Κόσμος

Φθηνότερα, αλλά όχι αξιόπιστα: Γιατί η Κίνα χάνει έδαφος στην παγκόσμια αγορά εξαγωγών όπλων

Παρά τους υψηλούς ισχυρισμούς της, οι εμπειρογνώμονες αμφιβάλλουν για την ποιότητα των κινεζικών όπλων και οπλισμού, δεδομένης της συνολικής πτώσης του μεριδίου της Κίνας στην παγκόσμια αγορά εξαγωγών όπλων. Εκτός από το κρυφό κόστος, συμπεριλαμβανομένου του πολιτικού, τα κινεζικά όπλα φαίνεται να χάνουν τη γοητεία τους, καθώς παραμένουν σε μεγάλο βαθμό μη δοκιμασμένα σε πραγματικές μάχες, σε αντίθεση με τα δυτικά συστήματα που έχουν αποδείξει την αξία τους στα πεδία των μαχών.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών της Στοκχόλμης για την Ειρήνη (SIPRI), η Κίνα είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων, με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Γαλλία να βρίσκονται στην πρώτη, δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα. Πριν από λίγο καιρό, η Κίνα εξήγαγε όπλα αξίας 3 έως 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, αλλά ο αριθμός αυτός μειώνεται πλέον. 

Εξαγωγές όπλων της Κίνας 

Παρεμπιπτόντως, το SIPRI διαθέτει ένα μοναδικό σύστημα μέτρησης των εξαγωγών όπλων με βάση αυτό που ονομάζει TIV (trend-indicator values), το οποίο δεν μετρά άμεσα την οικονομική αξία μιας πώλησης όπλων σε ένα συγκεκριμένο νόμισμα- αντίθετα, επιτρέπει συγκρίσεις μεταξύ χωρών και διαχρονικά. 

Κατά συνέπεια, από το 2010 έως το 2020, η Κίνα εξήγαγε συμβατικά όπλα αξίας σχεδόν 16,6 δισεκατομμυρίων TIV σε όλο τον κόσμο, κατά μέσο όρο 1,5 δισεκατομμύρια TIV ετησίως.  Αλλά το 2020, οι εξαγωγές της Κίνας μειώθηκαν σε μόλις 759 εκατομμύρια TIV - το χαμηλότερο επίπεδο από το 2008.

Το SIPRI αναφέρει ότι οι πωλήσεις όπλων από την Κίνα κατά την περίοδο 2016-2020 ήταν κατά 7,8% χαμηλότερες από την προηγούμενη πενταετία. Σε όρους μεριδίου αγοράς, οι εξαγωγές όπλων της Κίνας συρρικνώθηκαν από 5,6% σε 5,2%.

Βέβαια, μπορεί να υποστηριχθεί ότι η απότομη πτώση των κινεζικών εξαγωγών πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο μιας ευρύτερης παγκόσμιας πτώσης των εξαγωγών όπλων κατά 16%, η οποία, με τη σειρά της, θα μπορούσε να αποδοθεί στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19.

Αυτό όμως δεν εξηγεί γιατί η Κίνα, παρά τους επίμονους ισχυρισμούς της ότι παράγει νέους, ισχυρούς και ποιοτικούς πυραύλους, μαχητικά αεροπλάνα, υποβρύχια και πολεμικά πλοία, ωχριά ως εξαγωγέας όπλων σε σύγκριση με τις εξαγωγές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας. 

Λέγεται ότι οι ΗΠΑ εξήγαγαν τεράστιο ποσό 105 δισεκατομμυρίων TIV από το 2010 έως το 2020 - περισσότερο από έξι φορές το κινεζικό σύνολο και η Ρωσία εξήγαγε 70,5 δισεκατομμύρια TIV ή περίπου τέσσερις φορές περισσότερο από την Κίνα.

Βασικοί αγοραστές κινεζικών όπλων

Σε έναν τομέα των εξαγωγών όπλων όμως, η Κίνα φαίνεται να τα έχει καταφέρει καλύτερα από τους ανταγωνιστές της. Και αυτός είναι ο τομέας των οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV), κοινώς γνωστών ως drones. Οι κυριότεροι πελάτες της στο θέμα αυτό τυχαίνει να είναι η Μιανμάρ, το Ιράκ, το Πακιστάν, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σε κάθε περίπτωση, ο στρεβλός χαρακτήρας των κινεζικών εξαγωγών έγκειται στο γεγονός ότι η μερίδα του λέοντος -σχεδόν το 80%- πηγαίνει μόνο σε λίγες επιλεγμένες χώρες της Ασίας. Ένα επιπλέον 17 τοις εκατό ρέει στην Αφρική και το υπόλοιπο 3 τοις εκατό διατίθεται στην αγορά σε άλλα μέρη του κόσμου. Και από αυτό το 80 τοις εκατό των πωλήσεων συμβατικών όπλων της Κίνας από το 2010, ποσοστό 63,4 τοις εκατό βρήκε το δρόμο του προς το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Μιανμάρ.

Το Πακιστάν τυχαίνει να είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης κινεζικών όπλων. Από το 2010, οι πωλήσεις προς το Πακιστάν ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 586,9 εκατομμύρια TIV ετησίως. Και σε αυτές περιλαμβάνονται κοινές συνεργασίες σε παραγωγές όπως τα αεροσκάφη JF-17 και η φρεγάτα Type 054AP. 

Μεταξύ 2010 και 2020, η Κίνα παρείχε όπλα αξίας 2,6 δισεκατομμυρίων TIV στο Μπαγκλαντές. Αυτό, όπως λέγεται, αποτελούσε το 73,6% των ξένων στρατιωτικών αγορών του Μπαγκλαντές κατά την περίοδο αυτή, καθιστώντας την Κίνα τον μεγαλύτερο προμηθευτή όπλων στη Ντάκα.

Η Κίνα υποστήριξε αυτές τις προμήθειες μέσω γενναιόδωρων δανείων και ανταγωνιστικών τιμών, συμπεριλαμβανομένων των εκπτωτικών αγορών (η μεταφορά το 2013 δύο μεταχειρισμένων υποβρυχίων κλάσης Ming Type-035G στο Μπαγκλαντές για λίγο πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια το καθένα). Από το 2006, η Κίνα έχει επίσης προμηθεύσει το Μπαγκλαντές με την πλειονότητα των φορητών όπλων του, συνολικά πάνω από 16.000 τουφέκια και 4.100 πιστόλια.

Η Μιανμάρ είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά για τις κινεζικές εξαγωγές όπλων στην Ασία. Από το 2013, η Μιανμάρ έχει εισάγει 970 εκατομμύρια TIV σε συμβατικά όπλα από την Κίνα, όπως 17 αεροσκάφη JF-17, 12 UAV Rainbow, 2 μεταφορικά αεροσκάφη Y-8, 2 φρεγάτες Type-43 και 76 τεθωρακισμένα οχήματα Type-92.

Φθηνότερη τιμή, ευέλικτες επιλογές πληρωμής  

Είναι προφανές ότι πίσω από την προτίμηση των χωρών αυτών στα κινεζικά όπλα κρύβεται τόσο η πολιτική όσο και η οικονομία. Πολλές από αυτές έχουν προβληματικές σχέσεις με τους κορυφαίους δυτικούς εξαγωγείς, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Γερμανία. Τα κινεζικά όπλα δεν είναι μόνο φθηνότερα, αλλά λαμβάνουν και άλλα κίνητρα, όπως δωρεές και ευέλικτες επιλογές πληρωμής. 

Τα κινεζικά όπλα τείνουν επίσης να έχουν λιγότερους περιορισμούς τελικής χρήσης και να παρακολουθούνται λιγότερο αυστηρά από τις εξαγωγές όπλων των ανταγωνιστών, παράγοντας που προσελκύει πελάτες με λιγότερη πρόσβαση σε άλλες πηγές στρατιωτικού εξοπλισμού για πολιτικούς ή οικονομικούς λόγους. Και αυτά είναι τα πράγματα που ούτε η Ρωσία, ένας άλλος μεγάλος εξαγωγέας, δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά, καθώς πιέζεται σκληρά για να αποκτήσει σκληρό νόμισμα για τα προϊόντα της.  

Για την Κίνα, όλα αυτά ταιριάζουν, καθώς οι μεταφορές όπλων τυχαίνει να αποτελούν σημαντικό στοιχείο της εξωτερικής της πολιτικής, που χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τον ευρύτερο στόχο της "εξασφάλισης πρόσβασης σε φυσικούς πόρους και εξαγωγικές αγορές, της προώθησης της πολιτικής επιρροής μεταξύ των ελίτ των χωρών υποδοχής και της οικοδόμησης υποστήριξης σε διεθνή φόρουμ".

Και το πιο σημαντικό είναι ότι οι χώρες που αγοράζουν κινεζικά όπλα σπάνια χρησιμοποιούν τα όπλα που παίρνουν από το Πεκίνο, καθώς δεν βρίσκονται σε πόλεμο.  Έτσι, δύσκολα διαμαρτύρονται για την κακή ποιότητά τους, αν υπάρχει. 

Αλλά όλα αυτά δεν κρύβουν τα ερωτηματικά σχετικά με την ποιότητα των κινεζικών όπλων. Στην πραγματικότητα, υπάρχει η περίπτωση της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Ιορδανίας, η οποία είχε θέσει προς μεταπώληση έξι κινεζικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη CH-4B Pterosaur πριν από δύο χρόνια.  

Τα αεροσκάφη αιχμής των ΗΠΑ, όπως το Lockheed Martin F-35 Joint Strike Fighter και το Northrop Grumman X-47B unmanned combat air vehicle (UCAV), έχουν κινεζικά αντίστοιχα που μοιάζουν εντυπωσιακά. Το Shenyang J-31 (FC-31) είναι πανομοιότυπο με το F-35.

Μέρος της τεχνολογίας που χρησιμοποιήθηκε για τον σχεδιασμό του φέρεται να αποκτήθηκε μέσω μιας έντονης κινεζικής εκστρατείας κυβερνοκατασκοπείας. Αμερικανοί αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας φέρονται να είναι πεπεισμένοι ότι Κινέζοι στρατιωτικοί χάκερ που αναλαμβάνουν "τεχνική αναγνώριση" έχουν καταφέρει να κλέψουν εξαιρετικά απόρρητα έγγραφα σε αρκετές περιπτώσεις.

Υποψιάζονται επίσης ότι η Κίνα κατάφερε να αποκτήσει πολύτιμες τεχνικές εξελίξεις κάνοντας παρασκηνιακές συμφωνίες με συμμάχους των ΗΠΑ που αγόρασαν αμερικανικά όπλα. Για τον λόγο αυτό οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μην εξάγουν το stealth μαχητικό Lockheed Martin F-22 Raptor.

Σε αυτό το παιχνίδι της κλωνοποίησης, οι Κινέζοι λέγεται ότι δεν λυπήθηκαν ούτε τους Ρώσους. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ρωσία είχε ανάγκη από χρήματα και πραγματοποίησε εκποίηση του υπερσύγχρονου μαχητικού Sukhoi Su-27. Αναλυτές επισημαίνουν πώς η Κίνα αγόρασε δύο δωδεκάδες από τα μαχητικά, αλλά αργότερα διαπραγματεύτηκε την άδεια να συναρμολογήσει επιπλέον αεροσκάφη στην εγχώρια αγορά χρησιμοποιώντας βασικά εξαρτήματα που εισήχθησαν από τη Ρωσία.

Μέσα σε λίγα χρόνια, η Κίνα ισχυρίστηκε ότι το μαχητικό δεν κάλυπτε πλέον τις ανάγκες της και ακύρωσε τη σύμβαση. Προς οργή των Ρώσων, οι Κινέζοι παρουσίασαν σύντομα το εγχώρια κατασκευασμένο και εξοπλισμένο μαχητικό Shenyang J-11B που μοιάζει πανομοιότυπο με το Su-27.

Με άλλα λόγια, όταν η Ρωσία χρησιμοποίησε τα κινεζικά χρήματα από τις πωλήσεις όπλων για την ανάπτυξη νέας τεχνολογίας, η Κίνα προχώρησε κλέβοντας τη ρωσική τεχνολογία. Η Κίνα έχει αντιστρέψει τη μηχανική των ρωσικών όπλων για να παράγει τις δικές της εκδόσεις.

Μπορούν όμως τα κλωνοποιημένα όπλα να είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα πραγματικά; "Νομίζω ότι το μεγάλο ζήτημα με όλα τα κινεζικά όπλα -συμπεριλαμβανομένων των αντιγράφων δυτικού εξοπλισμού- είναι ότι παραμένουν αδοκίμαστα στη μάχη", έχει υποστηρίξει ο Eric Wertheim, συγγραφέας του βιβλίου του Ναυτικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ "Combat Fleets of the World" και ναυτικός αναλυτής. 

"Απλά δεν ξέρουμε πώς θα αποδώσουν, οπότε ενώ μπορεί να είναι πολύ φθηνότερα από τα αντίστοιχα δυτικά, πολλές χώρες είναι κατανοητό ότι διστάζουν να πάρουν το ρίσκο της απόκτησης προϊόντων που δεν έχουν περάσει την απόλυτη δοκιμασία της μάχης. Αναμένω ότι ορισμένα από αυτά τα συστήματα είναι πιθανό να αποδώσουν όπως διαφημίζονται, ενώ άλλα μπορεί να υπολείπονται σημαντικά σε σχέση με τα αντίστοιχα δυτικά", σύμφωνα με τον Wertheim.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ