Κόσμος

Γιατροί εγκαταλείπουν την Τουρκία σύμφωνα με την Τζουμχουριέτ

Συνολικά 4.583 γιατροί έχουν εγκαταλείψει την Τουρκία την τελευταία πενταετία σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Τούρκων Γιατρών. Τον Ιανουάριο, 197 γιατροί έκαναν αίτηση για εργασία στο εξωτερικό, ενώ το 2022 ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τις 2.500.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής αντιπολιτευτικής εφημερίδας Τζουμχουριέτ, οι γιατροί στην Τουρκία προτιμούν να εργάζονται στο εξωτερικό λόγω πίεσης, βίας και ανεπαρκών μισθών. Τα τελευταία 10 χρόνια, ο αριθμός των γιατρών που εγκαταστάθηκαν στο εξωτερικό αυξήθηκε 22 φορές. Ενώ 59 γιατροί πήγαν στο εξωτερικό το 2012, ο αριθμός αυτός έφτασε τους 1321 πέρυσι.

Το μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Επιμελητηρίου της Σμύρνης, δρ. Σουλεϊμάν Καϊνάκ ανέφερε ότι οι περισσότεροι γιατροί προτιμούν τη Γερμανία. “Υπάρχει ένα πολύ σοβαρό έλλειμμα στην πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη στη Γερμανία. Στη Γερμανία, δεν υπάρχουν περισσότερες από 12 ώρες εργασίας και υπάρχουν ορισμένοι κανόνες όπως η φροντίδα των ασθενών κάθε 20 λεπτά. Ως αποτέλεσμα, αυξάνεται η ανάγκη για γιατρούς”.

Ο δρ Σουλεϊμάν Καϊνάκ ανέφερε ότι ο πιο σημαντικός λόγος που οι γιατροί φεύγουν για το εξωτερικό είναι ο οικονομικός. “Οι γιατροί που λαμβάνουν 5 χιλιάδες 800 λίρες είναι ελαφρώς πάνω από το όριο της πείνας και τρεις φορές κάτω από το όριο της φτώχειας. Ο δεύτερος λόγος είναι οι συνθήκες εργασίας. Οι γιατροί βρίσκονται υπό τεράστια εκμετάλλευση. Τρίτον, η διαχείριση του συστήματος υγείας είναι πολύ κακή. Το τέταρτο είναι το φαινόμενο του πολίτη. Σωματική και ψυχολογική βία κατά των γιατρών”, ανέφερε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ