Κόσμος

Αυστρία: Κάνει τον εμβολιασμό υποχρεωτικό και δίνει κίνητρα στους πολίτες

Κίνητρα για την προώθηση των εμβολιασμών κατά του Covid-19 ανακοίνωσε η Αυστρία, η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προχωράει στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών της. 

Περίπου το 72% όλων των Αυστριακών έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής.

Το κράτος θα ξεκινήσει κλήρωση για τους εμβολιασμένους προσφέροντας επιταγές αξίας 500 ευρώ που ισχύουν για ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλες υπηρεσίες, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ την Πέμπτη. Επιταγή θα κερδίζει ένα στα δέκα διανεμημένα εμβόλια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι δήμοι θα λάβουν επίσης προοδευτικές κρατικές επιχορηγήσεις όταν φτάσουν τα ποσοστά εμβολιασμού 80%, 85% και 90%, αντίστοιχα.

Οι δαπάνες για τα κίνητρα ενδέχεται να φτάσουν το 1,4 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση στρέφεται σε μια προσέγγιση «καρότο και μαστίγιο» καθώς εισάγει τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Ο κανονισμός πιθανότατα θα ψηφιστεί από την Κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου την Πέμπτη με πρόσθετη υποστήριξη από δύο από τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ενάντια στο μέτρο έχει ταχθεί το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας. Μάλιστα ηγήθηκε των διαδηλώσεων τις τελευταίες εβδομάδες στις οποίες συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες. Πολλές διαδηλώσεις είχαν προγραμματιστεί για την Πέμπτη, με την αστυνομία να ανακοινώνει μια ζώνη ασφαλείας 300 μέτρων (1.000 πόδια) γύρω από το Κοινοβούλιο.

Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού υποστηρίζει την πολιτική για τα εμβόλια, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το πώς η κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό χωρίς υπερβολικό έλεγχο στην κοινωνία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ