Κόσμος

Σουδάν: Διαδηλώσεις εναντίον της στρατιωτικής εξουσίας

Δυνάμεις ασφαλείας αναπτύχθηκαν μαζικά στο Χαρτούμ και τις γειτονικές πόλεις ενόψει νέων διαδηλώσεων που αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα εναντίον της στρατιωτικής εξουσίας, δύο ημέρες μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού ο οποίος ήταν επικεφαλής μιας πολιτικής κυβέρνησης, έγινε γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες.

Οι δρόμοι που οδηγούν στο γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων στο κέντρο της πρωτεύουσας έχουν αποκλεισθεί από μια επιβλητική ανάπτυξη δυνάμεων ασφαλείας, κυρίως αστυνομικών μονάδων για την αντιμετώπιση ταραχών, παραστρατιωτικών δυνάμεων και στρατού, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Παρά τη φονική καταστολή, η Ένωση Σουδανών Επαγγελματιών, η οποία αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος της εξέγερσης εναντίον του στρατηγού Όμαρ ελ-Μπεσίρ, ο οποίος ανατράπηκε το 2019 από το στρατό υπό την πίεση του δρόμου, καθώς και εναντίον των στρατιωτικών μετά το πραξικόπημα της 25ης Οκτωβρίου, κάλεσε σε νέες διαδηλώσεις σήμερα.

Με αίτημα μια πολιτική εξουσία, οι οργανωτές καλούν τους διαδηλωτές να βγούν στους δρόμουος και να κατευθυνθούν προς το προεδρικό μέγαρο στο Χαρτούμ "μέχρι να πετύχουν τη νίκη".

Οι στρατιωτικοί βρίσκονται μόνοι στην εξουσία μετά την παραίτηση την Κυριακή του πρωθυπουργού Αμπντάλα Χάμντοκ, κάτι που προκάλεσε φόβους για επιστροφή στη δικτατορία στη χώρα αυτή, που από το πραξικόπημα είναι βυθισμένη στη φονική βία.

Ο θλιβερός απολογισμός μετά το πραξικόπημα της 25ης Οκτωβρίου, που οργανώθηκε από τον αρχηγό του στρατού, τον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν, είναι 57 διαδηλωτές νεκροί, σύμφωνα με ένα συνδικάτο φιλοδημοκρατών γιατρών.

Διαδηλώτριες βιάσθηκαν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πολλοί δημοσιογράφοι ξυλοκοπήθηκαν, ακόμη και συνελήφθησαν, ενώ το Ίντερνετ και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες δεν λειτουργούν παρά μόνο κατά τη βούληση της εξουσίας.

Στις 25 Οκτωβρίου, ο στρατηγός Μπουρχάν παρέτεινε τη θητεία του κατά δύο χρόνια, παραμερίζοντας κάθε ιδέα για μια μεταβίβαση της εξουσίας στους πολίτες στο τέλος της μετάβασης, το οποίο εξακολουθεί να υπόσχεται για τον Ιούλιο του 2023 με διενέργεια εκλογών.

Δύο μήνες αργότερα, ο Μπουρχάν έδωσε με "επείγον διάταγμα" την άδεια στις δυνάμεις ασφαλείας να "εισέρχονται σε κάθε κτίριο, να το ερευνούν καθώς και να ερευνούν τα πρόσωπα που βρίσκονται σ' αυτό" και να "προχωρούν σε παρακολουθήσεις και κατασχέσεις".

Όλα αυτά οι δυνάμεις ασφαλείας μπορούν να τα κάνουν ενημερώνοντας μόνο το Συμβούλιο Κυριαρχίας, του οποίου ηγείται ο ίδιος, και παρακάμπτοντας εκ των πραγμάτων τη δικαιοσύνη.

Στο τέλος Νοεμβρίου και αφού παρέμεινε για ένα μήνα υπό κράτηση κατ' οίκον, ο Χάμντοκ επανήλθε στη θέση του κατόπιν συμφωνίας με το στρατηγό Μπουρχάν. Ήταν το πολιτικό πρόσωπο της μετάβασης και παραιτήθηκε τελικά την Κυριακή, κρίνοντας πως είναι αδύνατο να παραμείνει στη θέση του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ