Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ο Ερντογάν στο Κίεβο επέκρινε τη Δύση ότι «άναψε φωτιά» μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας

Ο Ερντογάν έκανε αρκετές δηλώσεις κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων με τον Ζελένσκι. Η συνάντηση των δύο ηγετών διήρκεσε περίπου 3 ώρες και 10 λεπτά. Μετά τη συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπειών.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόσφερε για άλλη μια φορά μεσολάβηση στην Ουκρανία και τη Ρωσία και επέκρινε τις δυτικές χώρες για «ανεύθυνα σενάρια κατοχής». Όσον αφορά το πρώτο σκέλος όπως αποκάλυψε πρώτο το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ οι Ουκρανοί δέχτηκαν

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκίνησε επικρίνοντας τη Δύση για «ανεύθυνες δηλώσεις και δημοσιευμένα σενάρια κατοχής που στραγγίζουν τον ουκρανικό λαό».

Δήλωσε έτοιμος να κάνει ό,τι χρειάζεται για να τερματιστεί η κρίση των «δύο γειτονικών φιλικών χωρών». Και να «σβήσει τη φωτιά, όχι να την ανάψει». Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι υποστηρίζει τη διευθέτηση της σύγκρουσης με βάση τις συμφωνίες του Μινσκ, ενώ ο Ζελένσκι δεν τις ανέφερε καθόλου κατά την ομιλία του.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε επίσης ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να στηρίξει "την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και της Κριμαίας".

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες, ο Ζελένσκι χαιρέτισε την πρόταση του Ερντογάν να μεσολαβήσει για να τερματιστεί η κρίση και να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες.

"Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Ερντογάν για την πρωτοβουλία να αναλάβει μεσολαβητής μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας" για να πέσουν οι εντάσεις, είπε ο Ζελένσκι, τονίζοντας ότι η χώρα του "είναι έτοιμη" να κάνει ό,τι μπορεί για τον σκοπό αυτόν.

Λίγο νωρίτερα, οι δύο χώρες υπέγραψαν μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, την οποία ο Ζελένσκι χαρακτήρισε "ιστορική".

Αναλυτικότερα, το Κίεβο και η Άγκυρα υπέγραψαν συμφωνίες για τη Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου και την παραγωγή Bayraktars στην Ουκρανία. Το βίντεο της τελετής υπογραφής δημοσίευσε η υπηρεσία Τύπου του Προεδρικού Γραφείου στο Facebook.

Αλλά το κύριο θέμα των συνομιλιών ήταν η ασφάλεια. Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Ερντογάν για την προσφορά μεσολάβησης μεταξύ Κιέβου και Μόσχας και δήλωσε ότι τουρκικά drones θα παράγονται πλέον στην Ουκρανία .

«Σήμερα, υπογράφηκε συμφωνία που θα επεκτείνει την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar στην Ουκρανία», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος και πρόσθεσε ότι ο ρόλος των τουρκικών εταιρειών στη «Μεγάλη Κατασκευή» θα αυξηθεί (δηλαδή, οι Τούρκοι κυριαρχούν όλο και περισσότερα χρήματα από τον προϋπολογισμό της Ουκρανίας). Και πρότεινε  η Τουρκία θα ανοίξει προξενεία στο Χάρκοβο και στο Λβοφ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ