδίζει το Netflix να κάνει μια σειρά για τον Mansa Musa; Τότε θα μπορούσατε να έχετε ένα ολόκληρο μαύρο καστ και να αφηγηθείτε μια μοναδική ιστορία. Αλλά όχι, προτιμούν να αλλάξουν την ευρωπαϊκή ιστορία".

https://twitter.com/ScottMGreer/status/1500296063865040904?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1500384502107054080%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es2_&ref_url=https%3A%2F%2Fpalnws.be%2F2022%2F03%2Fnetflix-maakt-van-vikingkoning-zwarte-vrouw-de-vikingen-waren-multicultureel-en-multiraciaal%2F

Κάποιος άλλος, από την άλλη πλευρά, λέει ότι προσβάλλεται από το casting του Netflix. "Ως Νορβηγός, αυτό μοιάζει με προσβολή του πολιτισμού μου", ανέφερε ο χρήστης του twitter. "Είμαστε μια μειονότητα με μόλις 5 εκατομμύρια ανθρώπους, γιατί να το κάνουν αυτό; Πότε εμείς οι Νορβηγοί υποδουλώσαμε τους μαύρους;"
 

Άννα Μπολέιν

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που μια σειρά επικρίνεται για το λεγόμενο "blackwashing", το οποίο αναφέρεται στο γεγονός ότι ιστορικά λευκοί χαρακτήρες υποδύονται μαύρους ηθοποιούς. Για παράδειγμα, το BBC δέχτηκε πολλές επικρίσεις όταν επέλεξε μια μαύρη ηθοποιό για μια σειρά σχετικά με την Άννα Μπολέιν, ενώ η Μπολέιν ήταν λευκή γυναίκα. Ο Λόρενς Φοξ, ένας Βρετανός ηθοποιός, μεταξύ άλλων, είχε σαφή άποψη για το θέμα αυτό εκείνη την εποχή. "Η Άννα Μπολέιν ήταν μια λευκή, ετεροφυλόφιλη γυναίκα. Η ατζέντα της διαφορετικότητας είναι καθαρός ρατσισμός", έγραψε.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ