Κόσμος

Ιταλία: Η τέως βασιλική οικογένεια διεκδικεί πάνω από 6.000 διαμάντια και 2.000 μαργαριτάρια

Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Ιταλίας, εξορισμένα από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έως και το 2002, ζητούν την επιστροφή της συλλογής κοσμημάτων, δηλαδή τιάρες, καρφίτσες, περιδέραια, σκουλαρίκια, δαχτυλίδια, μια συλλογή που διαθέτει πάνω από 6.000 διαμάντια και 2.000 μαργαριτάρια.

Όπως αναφέρει το CNN, η συλλογή κοσμημάτων του στέμματος του Οίκου της Σαβοΐας κατασχέθηκε μετά τη λήξη του Πολέμου, στις 2 Ιουνίου 1946, όταν οι Ιταλοί ψήφισαν σε δημοψήφισμα υπέρ της κατάργησης της μοναρχίας, τιμωρώντας τη βασιλική οικογένεια, για τη συνεργασία της με το φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι και για τη φυγή των μελών της από τη Ρώμη προκειμένου να αποφύγουν την εισβολή των ναζιστικών στρατευμάτων.

Αντιπρόσωπος της οικογένειας τα παρέδωσε στην Τράπεζα της Ιταλίας, στη Ρώμη, στις 5 Ιουνίου 1946, να κρατηθούν προς διάθεση «όποιου έχει το δικαίωμα» επ’ αυτών, λίγο πριν αναχωρήσουν για την εξορία ο βασιλιάς Ουμβέρτος Β’ και οι κληρονόμοι του, όπου και φυλάσσονται έκτοτε. Σήμερα, 78 χρόνια μετά, τα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας τα ζητούν πίσω. «Η Ιταλία πρέπει να κάνει το σωστό και να παραδώσει τα κοσμήματα στην οικογένειά μου», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Τelegraph ο πρίγκιπας Εμανουέλε Φιλιμπέρτο της Σαβοΐας.

«Δεν μας ενδιαφέρει η χρηματική αξία των κοσμημάτων. Πολύ σημαντικότερη είναι η ιστορική και συναισθηματική αξία που έχουν για την οικογένεια. Η Ιταλία είναι η μόνη Δημοκρατία στον κόσμο όπου η ιδιωτική περιουσία της πρώην βασιλικής οικογένειας βρίσκεται ακόμη στα χέρια του κράτους. Είναι ντροπή. Ακόμη και η Ρωσία και η Γιουγκοσλαβία επέστρεψαν ιδιωτικές περιουσίες στις βασιλικές οικογένειες», πρόσθεσε. Ερωτηθείς αν η οικογένειά του θα εκθέσει τη συλλογή σε μουσείο, ο πρίγκιπας Φιλιμπέρτο είπε ότι προέχει η επιστροφή των κοσμημάτων και στη συνέχεια θα αποφασίσουν τι θα τα κάνουν.

Η πρώτη συνάντηση μιας διαδικασίας που προβλέπεται μακρά έγινε την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ δικηγόρων του Οίκου της Σαβοΐας και εκπροσώπων της Τράπεζας της Ιταλίας και απέβη άκαρπη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Επέλαση χωρίς τέλος των Ρώσων που κατέλαβαν το Αρτιομόβσκ και εισήλθαν σε Μποχντανίβκα-Στην όχθη του Δνείπερου έχουμε το δράμα εκατοντάδων Ουκρανών (Βίντεο)

Αμερικανός ειδικός: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει μέχρι τον Φεβρουάριο-Όλα δείχνουν ήττα κατά κράτος του Κιέβου...