Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Πουλάει την ψυχή του στο διάβολο ο Ερντογάν για να σώσει την τουρκική οικονομία και το πολιτικό του "σαρκίο"

Μετά την συμφωνία Τουρκίας-ΗΑΕ περί ανταλλαγής νομισμάτων 5 δισ. δολαρίων η γειτονική μας χώρα σύμφωνα με το Bloomberg σχεδιάζει να χορηγήσει 51,5 δισεκατομμύρια λίρες (3,8 δισεκατομμύρια δολάρια) στις κρατικές τράπεζες για να διασφαλίσει ότι θα συνεχίσουν να δανείζουν τις επιχειρήσεις, αφού η πτώση ρεκόρ της λίρας κατέστρεψε τα αποθεματικά τους.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Τουρκίας θα ενισχύσει το βασικό κεφάλαιο των TC Ziraat Bankasi AS, Turkiye Halk Bankasi AS και Turkiye Vakiflar Bankasi TAO καθώς και των θυγατρικών τους ισλαμικών τραπεζών, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος με άμεση γνώση του θέματος, ζητώντας να μην κατονομαστεί καθώς η απόφαση δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Σύμφωνα με το τρέχον σχέδιο, η Ziraat θα λάβει 22,5 δισεκατομμύρια λίρες, ενώ η Halkbank και η Vakifbank θα λάβουν 13,5 δισεκατομμύρια λίρες η καθεμία, δήλωσε ο αξιωματούχος. Οι ισλαμικές τραπεζικές μονάδες θα λάβουν συνολικά 2 δισεκατομμύρια λίρες, είπε.

Μετά την είδηση, οι μετοχές της Halkbank σημείωσαν άλμα έως και 3,9%, ενώ η μετοχή της Vakifbank αυξήθηκε έως και 3,3% στις συναλλαγές στη Borsa Istanbul. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωνε άνοδο 0,8% στις 12:04 μ.μ.

Η πτώση της λίρας και η προσπάθεια των κρατικών τραπεζών να διατηρήσουν το κόστος των δανείων σε χαμηλά επίπεδα μετά την πανδημία Covid-19 έχουν διαβρώσει τα ταμειακά τους αποθέματα, απαιτώντας από την κυβέρνηση να χορηγήσει κεφάλαια για τρίτη φορά μέσα σε περίπου τρία χρόνια.

https://www.youtube.com/watch?v=5ih8IX0iL-o

Το Turkiye Varlik Fonu, το ταμείο πλούτου γνωστό και ως TWF, κατέχει πλειοψηφικό μερίδιο και στους τρεις κρατικούς δανειστές. Διέθεσε 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη των τραπεζών σε δύο ξεχωριστούς γύρους το 2019 και το 2020. Το ταμείο χρηματοδότησε την προηγούμενη εισφορά μετρητών μέσω πωλήσεων ομολόγων από το Υπουργείο Οικονομικών σε τράπεζες στην τοπική αγορά. Παρά τις ενέσεις, ο μέσος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των κρατικών τραπεζών υποχώρησε στο 16% στα τέλη Νοεμβρίου από 18% στα τέλη του 2019, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της τραπεζικής εποπτικής αρχής. Εκπρόσωπος της Ziraat Bank αρνήθηκε να σχολιάσει. Εκπρόσωποι της Halkbank και της Vakifbank δεν απάντησαν σε τηλεφωνήματα και γραπτά μηνύματα που ζητούσαν σχόλια. Εκπρόσωπος του TWF δήλωσε ότι το ταμείο θα συνεχίσει να στηρίζει τις τράπεζες, όπως έχει κάνει στο παρελθόν.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα έχει συμφωνίες swap με την Κίνα, το Κατάρ και τη Νότια Κορέα, συνολικού ύψους περίπου 23 δισ. δολαρίων, ως αντίδοτα στην κρίση της λίρας. Η συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ου προαναφέραμε θα είναι τριετής με δυνατότητα επέκτασης.

H συμφωνία με τα Εμιράτα 

Οι κεντρικές τράπεζες της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) ανακοίνωσαν χθες την υπογραφή συμφωνίας ανταλλαγής νομισμάτων (swap), ύψους σχεδόν 5 δισ. δολαρίων, μία ένδειξη της αναθέρμανσης των διπλωματικών σχέσεων που παρέχει στην 'Αγκυρα χρηματοδοτική στήριξη καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με οικονομική αναταραχή.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε μετά την επιδίωξη των δύο ανταγωνιστών στην περιοχή να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους που είχαν ενταθεί σοβαρά μετά τις εξεγέρσεις της Αραβικής 'Ανοιξης το 2011.

Η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το συνάλλαγμα για να ενισχύσει τα διαθέσιμά της, τα οποία βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο 20ετίας σε καθαρή βάση μετά τις δαπανηρές παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος που ξεκίνησε η κεντρική τράπεζα τον περασμένο μήνα για να αναχαιτίσει την κρίση της τουρκικής λίρας.

Η ισοτιμία της λίρας, που είχε κάνει βουτιά 44% έναντι του δολαρίου πέρυσι, υποχώρησε 0,5% στις 13,6 λίρες ανά δολάριο στις 10.45 (ώρα Ελλάδας).

Οι δύο κεντρικές τράπεζες ανέφεραν ότι η συμφωνία θα είναι τριετής με δυνατότητα επέκτασης και το ύψος της ανέρχεται σε 64 δισ. λίρες και 18 δισ. ντιρχάμ (το νόμισμα των ΗΑΕ).

«Η συμφωνία αυτή δείχνει τη δέσμευση των δύο κεντρικών τραπεζών για την εμβάθυνση του διμερούς εμπορίου σε εγχώρια νομίσματα για την προώθηση των οικονομικών και χρηματοδοτικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας», ανέφερε ο διοικητής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, Σαχάπ Καβτσίογλου, στην ανακοίνωση.

Η συμφωνία ακολουθεί την επίσκεψη της πρίγκιπα του θρόνου του Αμπού Ντάμπι, σεΐχη Mohammed bin Zayed al-Nahyan, στην Τουρκία τον Νοέμβριο, κατά την οποία ο Καβτσίογλου είχε προκαταρκτικές συζητήσεις με αξιωματούχους των ΗΑΕ για μία συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα έχει συμφωνίες swap με την Κίνα, το Κατάρ και τη Νότια Κορέα, συνολικού ύψους περίπου 23 δισ. δολαρίων.

Τα καθαρά συναλλαγματικά διαθέσιμα της τουρκικής κεντρικής τράπεζας μειώθηκαν σε 7,95 δισ. δολάρια στις 7 Ιανουαρίου - το χαμηλότερο επίπεδο από το 2002.

Ο βασιλιάς του Bitcoin έφτασε στην Τουρκία! 

  •  

Και μέσα σε όλα ο 41χρονος πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Nayib Bukele, ο οποίος μετέτρεψε το επίσημο νόμισμα σε Bitcoin, βρίσκεται στην Τουρκία. Ο Μπουκέλε, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 16:30, ανακοίνωσε την άφιξή του στην Τουρκία με χιουμοριστικό τρόπο στο Twitter. Οι αναρτήσεις του Nayib Bukele έγιναν viral στα social media.

 

 

Το επίσημο νόμισμα του Ελ Σαλβαδόρ, το οποίο χρησιμοποιεί το δολάριο ΗΠΑ, μετατράπηκε σε Bitcoin τον περασμένο Σεπτέμβριο . Έχοντας το μεγαλύτερο μερίδιο στη μετάβαση, ο Bukele άνοιξε νέους δρόμους στον κόσμο. Ο Bukele, ο οποίος χρησιμοποιεί ενεργά την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ενδιαφέρεται επίσης για τα κρυπτονομίσματα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ