Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ερντογάν: Το ακούσαμε κι αυτό! Αλλάζει τη διεθνή ονομασία της Τουρκίας λόγω της…γαλοπούλας

Η Τουρκία σχεδιάζει να αλλάξει το όνομα με το οποίο είναι γνωστή διεθνής από Turkey σε «Türkiye».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι το νέο όνομα «αντιπροσωπεύει και εκφράζει την κουλτούρα, τον πολιτισμό και τις αξίες του τουρκικού έθνους με τον καλύτερο τρόπο».

Σύμφωνα με την Καθημερινή και όπως αναφέρει το BBC, ωστόσο, η αλλαγή σημαίνει πολλά περισσότερα από μια διαφορά στην προφορά.

Γιατί όμως επιθυμεί η Τουρκία να αφήσει στην άκρη ένα όνομα που χρησιμοποιείται εδώ και 100 χρόνια;

Κάποιοι λένε ότι η αλλαγή στοχεύει στο να μην μπερδεύεται η χώρα με τη γαλοπούλα (η οποία στα αγγλικά είναι επίσης “turkey”), καθώς και με τον εναλλακτικό ορισμό της λέξης που υπάρχει στα λεξικά και σημαίνει «κάτι που αποτυγχάνει εντελώς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Σελίμ Κορού από το Ινστιτούτο Ερευνών για την Εξωτερική Πολιτική, αναφέρει ότι «η συσχέτιση με τη γαλοπούλα είναι κάτι που πραγματικά ενοχλεί τον Ερντογάν και όσους τον πλαισιώνουν».

https://www.youtube.com/watch?v=qCL03qBK5JA

Όπως αναφέρει το BBC, το εν λόγω βήμα δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένης της ευαισθησίας της κυβέρνησης σχετικά με το πώς γίνεται αντιληπτή η Τουρκία, καθώς και της τάσης της προς την εθνικιστική ρητορική.

«Αυτό, φυσικά, βρίσκεται στο επίκεντρο και αυτής της πολιτικής. [Δηλαδή] το επιχείρημα ότι η λέξη Türkiye αντικατοπτρίζει το αιώνιο πνεύμα της Τουρκίας καλύτερα από την αγγλική λέξη», σημειώνει ο Κορού. 

Καθώς η Τουρκία προσπαθεί να ενισχύσει το διεθνές της αποτύπωμα – από στρατιωτικές επιχειρήσεις μέχρι και δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές – η κυβέρνηση γίνεται όλο και πιο προσεκτική σε ό,τι αφορά στην εικόνα της χώρας.

«Είναι μέρος αυτής της νέας δυναμικής και ισχυρής Τουρκίας – όπως τη φαντάζονται. Θέλουν στ’ αλήθεια να διαμορφώσουν μια νέα Τουρκία στη διεθνή σκηνή και όλο αυτό είναι μέρος αυτού του “πακέτου”», εξηγεί ο Κορού.

Σύμφωνα με εκθέσεις, η Τουρκία αναμένεται να καταθέσει το νέο της όνομα στον ΟΗΕ, κατά τις επόμενες εβδομάδες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σύμβουλος Ερντογάν απειλεί 3 μεγάλα νησιά μας-Προσομοίωση ανακατάληψης νήσου από Γάλλους και Έλληνες πεζοναύτες προκαλεί σοκ σε Άγκυρα

Ι.Καραγκιούλ : (Θα κάνουμε δικά μας) Μοσούλη, Κιρκούκ, Χαλέπι, Τζαραμπλούς, Αφρίν, Ρόδο, Χίο, Λέσβο-Τουρκικός εθνικός...