Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Πύραυλοι! Η συνήθεια της Δευτέρας: Ξαναχτυπήθηκαν τα Εμιράτα από τους Χούτι! Τι σημαίνει πρακτικά το νέο μοτίβο επιθέσεων (Βίντεο)

Γράφαμε προ μιας εβδομάδας πως δέχεται επίθεση το Άμπου Ντάμπι, αλλά κατά πως φαίνεται οι Χούτι απέκτησαν βδομαδιάτικη συνήθεια! 

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναχαίτισαν βαλλιστικούς πυραύλους με στόχο την πρωτεύουσα Αμπού Ντάμπι.

https://twitter.com/AmichaiStein1/status/1485477439560114179?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Eembeddedtimeline%7Ctwterm%5Elist%3AJerusalem_Post%3Ajpost_tweets%7Ctwgr%5EeyJ0ZndfZXhwZXJpbWVudHNfY29va2llX2V4cGlyYXRpb24iOnsiYnVja2V0IjoxMjA5NjAwLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfSwidGZ3X2hvcml6b25fdHdlZXRfZW1iZWRfOTU1NSI6eyJidWNrZXQiOiJodGUiLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfSwidGZ3X3NwYWNlX2NhcmQiOnsiYnVja2V0Ijoib2ZmIiwidmVyc2lvbiI6bnVsbH19&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.jpost.com%2Ftwitter

Ο αναλυτής περί θεμάτων Μέσης Ανατολής Seth J. Frantzman μιλάει για την δεύτερη πυραυλική επίθεση των Χούτι στα ΗΑΕ αναρωτώμενος αν αυτή είναι η νέα κανονικότητα


Η δεύτερη επίθεση εμφανίζεται μικρότερη, αλλά παρ' όλα αυτά δείχνει πλέον ότι οι Χούθι πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να επεκτείνουν τον πόλεμο στα ΗΑΕ, αναφέρει ο Φράντζμαν. 
 

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι έβαλαν στο στόχαστρο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα το πρωί της Δευτέρας. Αυτό έρχεται στον απόηχο των αναφορών ότι τα συστήματα αεράμυνας την περασμένη Δευτέρα είχαν αναχαιτίσει ορισμένες από τις απειλές. Την περασμένη εβδομάδα η επίθεση αφορούσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη, βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ. Η δεύτερη επίθεση εμφανίζεται μικρότερη αλλά παρ' όλα αυτά δείχνει πλέον ότι οι Χούθι πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να επεκτείνουν τον πόλεμο στα ΗΑΕ. 

Αυτό είναι σημαντικό, διότι σε αντίθεση με τις επιθέσεις των Χούθι στη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ είναι σημαντικός κόμβος διεθνούς εμπορίου και τουρισμού. Επίσης, κατοικούνται από μια μεγάλη κοινότητα ομογενών από όλο τον κόσμο. Οι Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, έχουν στόχο να δείξουν ότι μπορούν να σταματήσουν την αεροπορική κυκλοφορία προς τα ΗΑΕ και να διαταράξουν την ομαλότητα. Καθώς τα ΗΑΕ προσπάθησαν να αποτελέσουν μέρος μιας σταθεροποιητικής ομάδας χωρών, μπαίνουν τώρα στο στόχαστρο του Ιράν, σημειώνει ο αναλυτής. 

Οι Χούθι καυχήθηκαν ανοιχτά για τη στοχοποίηση των ΗΑΕ και τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης έχουν επαναλάβει τις προειδοποιήσεις τους. Ο στόχος είναι να δείξουν ότι μπορούν να λένε ανοιχτά τι θα κάνουν και στη συνέχεια να το κάνουν. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πραγματικές επιπτώσεις. Μετά τις πρώτες επιθέσεις, υπήρξαν βομβαρδιστικές επιδρομές κατά των Χούθι από τους Σαουδάραβες, προφανώς, αλλά αυτές οδήγησαν σε θύματα που στη συνέχεια καταδικάστηκαν. Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι αεροπορικές επιδρομές είχαν σκοτώσει ανθρώπους σε μια φυλακή. Αυτό δεν φάνηκε ως πολύ χρήσιμα αντίποινα, και το μόνο που οδήγησε σε ένα ακόμη προπαγανδιστικό...στόριτων Χούτι που ισχυρίζονταν ότι πρόκειται για "έγκλημα κατά της ανθρωπότητας". Αυτό αποσπά την προσοχή από το γεγονός ότι οι Χούθι προσπαθούν τώρα να ρίξουν πυραύλους στο Άμπου Ντάμπι.  


Η νέα πυραυλική επίθεση των Χούθι


Η επίθεση της Δευτέρας 24 Ιανουαρίου αναφέρθηκε από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Το δημοσίευμα του Fars News ισχυρίστηκε ότι βασίστηκε στις πληροφορίες του ρωσικού Sputnik. Είπε ότι υπήρξαν αναφορές για ενεργοποίηση της αεράμυνας και ακούστηκαν εκρήξεις. Αυτές μπορεί να είναι εκρήξεις από τις αναχαιτίσεις. "Δεν είναι ακόμη σαφές τι προκάλεσε την έκρηξη και τον ήχο του συναγερμού και οι επίσημες πηγές δεν έχουν δημοσιεύσει καμία είδηση σχετικά με αυτό", ανέφεραν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Το δημοσίευμα ανέφερε επίσης ότι το κανάλι Sabareen News Telegram δημοσίευσε "εικόνες καπνού στον ουρανό του Άμπου Ντάμπι". Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτές οι αναφορές ήρθαν νωρίς το πρωί.  

https://twitter.com/no_itsmyturn/status/1485414683922284544?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1485416810522595331%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es2_&ref_url=https%3A%2F%2Fenglish.alarabiya.net%2FNews%2Fgulf%2F2022%2F01%2F24%2FArab-Coalition-Ballistic-missile-downed-over-Saudi-town-of-Dhahran-Al-Janub

"Η αεράμυνα του στρατού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ενεργοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας για να αντιμετωπίσει εχθρικούς στόχους και οι εικόνες που διέρρευσαν δείχνουν το σύστημα να αναχαιτίζει αρκετούς πυραύλους", ανέφερε το Sputnik. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι άκουσαν τουλάχιστον τέσσερις εκρήξεις", ανέφερε το δημοσίευμα. Υποστήριξε ότι τα επιβατικά αεροπλάνα σταμάτησαν και δημιουργήθηκε μια περιοχή "απαγόρευσης πτήσεων". Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι Χούθι έχουν προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε στοχοποίηση της Υεμένης από τα ΗΑΕ θα οδηγήσει σε περισσότερες τέτοιες επιθέσεις.  

https://twitter.com/no_itsmyturn/status/1485416810522595331

 
Το Associated Press έγραψε ότι "βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τον ουρανό πάνω από την πρωτεύουσα να φωτίζεται πριν από την αυγή, με σημεία φωτός που μοιάζουν με πυραύλους αναχαίτισης στον ουρανό... η πυραυλική βολή διέκοψε την κυκλοφορία στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Άμπου Ντάμπι για περίπου μία ώρα".

Η ικανότητα των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι να διακόπτουν την εναέρια κυκλοφορία σε ένα μεγάλο διεθνές αεροδρόμιο είναι σημαντική. Δείχνει την αυξανόμενη απειλή και εμβέλειά τους. Αναβαθμίζονται σε μια σημαντική περιφερειακή απειλή και εντολοδόχο του Ιράν. Όπως η Χεζμπολάχ έγινε μια διεθνής απειλή, με πλοκάμια που εκτείνονται στη Νότια Αμερική και την Αφρική, έτσι και οι Χούτι έχουν πάρει στεροειδή από την υποστήριξη του Ιράν. ΠΛαμβάνουν τεχνολογία όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους. Οι Ιρανοί τους χρησιμοποιούν ως πεδίο δοκιμών για νέα τεχνολογία μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων. Παρέχουν στο Ιράν επιρροή στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου το Ιράν έχει στείλει κατασκοπευτικά πλοία του IRGC. Επιπλέον, το Ιράν έχει στείλει στην Υεμένη σημαντικούς αξιωματούχους του IRGC. Ένας κορυφαίος διπλωμάτης του Ιράν, ο οποίος ήταν πιθανότατα επίσης σύμβουλος της IRGC στους Χούθι, πέθανε από Covid τον Δεκέμβριο αφού υπηρέτησε στην Υεμένη.  

Ιρανική τεχνολογία δοκιμάζεται στα ΗΑΕ


Η επίθεση στα ΗΑΕ έρχεται επίσης μία ημέρα μετά την ανακοίνωση από τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Υπουργό Καινοτομίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας ενός επενδυτικού ταμείου υψηλής τεχνολογίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η ισραηλινή πρωτοβουλία προβλέπει ένα "διμερές βιομηχανικό ταμείο Ε&Α με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το οποίο θα υποστηρίζει αιτήματα για κοινές δραστηριότητες μεταξύ ισραηλινών και εμιρατινών εταιρειών", ανέφεραν τα υπουργεία. "Η υποστήριξη του ταμείου θα επιτρέψει την πρόσβαση σε διεθνείς πόρους, γνώσεις, τεχνολογία και υποδομές που δεν υπάρχουν επί του παρόντος στο Ισραήλ και θα επιτρέψει επίσης τη βοήθεια προς τις ισραηλινές εταιρείες μέσω της πρόσληψης τοπικών εταίρων, της συμμόρφωσης με τους ξένους κανονισμούς και της δημιουργίας πλεονεκτημάτων μάρκετινγκ, οικονομικών ή επιχειρηματικών πλεονεκτημάτων". 

https://twitter.com/no_itsmyturn/status/1485413276494274562


Οι αναφορές των ιρανικών μέσων ενημέρωσης έχουν συχνά υποστηρίξει ότι οι Χούτι διεξάγουν πόλεμο όχι μόνο κατά της Σαουδικής Αραβίας και τώρα των ΗΑΕ, αλλά αποτελούν επίσης μέρος της ευρύτερης ιρανικής "αντίστασης" κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ. Τον Ιανουάριο του 2021 δημοσιεύματα ανέφεραν ότι το Ιράν είχε στείλει το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Shahed 136 στην Υεμένη. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος έχει εμβέλεια περίπου 2.000 χιλιομέτρων και θα μπορούσε να φτάσει στο Ισραήλ. 

Το Ισραήλ έχει εκφράσει την αλληλεγγύη του στα ΗΑΕ απέναντι στις επιθέσεις. Ωστόσο, το συνολικό πλαίσιο της ιρανικής επέκτασης του πολέμου των Χούτι στον ουρανό του Άμπου Ντάμπι δείχνει πώς η ιρανική απειλή για την περιοχή αυξάνεται ραγδαία και περιλαμβάνει το χέρι σε επιθέσεις σε ένα τόξο περίπου τριών χιλιάδων χιλιομέτρων από τον Λίβανο έως τον Κόλπο. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Yair Lapid δήλωσε χθες Κυριακή ότι "το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μοιράζονται το ίδιο πάθος για την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον και την οικονομία". Ενώ το Ισραήλ και τα ΗΑΕ θέλουν να επενδύσουν στην τεχνολογία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, το μήνυμα του Ιράν είναι ότι μπορεί να επιδιώξει την αποσταθεροποίηση της ποιότητας ζωής σε ολόκληρη την περιοχή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ