Κόσμος

Ολλανδία: Αποκαλύφθηκε ποιος πρόδωσε την Άννα Φρανκ

Η κρυψώνα της προδόθηκε στους Ναζί από τον Εβραίο συμβολαιογράφο Arnold van der Berg, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα που περιλάμβανε τον συνταξιούχο πράκτορα του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των ΗΠΑ (FBI), Vincent Pancock, και περίπου 20 ιστορικούς, εγκληματολόγους και ειδικούς στην ανάλυση δεδομένων.

Περισσότερα από 75 χρόνια μετά την εισβολή των Ναζί στο κρησφύγετό της στο Άμστερνταμ, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι «πολύ πιθανό» ο Βαν ντεν Μπεργκ να πρόδωσε την οικογένεια Φρανκ για να σώσει την οικογένειά του, δήλωσε το μέλος της ερευνητικής ομάδας, Peter van Twisk, ανέφερε το Tanjug.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως ανακοινώθηκε, η προσπάθεια ταυτοποίησης του προδότη δεν είχε στόχο να οδηγήσει σε ποινική δίωξη, αλλά στη λύση ενός από τα μεγαλύτερα άλυτα μυστήρια στην Ολλανδία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Χρησιμοποιώντας μεγάλες τεχνικές ανάλυσης δεδομένων, καταρτίστηκε μια κύρια βάση δεδομένων με λίστες συνεργατών των Ναζί, πληροφοριοδότες, ιστορικά έγγραφα, αστυνομικά αρχεία και προηγούμενη έρευνα για την αποκάλυψη νέων ενδείξεων.

Δεκάδες σενάρια και τοποθεσίες των υπόπτων απεικονίστηκαν στον χάρτη προκειμένου να εντοπιστεί ο προδότης, με βάση τη γνώση της κρυψώνας και το κίνητρο.

Οι Ναζί βρήκαν την Άνα, στις 4 Αυγούστου 1944, μετά από δύο χρόνια σε ένα μυστικό δωμάτιο όπου κρυβόταν.

Η κυρία Mip Gis, μια από τις βοηθούς αυτής της οικογένειας, κράτησε το ημερολόγιο της Ana σε ασφαλές μέρος, μέχρι που ο πατέρας της Ana, Otto, το δημοσίευσε το 1947, δύο χρόνια μετά τον θάνατο της Ana στο στρατόπεδο Bergen Belsen σε ηλικία 15 ετών.

Το ημερολόγιό της έχει διαβαστεί από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο και έχει μεταφραστεί σε 60 γλώσσες, με τίτλο «The Diary of Anne Frank», στο οποίο περιέγραψε τις ημέρες της αιχμαλωσίας της για 2 ολόκληρα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων κρυβόταν από τους Ναζί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Τι είδους και πόσο οπλισμό στείλαμε τελικά στην Ουκρανία; Τα καλάζνικοφ, οι S-300, ένα πλοίο με επικίνδυνο φορτίο και ένα άρθρο που δημιουργεί προβληματισμό

"Για παράδειγμα, το πώς η Ελλάδα έφτασε στην κατοχή της 20.000 τυφέκια εφόδου τύπου ΑΚ είναι μια τουλάχιστον...
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Σε γέννησα, θα σε σκοτώσω»! Ρώσοι ειδικοί: Αυτό είναι το μέλλον του Συντάγματος Αζόφ-Αυτοί οι Νατοϊκοί συνελήφθησαν στο Αζοφσταλ

Ρώσοι ειδικοί εκτιμούν ότι οι εθνικιστές του Συντάγματος Αζόφ θα γυρίσουν να δαγκώσουν το χέρι που τους ταΐζει... τις...