Κόσμος

Αφγανιστάν: Ο ΟΗΕ χρειάζεται ποσό ρεκόρ για να εξασφαλίσει τη χώρα

Το ποσό ρεκόρ, ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ζητά ο ΟΗΕ για να μπορέσει να καλύψει την ανθρωπιστική βοήθεια που χρειάζεται το Αφγανιστάν για το 2022 και να εξασφαλίσει ένα μέλλον για τη χώρα που απειλείται με ανθρωπιστική καταστροφή.

Για το εν λόγω πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ότι πρόκειται απλώς για έκτακτη λύση, αλλά «το γεγονός είναι ότι χωρίς (αυτό το σχέδιο βοήθειας), δεν θα υπάρχει μέλλον» για το Αφγανιστάν.

Ο ΟΗΕ έχει ανάγκη 4,4 δισ. δολάρια από τις δωρήτριες χώρες προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες του Αφγανιστάν για το 2022. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει ζητηθεί ποτέ για μόνο μια χώρα, όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΟΗΕ.

Το ποσό χρειάζεται για υπηρεσίες όπως διανομή τροφίμων και στήριξη της γεωργίας αλλά και για να χρηματοδοτήσει τις υπηρεσίες υγείας, τη θεραπεία του υποσιτισμού, την παροχή έκτακτων καταλυμάτων, την πρόσβαση σε πόσιμο νερό και στο αποχετευτικό σύστημα, αλλά και την εκπαίδευση.

Περίπου 22 εκατομμύρια άνθρωποι, περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του Αφγανιστάν, έχουν ανάγκη τη βοήθεια αυτή. Παράλληλα, ο ΟΗΕ χρειάζεται ακόμη 623 εκ. δολάρια επιπλέον για να προσφέρει βοήθεια στους 5,7 εκατομμύρια Αφγανούς πρόσφυγες που ζουν σε πέντε γειτονικές χώρες, κυρίως στο Ιράν και στο Πακιστάν.

Ο Φιλίπο Γκράντι, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, προειδοποίησε ότι «αν η χώρα καταρρεύσει, (…) τότε θα δούμε πολύ μεγαλύτερη έξοδο. Και αυτή τη μετακίνηση πληθυσμού θα είναι δύσκολο να τη διαχειριστούμε στην περιοχή και πέραν αυτής, διότι δεν θα σταματήσει στην περιοχή».

Δεν θα φτάσουν στους Ταλιμπάν τα χρήματα

Από τον Αύγουστο, στην εξουσία στο Αφγανιστάν βρίσκονται οι Ταλιμπάν, οι οποίοι εκδίωξαν την κυβέρνηση μετά την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα έπειτα από 20 χρόνια παρουσίας.

Το καθεστώς κυρώσεων που έχει υιοθετηθεί με στόχο να πείσει τους ισλαμιστές να κάνουν υποχωρήσεις έχει βυθίσει τη χώρα –η οποία ήδη σε μεγάλο βαθμό ήταν εξαρτημένη από τη διεθνή βοήθεια– σε οικονομική κρίση. Αυτή επιδεινώθηκε περαιτέρω από την ξηρασία που πλήττει το Αφγανιστάν εδώ και αρκετά χρόνια.

Για να καθησυχάσει τους δωρητές, ο Γκρίφιθς επέμεινε ότι οι πόροι που θα συγκεντρωθούν δεν θα περάσουν από τους Ταλιμπάν, αλλά θα χρησιμοποιηθούν απευθείας από τις περίπου 160 μη κυβερνητικές οργανώσεις και τις υπηρεσίες του ΟΗΕ που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο να διευκολύνει για ένα χρόνο τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και οι κινήσεις καλής θέλησης από την πλευρά των ΗΠΑ συνέβαλαν στο να καθησυχάσουν τους χρηματοοικονομικούς παράγοντες, που είχαν πάψει να κάνουν συναλλαγές με τη χώρα υπό τον φόβο κυρώσεων, με αποτέλεσμα να το Αφγανιστάν να στερείται την απαραίτητη ρευστότητα για τη λειτουργία του κράτους.

Δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί συχνά μένουν απλήρωτοι επί μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ντε φάκτο διάλογος

Την ώρα που η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να αναζητά αποτελεσματικά μέσα για να ασκήσει πίεση στους Ταλιμπάν, ώστε να βελτιώσουν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυρίως των δικαιωμάτων των γυναικών, ο Γκράντι εξήγησε ότι αυτή η βοήθεια «θα δημιουργήσει επίσης έναν χώρο διαλόγου με τους Ταλιμπάν, που είναι πολύτιμος».

«Οι συνάδελφοί μας επί του πεδίου τους μιλούν καθημερινά, φυσικά μιλούν για πρόσβαση, παραδόσεις, ανάγκες, αλλά και για την εργασία των γυναικών, την επιστροφή των κοριτσιών στο σχολείο, τα δικαιώματα των μειονοτήτων», εξήγησε.

«Αυτόν τον χώρο πρέπει να τον διατηρήσουμε, διότι, προς το παρόν, το πολιτικό σκέλος έχει μείνει πίσω», πρόσθεσε ο Γκράντι, παραδεχόμενος ότι θα χρειαστεί χρόνος «για να φτάσουμε στη σταθερότητα και, ποιος ξέρει, ίσως σε κάποια μορφή εξομάλυνσης».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ