Κόσμος

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αναπτύσσει όπλα λέιζερ στη Μέση Ανατολή για την αντιμετώπιση των Ιρανικών drones (βίντεο)

"Υπάρχει μια αύξηση της δύναμης αντιπυραυλικής άμυνας και των πυραύλων κρουζ και των ιρανικών UAV και η διάδοση αυτών των UAV σε όλη την περιοχή", δήλωσε ο Κούπερ σε συνέδριο στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) την Παρασκευή. "Υπήρξε μια δραματική αύξηση της δραστηριότητας των UAV στην περιοχή: είναι σημαντικά διαφορετική".

Σε απάντηση, ο Πέμπτος Στόλος αναπτύσσει και αναπτύσσει τη χρήση όπλων λέιζερ ή κατευθυνόμενης ενέργειας στα πολεμικά πλοία του στην περιοχή, δήλωσε ο Κούπερ, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να αποκαλύψει λεπτομέρειες για το έργο αυτό.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αναπτύσσει "όπλα λέιζερ σε πολεμικά πλοία στην περιοχή. Αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο εργαζόμαστε αρκετά έντονα. Για ευνόητους λόγους, δεν πρόκειται να μιλήσω γι' αυτό", δήλωσε ο Κούπερ.

Από τον Σεπτέμβριο του 2021, ο Πέμπτος Στόλος είχε ενεργοποιήσει την Task Force 59 ως την ομάδα εργασίας μη επανδρωμένων οχημάτων και πληροφοριών στην περιοχή που επιχειρεί από το Μπαχρέιν και την Ιορδανία και η επιχείρηση έχει ήδη "ξεπεράσει κάθε προσδοκία μας" με μη επανδρωμένα θαλάσσια οχήματα που εκτοξεύονται από το λιμάνι της Άκαμπα στο νοτιοδυτικό άκρο της Ιορδανίας, ικανά να λειτουργούν έως και 33 ημέρες κάθε φορά, πρόσθεσε ο Κούπερ.

Προηγούμενες αναφορές

Νωρίτερα τον περασμένο Δεκέμβριο, το USS Portland του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ δοκίμασε ένα όπλο λέιζερ πυροβολώντας έναν πλωτό στόχο στη Μέση Ανατολή, είχε ανακοινώσει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στις 15 Δεκεμβρίου.

Οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι το οπλικό σύστημα λέιζερ, που θεωρείται το "ισχυρότερο" που έχει αναπτυχθεί σε επιχειρησιακό σκάφος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών που διαχειρίζονται οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το όπλο, που ονομάζεται επισήμως Laser Weapon System Demonstrator (LWSD) Mk2 Mod 0, παραλήφθηκε από το USS Portland στα τέλη του 2019. Δοκιμάστηκε για πρώτη φορά από το σκάφος τον Μάιο του 2020 για την κατάρριψη ενός μικρού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Στις 14 Δεκεμβρίου, το USS Portland πραγματοποίησε δοκιμαστική επιχείρηση του LWSD στο στόχο στον Κόλπο του Άντεν, ο οποίος χωρίζει την Ανατολική Αφρική από την Αραβική Χερσόνησο.

Σύμφωνα με τον 5ο στόλο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που εδρεύει στη Μέση Ανατολή, το όπλο λέιζερ "ενέπλεξε" τον στόχο κατά τη διάρκεια της επίδειξης. Δεν διευκρίνισε την έκταση των ζημιών που υπέστη ο στόχος ή αν καταστράφηκε ως αποτέλεσμα των βολών.

"Το LWSD [Laser Weapon System Demonstrator] θεωρείται επόμενης γενιάς συνέχεια του συστήματος όπλων λέιζερ (LaWS) που η πλωτή προωθημένη βάση συγκέντρωσης USS Ponce (AFSB(I)-15) δοκίμασε επί τρία χρόνια ενώ επιχειρούσε στη Μέση Ανατολή", σύμφωνα με ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού για την επίδειξη στον Κόλπο του Άντεν.

"Η γεωγραφία, το κλίμα και η στρατηγική σημασία της περιοχής προσφέρουν ένα μοναδικό περιβάλλον για τεχνολογική καινοτομία", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το LWSD Mk 2 Mod 0 αναπτύχθηκε από την Northrop Grumman για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος Solid-State Laser Technology Maturation (SSL-TM) και είναι ένα όπλο λέιζερ κατηγορίας 150 κιλοβάτ.

"Πραγματοποιώντας προηγμένες δοκιμές στη θάλασσα εναντίον UAV και μικρών σκαφών, θα αποκτήσουμε πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες του συστήματος επίδειξης όπλων Solid State Laser Weapons System Demonstrator έναντι πιθανών απειλών", ανέφερε ο πλοίαρχος Karrey Sanders, ο προηγούμενος διοικητής, σύμφωνα με το Business Insider. "Με αυτή τη νέα προηγμένη ικανότητα, επαναπροσδιορίζουμε τον πόλεμο στη θάλασσα για το Πολεμικό Ναυτικό".

Σύμφωνα με διάφορες αναφορές των μέσων ενημέρωσης, οι Χούθι έχουν τοποθετήσει στα νερά μη επανδρωμένα σκάφη τα οποία μπορούν να χειριστούν πιλοτικά με τηλεχειρισμό και μπορούν να σταλούν στην τοποθεσία του στόχου πριν από την πυροδότηση.

Το 2018, αξιωματούχοι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων μοιράστηκαν βίντεο με ένα μη επανδρωμένο σκάφος, υποστηρίζοντας ότι στο σύστημα καθοδήγησης του σκάφους χρησιμοποιήθηκε ιρανικός εξοπλισμός. Ωστόσο, το Ιράν αναμενόμενα απέρριψε τις κατηγορίες.

Όπλα λέιζερ - Αποτελούν Game Changer;

Τα όπλα λέιζερ αποκτούν τεράστια σημασία ειδικά μετά την αύξηση της παγκόσμιας "απειλής των μη επανδρωμένων αεροσκαφών" και μπορούν να αλλάξουν την πορεία της μάχης, όπως φάνηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν.

Τα λέιζερ παρέχουν το τεράστιο πλεονέκτημα της ταχύτητας, της μυστικότητας, της ακρίβειας και επίσης "πρακτικά άπειρη γεμιστήρα". Αποδεικνύονται επίσης πιο αποδοτικά λόγω του χαμηλού "κόστους ανά βολή".

Ενώ τα όπλα λέιζερ δεν έχουν το φαινόμενο της "κινητικής απώθησης", ακόμη και μια αδύναμη δέσμη λέιζερ είναι ενδεχομένως να διαταράξει τους εχθρικούς πυραύλους με μεγάλη ακρίβεια. Τα ισχυρά όπλα λέιζερ μπορούν να αποδεκατίσουν περαιτέρω τα πτερύγια ελέγχου πτήσης ενός πυραύλου και μπορούν επίσης να πυροδοτήσουν θερμικά τις πολεμικές κεφαλές τους.

Η κατοχή όπλων λέιζερ παρέχει σε κάθε στρατό την ευκολία να μην χρειάζεται να μεταφέρει τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών. Καθώς η σφοδρή ενέργεια των όπλων λέιζερ προέρχεται απευθείας από τις πηγές ενέργειας των συστημάτων, όπως γεννήτριες ή μπαταρίες, δεν υπάρχει ανάγκη μεταφοράς πυρομαχικών σε μέρη που είναι ευαίσθητα σε επιθέσεις.

Αυτό μειώνει επίσης το φορτίο, με αποτέλεσμα να απαιτείται λιγότερος εξοπλισμός και πιο αθόρυβη μετακίνηση των στρατευμάτων.

https://twitter.com/US5thFleet/status/1471070026748858368?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1471070026748858368%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Feurasiantimes.com%2Fus-navy-actively-deploying-laser-weapons-in-the-middle-east%2F

Τέτοια ενεργειακά όπλα απαιτούνται επίσης για την παροχή ενός στενότερου στρώματος άμυνας, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη διείσδυση βομβαρδιστικών stealth όπως το B-2 ή το επερχόμενο B-21 στους εχθρικούς εναέριους χώρους.

Επί του παρόντος, το B-2 βασίζεται στη stealth του για την είσοδο στις ζώνες άμυνας του εχθρού, αλλά δεν διαθέτει τα απαιτούμενα συστήματα άμυνας έναντι των πυραυλικών αναχαιτιστικών συστημάτων που μπορούν να καταρρίψουν το βομβαρδιστικό μόλις εντοπιστεί στο ραντάρ.

Εάν τα όπλα λέιζερ χρησιμοποιηθούν σε σημαντικούς αριθμούς, η σημερινή κατάσταση όπου τα μαχητικά stealth που είναι εξοπλισμένα με πυραύλους πέραν της οπτικής εμβέλειας ευνοούνται μπορεί να αλλάξει. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι χρησιμοποιούνται πολλοί πύραυλοι για να επιτευχθεί η θανάτωση, ενώ, με τα όπλα λέιζερ, δύσκολα μπορεί κανείς να αποφύγει μια ακτίνα λέιζερ λόγω της υψηλής ταχύτητας και ακρίβειας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ